14.3 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

“Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

“Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” είναι μια παράσταση θεάτρου φόρουμ που συνοδεύεται από ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα.  Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

- Advertisement -

Η υλοποίηση του  προγράμματος έγινε   στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης  μαθητών/τριών  σε θέματα που άπτονται της ένταξης των μεταναστών, αλληλεγγύης, αποδοχής του άλλου, καταπολέμησης της  ξενοφοβίας, του ρατσισμού, των   αρνητικών στερεότυπων και  προκαταλήψεων.

Η παρέμβαση βασίστηκε στο θεατρικό παιχνίδι, την καλλιτεχνική έκφραση, τη  σχολική διαμεσολάβηση και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης Η όλη δράση αποτελούνταν από 3 μέρη.

Το Α΄ μέρος περιελάμβανε παιχνίδια ενεργοποίησης του σώματος και του νου. Στο Β΄ μέρος οι μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση  “Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” και στην συνέχεια  συζήτησαν για  τους  χαρακτήρες του έργου. Ακολούθησε το  «Φόρουμ»,  σύμφωνα με το οποίο η παράσταση ξαναπαίχτηκε  και οι μαθητές παρενέβαιναν  επί της σκηνής προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσουν  τον χαρακτήρα  και να οδηγήσουν  την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.

Η δραστηριότητα έγινε αποδεκτή  με ενθουσιασμό από τους μαθητές/τριες και ενδυνάμωσε την επικοινωνία μεταξύ τους, αίροντας σε μεγάλο βαθμό στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα βοήθησε  τους μαθητές/τριες να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους πράγμα που είναι βασικό ζητούμενο στο σύγχρονο σχολείο.

Το Σχολείο ευχαριστεί πολύ τους: Χριστίνα Κρίθαρη Αντονέλλα Χήρα, Βασιλένα Μητσιάδη, Ελευθερία Σικινιώτη και  Βασίλης Βόπη για την μοναδική ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές/τριές μας να συμμετάσχουν σ΄ αυτό το πρόγραμμα.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ