17.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης καί Σταγών Αλέξιος, Σαράντα ένα έτη θυσιαστικής Αρχιερατικής Διακονίας (ιστορικές φωτό)

Υπό Αρχιμ. Αλεξίου Κανίνα Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών

- Advertisement -

«Ουχ ευρέθησαν υποστρέψαντες δούναι δόξαν τω Θεώ;» Ανέκαθεν, αγαπητοί μου αδελφοί, η ανθρωπότητα ιχνηλατεί στα μονοπάτια της αγνωμοσύνης και της αχαριστίας. Στα μονοπάτια της ιδιοτέλειας καί της εξουσίας. Της υπερηφάνειας καί του εγωϊσμού. Γι’ αυτό ηχεί ακόμη λυπηρώς μέσα μας το παράπονο τού Χριστού: «ουχ ευρέθησαν υποστρέψαντες δούναι δόξαν τω Θεώ;» Ενα παράπονο που καταδιώκει τους αγνώμονες κάθε εποχής, που στιγματίζει τους ευεργετηθέντες αχάριστους. Αλλά θα προλαμβάνει και θα παιδαγωγεί εκείνους που με ανιδιοτέλεια, προθύμως αφιερώνουν την ζωή τους στον Θεό. Ενίοτε όμως κάποιοι εκλεκτοί διασκεδάζουν, με την ζωή τους, το παράπονο αυτό. Είναι εκείνοι που «δεν κρύπτουν την ευεργεσίαν», αλλά «κηρύττουν τόν έλεον» καί «ομολογούν την χάριν». Μέσα στην εκλεκτή χορεία των ανθρώπων εκείνων, που εκ νεότητος κατατάχθηκαν στην ιερώνυμο φάλαγγα, ανήκει καί ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης καί Σταγών κ. Αλέξιος. Η συμπλήρωση σήμερα σαράντα ενός ετών από την εις Επίσκοπον χειροτονία του, μας δίνει την χαρά να αναφερθούμε εν ολίγοις στην ζωή καί το έργο του.

Ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης καί Σταγών Αλέξιος, κατά κόσμον Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, γεννήθηκε καί ανατράφηκε στον Πειραιά. Γαλουχήθηκε εκκλησιαστικώς από την ευλαβή οικογένειά του, αλλά καί από τόν τότε δραστήριο εκκλησιαστικό του περίγυρο. Υπηρέτησε θυσιαστικώς την Εκκλησία σε καίριες θέσεις, δίχως να αποβλέπει στο ατομικό συμφέρον καί πολύ περισσότερο, χωρίς να σκανδαλίσει ουδέποτε τους πιστούς. Η προσωπικότητα του είναι άριστα οικοδομημένη στο Ευαγγελικό Μήνυμα του Κυρίου ενώ παράλληλα η  ζωή του εξελίσσεται ακριβώς μέσα σε αυτό το σωτήριο Μήνυμα. Τα βήματά του θυσιαστικά και διδακτικά, μας οδηγούν στο πνευματικό συμπέρασμα, ότι κάθε άνθρωπος πρέπει στην πορεία του να αισθάνεται την ανάγκη να γίνει εικόνα Χριστού. Ως Επίσκοπος Διαυλείας, υπηρέτησε αφοσιωμένα επί πενταετία τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και συνέβαλε πιστά στην εύρυθμη διοικητική λειτουργία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η πορεία του για την ενταύθα Εκκλησιαστική μας Επαρχία, ξεκινάει τήν 1η Οκτωβρίου 1981, όταν ό Επίσκοπος Διαυλείας Αλέξιος, εκλέγεται κανονικώς ἀπό το Σεπτό Σώμα τής Ιεραρχίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος ως Μητροπολίτης Τρίκκης καί Σταγών. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, άριστος ερμηνευτής τού θρησκευτικού συναισθήματος τών Επαρχιακών ποιμνίων, προέβαλε τον Διαυλείας Αλέξιο ως τό καταλληλότερο πρόσωπο γία μία ήρεμη και παραγωγική διαποίμανση τής Ιστορικής μα και συνάμα πολυπαθούς Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης καί Σταγών.

Στην Ιερά μας Μητρόπολη, ήδη από την πρώτη μέρα της παρουσίας του, κέρδισε με τον Ενθρονιστήριο λόγο του, τις καρδιές των ανθρώπων. Ένας λόγος ο οποίος δεν μεταβλήθηκε σε ένα ξεχασμένο ενθουσιώδες κείμενο εγκλωβισμένο στα βιβλία η σε ανθρώπινες αδυναμίες, αλλά ένας ουσιαστικώς λόγος που αποτέλεσε τόν ισχυρότερο πνευματικό του σύνδεσμο με το ποίμνιό. Δεν είναι άνθρωπος που επεδίωξε τά μεγαλεία ή την δόξα, αλλά σε προσήλκυε με την απλότητα, την καλοσύνη και πολύ περισσότερο την αλήθεια.

Σε όλη του την ποιμαντική καί διοικητική δράση εμφανίζεται απλός καί αποδοτικός. Και ενώ η απλότητα δεν είναι εύκολο πράγμα, εντούτοις κατάφερε να την διδάξει και να την κάνει προσφιλή σε όλους. Ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός από τον εαυτό του, διότι έπρεπε να συντονίζει την διοικητική μέριμνα με την λατρευτική ζωή, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επισκιάζει η μία την άλλη, αλλά να συνυπάρχουν αμφότερες προς ωφέλεια του ποιμνίου.

Πάντοτε συμπεριφερόταν με καλοσύνη στους πιστούς και σε κάθε άνθρωπο που τον προσέγγιζε για πατρική υποστήριξη. Η καλοσύνη είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που επιζητούσε να έχουν οι πλησίον του συνεργάτες, ώστε να οικοδομείται στερρώς η εκκλησιαστική τους πορεία. Οι πιστοί γνώριζαν ότι έστω ένας απλός διάλογος με τον Δεσπότη τους, ήταν ικανός να τους ανακουφίσει από τα προβλήματά τους.

Η αλήθεια είναι μια απαραίτητη αρετή για την ζωή του. Είναι ίσως η δύναμη που τον εμπνέει ώστε να μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα του ποιμνίου του καί θεραπεία στις ασθενείς καταστάσεις που τυχόν προέκυπταν στην καθημερινότητα. Η συνεχής αναφορά του στη λειτουργική ζωή και ιδιαίτερα στο ιερό θυσιαστήριο, τον ενίσχυε ώστε να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο την Αλήθεια των λόγων του Κυρίου καί να την μεταφέρει ακραιφνώς σε όλους μας.

Τα σαράντα ένα έτη της Αρχιερατικής του Διακονίας αποτελούν πλούσιο πνευματικό εγχειρίδιο για κάθε άτομο που επιθυμεί να αγωνιστεί για την Εκκλησία. Η πλούσια Αρχιερατική του καρδιά, η σοφή κρίση, η ανιδιοτελής αγάπη και η εκκλησιαστική συνείδησή του Μητροπολίτου Αλεξίου αποτελούν ουσιαστικές πηγές γνώσης για την ζωή μας. Η εντιμότητά του αποτελεί πυξίδα για την καθημερινότητά μας, ενώ εν τέλει η απλότητά του αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα της πνευματικής μας ζωής.

Υπάρχουν λοιπόν αγαπητοί μου αδελφοί, καί σήμερα μέσα σε αυτήν την γεμάτη αχαριστία εποχή, άνθρωποι, που ευεργετήθηκαν και υπέστρεψαν για να δοξάσουν τόν Θεό. Ας μιμηθούμε εξ αυτών.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ