22.8 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μνημείο για το ύψωμα 731-Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

[ Σχετικά με το Μνημείο για το ύψωμα 731]

- Advertisement -

Του Κων/νου Β. Παυλάκου

π. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων.

  • Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι αυτό που κάνουμε

αλλά και γι αυτό που ΔΕΝ κάνουμε. (Μολιέρος).

Η Λαϊκή <Δημοτική> Μούσα το έκανε τραγούδι κα αντιλάλησε όχι μόνο στην οσφυοκαμπτούσα τότε μπρος στον Άξονα Ευρώπη  αλλά σ΄ ολόκληρη την υφήλιο:

«Ήταν Οκτώβρης βροχερός κι Απρίλης χιονισμένος,

μια χούφτα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ έγραψαν ιστορίες,

που με τα στήθια νίκησαν ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ»

[Τραγουδήθηκε με τη δωρική φωνή του Άρη Ντίνα.]

Και ενώ όλοι ομιλούν για ΕΛΛΗΝΕΣ – ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσκολλημένη στον Τρικαλοκεντρισμό της ή το πολύ πολύ Δυτικοθεσσαλοκεντρισμό της {επηρεαζόμενη από ορισμένους συμβουλάτορες της που είχε και έχει έως σήμερα}θεωρεί αποπαίδια της Ιστορίας και δεν έγραψε στο Μνημείο για το 731 τα ονόματα των ΕΛΛΗΝΩΝ στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας στο θρυλικό ύψωμα του 731 κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών από 9 – 13 Μαρτίου 1941. Και δεν τα έγραψε γιατί θεωρεί «αμάρτημα» τους που δεν γεννήθηκαν στα Τρίκαλα, αλλά σε άλλες περιοχές της πατρίδος μας, μολονότι επολέμησαν και έπεσαν ως ΕΛΛΗΝΕΣ στο εν λόγω ύψωμα.

Τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών στο 731, των καταγομένων από άλλους Νομούς της Ελλάδος, τα γνωρίζει η Π.Ε.Τ. και οι συμβουλάτορές της, τα έχουμε δημοσιεύσει και τις προηγούμενες χρονιές, τα βρίσκει ανά πάσα στιγμή από την Δ/νση Ιστορίας Στρατού. Το πρόβλημα δεν είναι στα ονόματα των πεσόντων. Είναι στον τρόπο σκέψεως του Αντιπεριφερειάρχη που για να μη σκανδαλίσει εάν έγραφε στο Μνημείο μόνο το δικό του όνομα, ανέγραψε και άλλων «παραγόντων» τα ονόματα κα έτσι «διαχέεται» η ευθύνη, μολονότι γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, στα Ηρώα ΜΟΝΟΝ ονόματα ΠΕΣΟΝΤΩΝ αναγράφονται.

Εάν, κύριοι, σε ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ χώρο και με χρήματα από την τσέπη σας στήνατε ένα Μνημείο, θα μπορούσατε να μην είχατε αναγράψει ακόμη και ούτε ένα όνομα ΠΕΣΟΝΤΟΣ και να καμαρώνατε, από κενοδοξία, μόνο τα δικά σας ονόματα. Τώρα όμως που το ΜΝΗΜΕΙΟ – ΗΡΩΟ εστήθη σε ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ  χώρο με χρήματα των ΕΛ-ΛΗ-ΝΩΝ φορολογουμένων πολιτών, υπόκεισθε σε αντικειμενική κοινωνική κριτική.

Βοά το τίμιο αίμα των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ και τρίζουν τα ΙΕΡΑ κόκκαλά τους που άφησαν στο 731 , στη θέα των δικών σας, ως μη οφείλατε, ονομάτων σας { Αγοραστός, Μιχαλάκης, Βλαχογιάννης, Σακελλαρίου, Δημήτρ. Ρετζιάς, Νημάς, Βασιλείου } , βαυκαλιζόμενοι όλοι σας με την ιδέα ότι εγίνατε και σεις «ήρωες»(!), καπηλευόμενοι και καρπούμενοι το ΑΙΜΑ των άλλων, οι οποίοι όμως ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΝ και ΕΘΥΣΙΑΣΘΗΣΑΝ στο 731, χωρίς όμως να έχουν αναγραφεί τα ονόματά τους στο            ΜΝΗΜΕΙΟ – ΗΡΩΟ από δική σας ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ!

Ο Αισχύλος, ο μέγας τραγικός ποιητής (έγραψε 79 !  έργα, απ΄ τα οποία σώζονται σήμερα επτά ολόκληρα και 400 αποσπάσματα από τα υπόλοιπα) στο επιτύμβιο επίγραμμά του δεν κάνει λόγο καν για το μνημειώδες λογοτεχνικό – πνευματικό του έργο, που με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν  και σήμερα εκατομμύρια θεατών ανά τον κόσμο , αλλά για το ότι επολέμησε τους Πέρσες [και τους επολέμησε στη μάχη του Μαραθώνος (490 π.Χ), στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ) και στη ναυμαχία της Σαλαμίνος (480 π.Χ) – παλληκάρι στη γραφή και στο δόρυ !]

Στο επίγραμμά του, λοιπόν, έγραφε:

Το γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο

Κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό …………

Την ξακουστήν ανδρεία του [«αλκήν ευδόκιμον»]

μπορεί να αφηγηθεί το άλσος του Μαραθώνος

Και ο μακρυμάλλης Μήδος που καλά τη γνώρισε»

Ούτε καν λόγος για τον Προμηθέα δεσμώτη, τον οποίον ο Μάρξ απεκάλεσε ως τον μεγαλύτερον Άγιον της ανθρωπότητος, αλλά την «ευδόκιμον αλκήν ( = την ξακουστήν ανδρεία προβάλλει ο Αισχύλος κι εσείς, κύριοι της ΠΕΤ, αντί να προβάλλετε τα ονόματα των Ελλήνων παλληκαριών των ηρωικώς αγωνισάμενων και ΠΕΣΟΝΤΩΝ εις το 731, εμεριμνήσατε να επιδείξτε στο Μνημείο, ως παρείσακτοι της Ιστορίας, τα δικά σας ονόματα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι έτσι, αβρόχοις ποσί και άκαπνοι και απόλεμοι, θα περάσετε στην αιωνιότητα.!

Υπάρχει όμως η αδέκαστος Κρίση της Ιστορίας. Μετά την νικηφόρα εναντίον των Περσών μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) οι Έλληνες αφιέρωσαν στον ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς χρυσό τρίποδα ύψους 6,5μ., του οποίου τον λέβητα υπεβάσταζε τρικάρηνο (= με τρία κεφάλια) χάλκινο φίδι.  Στη βάση του κίονος ο Παυσανίας, ο βασιλιάς της Σπάρτης και αρχιστράτηγος των Ελληνικών δυνάμεων, εχάραξε το ακόλουθο δίστιχο:

« Ο αρχηγός των Ελλήνων, όταν κατέστρεψε τον στρατό των Μήδων, ο Παυσανίας, ανέθεσε αυτό το μνημείο στον Απόλλωνα».

Οι Έλληνες δεν συγχώρησαν ποτέ την αλαζονεία του Παυσανία, μολονότι αρχιστράτηγου, έ – σβη – σαν το επίγραμμα και το αντικατέστησαν με τα ονόματα των λαών των 31 ελληνικών πόλεων που έλαβαν μέρος στη μάχη [ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, οι Περσικοί πόλεμοι, σελ.141].

Καταλήγω προς το παρόν, με δυο προτάσεις, αναφορικά με το εν λόγω θέμα.

Πρόταση 1η: Επειδή και οι δυο ασχολήθηκαν με τα ονόματα των πεσόντων, θα υπακούσουν σε ότι επιτάσσουν το επιστημονικό και παιδαγωγικό ήθος (αναφέρομαι στον. Κ. Νημά) καθώς και η στρατιωτική τιμή, στην οποία ορκίστηκε (αναφέρομαι στον κ. Βασιλείου ) και οι ίδιοι δημοσίως θα ζητήσουν να αφαιρεθούν τα ονόματα τους από το Μνημείο και να αναγραφούν τα ονόματα των ΠΕΣΟΝΤΩΝ, Ή θα παραμείνουν λουφάζοντας πλεγμένοι στα δίχτυα του ΚΑΛΠΙΚΟΥ θεαθήναι, αφού γνωρίζουν πως μόνο τους  ΑΡΙΗΦΑΤΟΥΣ {= τους σκοτωμένους στον πόλεμο) θεοί τιμώσι και άνθρωποι (Ηράκλειτος) και αυτών μόνο τα ονόματα αναγράφονται στα Μνημεία; Εάν επιλέξουν το πρώτο (απάλειψη των ονομάτων τους από το Μνημείο και αναγραφή όλων των πεσόντων) όχι μόνο με την τίμια πράξη τους θα περάσουν το κατώφλι της Ιστορίας αλλά θα αποτελέσουν και παράδειγμα στους υπολοίπους, τους πολιτικάντικα σκεπτόμενους, να πράξουν το ίδιο. Ό,τι πάντως από τα δυο επιλέξουν κρίνεται και το ποιον τους. Και η ευθύνη τους έναντι της Ιστορίας είναι μεγάλη, αφού «εάν πυροβολήσεις το παρελθόν με πιστόλι, το μέλλον θα σε εκδικηθεί με κανόνι» (Γκαφούροφ). Τα ονόματα όλων, και όχι μόνο των Τρικαλινών, των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο 731 θα αναγραφούν στο Μνημείο, που εστήθη στα Τρίκαλα, στο μέσο του Ελλαδικού χώρου. Γιατί δεν είναι δυνατό να στηθεί άλλο Μνημείο για τον Έλληνα στρατιώτη που σκοτώθηκε στο 731 και κατήγετο από ένα χωριουδάκι του Ταΰγέτου ή από κάποιο απόμερο χωριό των Κυκλάδων ή της Κρήτης ή της Αττικής ή…ή… Αυτό εδώ, στα Τρίκαλα, θα είναι το Μνημείο για τους πεσόντες στο 731 με αναγραμμένα τα ονόματα ΟΛΩΝ των Ελλήνων στρατιωτών,  ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΩΝ.

Και αβίαστα η προβάλλει η επομένη πρόταση.

Πρόταση 2η: Αφού θα έχει προηγηθεί η κάθαρση του Μνημείου από το άγος και θα έχουν αναγραφεί τα ονόματα  ΟΛΩΝ των ΠΕΣΟΝΤΩΝ στο 731, στην τελετή που θα γίνεται κάθε έτος στις αρχές Μαρτίου να καλείται από την Π.Ε.Τ. για να τιμά με την παρουσία του ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ως θεσμός, όπως παρίσταται και τιμά παρόμοιες εκδηλώσεις στο Σούλι, στο Μεσολόγγι, στα Καλάβρυτα, στα Ιωάννινα κ.α. Άλλωστε την Τιτανομαχία στο ύψωμα 731 παρηκολούθησε εκ του σύνεγγυς ο ΙΔΙΟΣ ο Μουσολίνι, ο οποίος παρά τις 17 – 18 – όλες ατελέσφορες – λυσσαλέες επιθέσεις από ξηράς και αέρος των στρατιωτών του, έφυγε κατησχυμένος για τη Ρώμη υβρίζοντας σκαιότατα τους στρατηγούς του.!

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ