30.2 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΠΟΣ  ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ» του φιλολόγου κ. Χαρίλαου Ντούλα που διοργάνωσε  Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων  «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» στις 4/4/2019 στην αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη. Το συντονισμό είχε ο πρόεδρος των Θεριστάδων κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ( εκπ/κός –Ερευνητής της Λαογραφίας των Καραγκούνηδων) ο οποίος καλωσόρισε με τον πρόλογο:

- Advertisement -

Ο κ. Ντούλας σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. κλασική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Διετέλεσε επι 12 έτη  πρόεδρός στο Σύνδεσμο φιλολόγων Ν. Λάρισας, του οποίου υπήρξε  ιδρυτικό μέλος και εισηγήθηκε τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στη δ/βάθμια εκπ/ση πράγμα που υιοθετήθηκε από το παιδαγωγικό ινστιτούτο το 1988 και καθιερώθηκε από το ΥΠΕΠΘ το 1990, επι υπουργίας κ. Σημίτη.  Υπηρέτησε ακόμα ως Γραμματέας της Εταιρίας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και ακόμα εισηγήθηκε την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα.

Δημοσίευσε αυτοτελώς τα βιβλία: 1) Η εποποιία του Ραβινέ και ο θρυλικός Γρ. Γουλιανός το 1976 και                            2) Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας το 2011.                           Για το συγγραφικό του έργο διακρίθηκε δύο φορές με πρώτο έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών και 3η για το Κοινωνικό Έπος των Καραγκούνηδων. Ο κ. Ντούλας συνεχίζει να εργάζεται με μεγάλη υπομονή και οξυδέρκεια για την ανάδειξη και προβολή του Καραγκούνικου στοιχείου που τόσο έχει αδικηθεί, ειδικά από πληρωμένους κατά κανόνα κονδυλοφόρους.  Για μια αποκατάσταση δεν διστάζει να κρίνει και τεκμηριωμένα να ανατρέψει θεωρίες και απόψεις που δημοσιεύτηκαν από πλήρως αποδεκτούς και  διακεκριμένους στο Πανελλήνιο συγγραφείς…… όπως

Καραγάτσης, Καρκαβίτσας, Φιλαδελφεύς, Γαβριηλήδης, Αναστασόπουλος κ.α.

Για πρώτη φορά ξεδιπλώνει πρωτόγνωρα στοιχεία για τη ζωή των Καραγκούνηδων και εισέρχεται στις βαθύτερες πτυχές που αφορούν τους αγώνες του Αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα.

Μια ενημερωτική επαφή και γνώση για τα τεκταινόμενα των Καραγκούνηδων στη ροή του χρόνου σαν αυτή που μπορεί να παρέχει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι σημαντική για κάθε Καραγκούνη αλλα και για κάθε Έλληνα πολίτη.

ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΑΝ:

Ο κ. Νικόλαος    Χιώτης,  δάσκαλος – και επι χρόνια  Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης. Εργαζόμενος επι 35 έτη στη Δημοτική Εκπαίδευση ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε πολιτιστικά θέματα ενώ παράλληλα διετέλεσε επι σειρά ετών  πρόεδρος του ΕΛΟΚ και κοινοτικός σύμβουλος στα Μεγ. Καλύβια από όπου κατάγεται. Διετέλεσε επίσης Γραμματέας της ΝΕΛΕ Τρικάλων και δημοσίευσε κατά καιρούς  πολλά παιδαγωγικά άρθρα, έρευνες και ιστορικά κείμενα. Έγραψε δε για τους Καραγκούνηδες των Μεγ. Καλυβίων δύο διακεκριμένους τόμους με τίτλο «Ο τόπος μας και ο Κόσμος μας», επίσης τα ιστορικά αρχεία των  Μεγ. Καλυβίων και τους αγώνες τους για το αγροτικό ζήτημα. Και ακόμα εξέδωσε το βιβλίο «οι Εκπρόσωποι των Τρικάλων και της Καρδίτσας στη Βουλή των Ελλήνων από το 1881-2012».

Και ο κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου, φιλόλογος καθηγητής υπηρετεί στο 1ο Γεν Λύκειο Τρικάλων.  Ιστορικός ερευνητής που εργάζεται με οξυδέρκεια και μεγάλο ζήλο για την ανάδειξη της τοπικής μας Ιστορίας. Αναμοχλεύοντας και ξεσκονίζοντας τα γενικά αρχεία του κράτους και κάθε άλλη έγκυρη πηγή  φέρνει στο φώς, σήμερα άγνωστα ιστορικά στοιχεία για την πόλη των Τρικάλων και τον κόσμο της. Διετέλεσε πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ Τρικάλων. Διοργανώνει ομάδα πνευματικής εργασίας και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών – ως πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων.  Έχει αρθρογραφήσει και έκανε πολλές ανακοινώσεις σε τοπικά συνέδρια καθώς και  δημοσιεύσεις στις εκδόσεις  του ΦΙΛΟΣ «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ». Έγραψε και εξέδωσε ιστορικό βιβλίο για το  χωριό Ράξα Τρικάλων από το οποίο κατάγεται.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παπανικολάου και εξέφρασε την ικανοποίησή του. Αφού συνεχάρη τον αξιότιμο συγγραφέα και τους διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισε τη σημασία της, λέγοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες εξασφαλίζουν τη συνέχεια  μιας υγιούς κοινωνικής πορείας των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας ερχόμενη στο διάβα των αιώνων,  μέχρι σήμερα που δικαιούνται να ατενίζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Ακόμα – ως Καραγκούνης ο ίδιος – τόνισε με υπερηφάνεια ότι  οι Καραγκούνηδες  γνωρίζουν πολύ καλά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και το έχουν αποδείξει κατά καιρούς με τους αγώνες τους για την ανεξαρτησία του Έθνους όπως και για την απόκτηση και κατοχύρωση της γής τους όταν δημιουργήθηκε το Αγροτικό Ζήτημα με τη συνθήκη του Βερολίνου και την προσάρτηση της Θεσσαλίας στη μητέρα Ελλάδα.

Την Παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησε πλήθος  πολιτών του πνευματικού κόσμου των Τρικάλων. Παρευρέθησαν δε άνθρωποι των γραμμάτων και του εκπαιδευτικού κόσμου όπως ό τέως πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ κ. Νημάς Θ. και η νυν κα Μουλά, ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Π.Ε. κ. Παπαβασιλείου Γεώργ., ο δημοφιλέστατος Νεκτάριος Κατσόγιαννος, ο πρόεδρος των Μεγ. Καλυβίων κ. Χρ. Σκούφας και πλείστοι άλλοι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

Ο πρόεδρος των Θεριστάδων ευχαρίστησε το Συγγραφέα κ. Χαρίλαο Σωτ. Ντούλα, τους παρουσιαστές του βιβλίου καθώς και τον υπεύθυνο του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Στέλιο Καραγιώργο για την άψογη συνεργασία.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ