25.2 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η Π.Ε.Δ Θεσσαλίας στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας συμμετέχει στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση για πρώτη φορά και παρουσιάζει τον Τουρισμό της, τη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό της στην Αθήνα μόνο για εμάς! Η Λάρισα, η Μαγνησία, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα θα δώσουν το παρόν στην Έκθεση και θα ωθήσουν τον επισκέπτη να τις εξερευνήσει.

- Advertisement -

Λίγα λόγια για τη Θεσσαλία:

Τοποθεσία – Χαρακτηριστικά:

Το έδαφος, ως προς τη διαμόρφωσή του, είναι 50% ορεινό-ημιορεινό και 50% πεδινό και στα όριά του περιλαμβάνεται η πεδιάδα της Θεσσαλίας, η μεγαλύτερη πεδιάδα και σιτοβολώνας της ελληνικής επικράτειας, που διαρρέεται στον άξονα ανατολή-δύση από τον ποταμό Πηνειό, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας.

Στις ορεινές περιοχές περιλαμβάνονται ο Όλυμπος, το νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, το βόρειο τμήμα των Αγράφων, η Όσσα, το Πήλιο και η Όθρυς.

Ιδιαίτερης σημασίας γεωστρατηγικό και οικονομικό έργο στην περιφέρεια της Θεσσαλίας είναι η τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού, η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από απόφραξη της κοίτης του Ταυρωπού, παραπόταμου του Αχελώου.

Όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, η Θεσσαλία, με πάνω από 750.000 κατοίκους (6,9% της χώρας) αποτελεί, κατά αύξουσα σειρά, την Τρίτη περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας μετά από την Αττική (34,3%) και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (17%).

Το υπέδαφος της περιφέρειας Θεσσαλίας διαθέτει ορυκτό πλούτο, κυρίως χρωμίτη, θειούχα μεταλλεύματα, αμίαντο, ιλμενίτη και κοιτάσματα λιγνίτη.

Διοικητική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι η Λάρισα.

Οικονομία & Ανάπτυξη:

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα συνοψίζονται:

  1. Στη Γεωγραφική θέση που εξασφαλίζει, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της, σύντομη και άνετη πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας.
  2. Στις Κλιματολογικές – οικολογικές – περιβαλλοντικές συνθήκες, που επιτρέπουν την ποιοτική παραγωγή προϊόντων.
  3. Στη Μεγάλη και γόνιμη πεδιάδα, που αποτελεί μια ισχυρή παραγωγική βάση.
  4. Στην Αξιόλογη ποικιλία οικοσυστημάτων και στο περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλή αισθητική, πολιτιστική και ιστορική αξία και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Πολιτισμός- Τουρισμός:

Υπάρχει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα που το συνθέτουν τα σημαντικά ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου και τα μνημεία της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου, τα ιστορικά μνημεία της Μεταβυζαντινής περιόδου (1453-1830) αλλά και Νεότερων Μνημείων (1830-).. Σ’ αυτό το απόθεμα προστίθεται, επίσης, ο λαογραφικός πλούτος, οι σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές όπως είναι τα μουσεία, τα λαογραφικά κέντρα, οι πινακοθήκες, τα ήθη και τα έθιμα και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, το αξιόλογο και σε αρκετές περιοχές εξαιρετικά αξιόλογο τοπίο, αποτελεί επίσης όχι μόνο φυσικό αλλά και ιστορικο-πολιτιστικό πόρο, αφού αποτυπώνει στο χώρο τον τρόπο ανάπτυξης αιώνων και χιλιετιών.

Υπάρχουν εξάλλου και πολλοί άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (π.χ. το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, Όλυμπος, Μετέωρα…), και επίσης εξαιρετικά πλούτος από άποψη παραδοσιακών οικισμών (Πήλιο, νησιά κλπ.). Να σημειωθεί ότι η περιοχή διαθέτει και πλούσιο μυθολογικό απόθεμα όπως για είναι παράδειγμα η αργοναυτική εκστρατεία, οι Κένταυροι του Πηλίου κ.α. καθώς και ιστορικά μνημεία από την αρχαία και νεότερη ιστορία.

Αν η προστασία του πολιτισμού αποτελεί αυτοσκοπό, ταυτόχρονα ο πολιτισμός αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό (δυνητικό) τουριστικό πόρο. Πολιτιστικά στοιχεία που προστατεύονται προσελκύουν επισκέπτες, και το ίδιο συμβαίνει με τις πολιτιστικές υποδομές όπως τα μουσεία, αλλά και άλλων ειδών που αφορούν τις ενεργητικές πολιτιστικές δραστηριότητες (μουσική, κλπ.).

 

Πηγή άρθρου: http://www.pedthessalias.gr 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ