14.3 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

‘’Μια πόλη από το μέλλον’’

Ένα διαφορετικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου, στον κινηματογράφο “Ολύμπιον” στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο και θέμα “Μια πόλη από το μέλλον”. Μία ημέρα παρουσιάσεων, συζητήσεων, σκέψης και προτάσεων για το μέλλον των πόλεων, με βάση την ελληνική πραγματικότητα και τη διεθνή εμπειρία.
Το περιοδικό “Παράλλαξη” και η δράση “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και πρεσβείες είχαν προσκαλέσει 10 εμπειρογνώμονες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, για να μας μεταφέρουν την εμπειρία από τις πόλεις τους και τον κόσμο, υποδεικνύοντας πρακτικές μεταμόρφωσης μιας πόλης ή μιας γειτονιάς.
Η μετατροπή μιας συντηρητικής πόλης όπως το Εσκισεχίρ της Τουρκίας σε πυρήνα εξωστρέφειας, η ενίσχυση της ποδηλατικής κουλτούρας και η επανένταξη του ποδηλάτου στην πόλη Σκόδρα της Αλβανίας, η συνεισφορά μιας αστικής ανάπλασης – μετατροπή μιας αναπαλαιωμένης αποθήκης στο Άμστερνταμ σε κέντρο καινοτομίας και δημιουργίας – στην αλλαγή της γειτονιάς, η μεταμόρφωση της πόλης του Ορλάντο στη Φλώριδα μέσα από συλλογική προσέγγιση στα κοινωνικά προβλήματα με ένα δίκτυο εθελοντών, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων σε πόλεις όπως το Βερολίνο, η αξιοποίηση της κοινωνικής καινοτομίας σε τόπους κρίσης στον κόσμο, το ‘’μπράντινγκ’’ (branding) τόπων και τουριστικών προορισμών και ιδιαίτερα το θέμα της ταυτότητας μιας πόλης, η νίκη κατά της γραφειοκρατίας, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές, η τοπική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Και εμείς, οι 700 και πλέον σύνεδροι, είχαμε την ευκαιρία μέσα από τη δική τους πλούσια εμπειρία – τεχνογνωσία, στις δικές τους (οικονομικές κοινωνιολογικές, πολιτικές) συνθήκες δράσης, να ‘’διδαχθούμε’’ για να προσαρμόσουμε τις επιτυχημένες “συνταγές” τους στις δικές μας πόλεις και γειτονιές.
Τα έξι (6) θεματικά διαδραστικά εργαστήρια – workshops που ακολούθησαν και είχαν ως θέματα:
• τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης,
• χρήση και σεβασμός του δημόσιου χώρου,
• αξιοποίηση των χώρων πρασίνου ως χώρων αναψυχής,
• διαχείριση των απορριμάτων απ’ τους κατοίκους της πόλης,
• ο κοινωνικός ρατσισμός στην πόλη και
• προσβασιμότητα για όλους μέσα στην πόλη,
με τη συμμετοχή των καλεσμένων, ανέδειξαν τρόπους καταγραφής προβλημάτων, καθορισμού στόχων και προγραμματισμού δράσεων στην πόλη για την επίλυσή τους.
Το 2014 αποτελεί εκλογική χρονιά σε τοπική, περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα και οι πολίτες θα κληθούν σύντομα να επιλέξουν και τη νέα δημοτική αρχή της πόλης, που θα αναλάβει να βελτιώσει την καθημερινότητά τους σε μία οικονομική και κοινωνική συγκυρία εξαιρετικά δυσμενή.
Η τοπική αυτοδιοίκηση διανύει μια περίοδο η οποία προσφέρεται για να αναληφθούν ευθύνες αλλά και δεσμεύσεις για το πώς αντιλαμβάνονται τα διαφορετικά υποψήφια αυτοδιοικητικά σχήματα τη σχέση τους με την κοινωνία των πολιτών, την ικανότητά τους να αφουγκράζονται τις ανάγκες της αλλά και ποιές πρωτοβουλίες είναι διατεθειμένα να πάρουν για την ενδυνάμωση και προώθηση της συνέργειας των πολλών και διαφορετικών φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης.
Και εμείς, ως πολίτες, με την επιλογή μας στην εκλογική διαδικασία, είμαστε υπεύθυνοι για την πορεία και το μέλλον του τόπου που θέλουμε να ζούμε και η υλοποίηση αυτού του οράματος δεν μπορεί να γίνει με ανάθεση σε πρόσωπα και συνδυασμούς που εξυπηρετούν οργανωμένα συμφέροντα, προσωπικά και διαπλεκόμενα.

- Advertisement -

ΘΥΜΙΟΣ ΣΑΛΙΑΧΗΣ
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΑΛΙΑΧΗ
Αρχιτέκτονες μηχανικοί
Μέλη δικτύου ΄΄αλληλεγγύη για όλους’’

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ