19.6 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι νικητές και οι χαμένοι των εκλογών

Του Γιάννη Αντωνίου

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας για άλλα πέντε χρόνια εξασφαλίζοντας 214.281 ψήφους (ποσοστό 56%), καταγράφοντας άνοδο 20.5% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο στον οποίο έλαβε 137.217 χιλιάδες ψήφους (35.50%). Ο ανθυποψήφιός του, Σταύρος Μαλάς έλαβε 169.243 ψήφους (44%), σε σύγκριση με 116.882 (30.24%) τον πρώτο γύρο, που αντιστοιχεί σε άνοδο 13.9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν διαφέρει πολύ από εκείνο του 2013, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε με ποσοστό 57.48% (236.965 ψήφοι), έναντι του Σταύρου Μαλά που εξασφάλισε 42.52% (175.267 ψήφους).

- Advertisement -

Από την ανάλυση των exit polls προκύπτει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε τις περισσότερες από τις ψήφους του Νικόλα Παπαδόπουλου, γεγονός που του εξασφάλισε τη μεγαλειώδη νίκη. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων εξόδου, η οδηγία για ψήφο στον «κανένα» δεν εισακούστηκε καθολικά από τους ψηφοφόρους των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, οι οποίοι ως φαίνεται έγειραν και την πλάσιγγα υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των exit poll είναι ότι στον πρώτο γύρο όντως ο Σταύρος Μαλάς ευνοήθηκε από τη στρατηγική ψήφο όσων ήθελαν τον αποκλεισμό του Νικόλα Παπαδόπουλου από τον δεύτερο γύρο. Οι ψήφοι αυτοί φαίνεται να προήλθαν από την εσωκομματική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης και μαζί του κερδισμένος βγαίνει ασφαλώς και ο πρόεδρος της κυβερνητικής παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας. Η σαρωτική επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη ασφαλώς ανακόπτει εν τη γενέσει τους οποιεσδήποτε σκέψεις αμφισβήτησης του Αβέρωφ Νεοφύτου ενόψει του εκλογικού συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τους επόμενους μήνες. Ο ΔΗΣΥ παραμένει στην εξουσία και μάλιστα ιδιαίτερα ενισχυμένος αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να επανεκλεγεί χωρίς να έχει τη στήριξη κανενός άλλου κόμματος. Και ασφαλώς αυτό είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τα ερείσματα του Προέδρου Αναστασιάδη σε όλους τους κομματικούς χώρους και στην κοινωνία των ανένταχτων πολιτών.

Χαρμολύπη στο ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ το ποτήρι είναι μισογεμάτο αλλά και μισοάδειο. Το ανέλπιστα καλό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για τον Σταύρο Μαλά ανέβασε τις προσδοκίες για τον δεύτερο γύρο αλλά διαψεύστηκαν με την καθαρή νίκη του Νίκου Αναστασιάδη. Το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται ασφαλώς στην αδυναμία του Σταύρου Μαλά να εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός έστω κόμματος πέραν του ΑΚΕΛ, που θα του έδιδε την απαραίτητη δυναμική για να προσπεράσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όχι μόνον σε επίπεδο ηγεσιών αλλά και πολιτών, γεγονός που αποδεικνύει το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα για το ΑΚΕΛ εξαιτίας των πεπραγμένων της διακυβέρνησης Χριστόφια την περίοδο 2008-2013. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εξόδου, δύο στους τρεις ψηφοφόρους του Νικόλα Παπαδόπουλου στήριξαν τον Νίκο Αναστασιάδη, αποτέλεσμα το οποίο σαφώς και δεν μπορούσε να συμβάλει στην ανατροπή που επεδίωκε το επιτελείο Μαλά. Στα θετικά για το ΑΚΕΛ είναι ασφαλώς ότι το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που διασφαλίζει μια ομαλή επόμενη μέρα χωρίς κρούσματα εσωστρέφειας και αναταράξεων. Το 30,24% του πρώτου γύρου καθώς και το 44% στον δεύτερο γύρο επιτρέπει στο ΑΚΕΛ να δηλώνει «παρών» στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής, επιβεβαιώνοντας τα σημαντικά ερείσματα που διατηρείσ την κυπριακή κοινωνία. Παρά την ήττα του Σταύρου Μαλά σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας υπό τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχει πρόθεση να ανανεώσει τη θητεία του, η οποία λήγει σε τρία χρόνια. Οι εκλογές αυτές ήταν οι τελευταίες για τον Άντρο Κυπριανού στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ και υπό τις περιστάσεις τις πέρασε ανώδυνα, ιδιαίτερα μετά που κέρδισε το στοίχημα για πρόκριση στον δεύτερο γύρο. Η απογοήτευση είναι διάχυτη στην Εζεκία Παπαϊωάννου όχι τόσο για το αποτέλεσμα αυτό καθ᾽αυτό, το οποίο βγάζει ενισχυμένο το ΑΚΕΛ, αλλά για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να σχηματίσει την πολυπόθητη συμμαχία με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κάτι που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό μπλοκ εντός της Βουλής. Τα εσωκομματικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση στην εξεύρεση υποψηφίου μετά και την κατ᾽αρχήν επιλογή Μάικ Σπανού, η εικόνα που εδραιώθηκε ότι περίπου ο Σταύρος Μαλάς ήταν επιλογή ανάγκης, οι οργανωτικές και άλλες αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας καθώς και κάποια λάθη της τελευταίας βδομάδας (κακή εμφάνιση στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ και το πλήγμα στην αξιοπιστία Μαλά με την δέσμευση και την εκ των υστέρων αναδίπλωση για την ανακοίνωση του ονόματος του υπουργού οικονομικών), έπαιξαν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση η εκλογική πορεία του Σταύρου Μαλά κρίνεται ως αξιοπρεπής και η ειδική αποστολή την οποία ανέλαβε αποτιμάται υπό τις περιστάσεις ως επιτυχής.

Η προσοχή τώρα στο ΔΗΚΟ

Από τη Δευτέρα αρχίζει στο ΔΗΚΟ το μετεκλογικό σίριαλ για τον αποκλεισμό του Νικόλα Παπαδόπουλου από τον δεύτερο γύρο και η προσοχή στρέφεται τώρα στην πειθαρχική διαδικασία που αποφασίστηκε για τα στελέχη και τα μέλη που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Κατηγορούμενοι είναι πέντε μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, τα οποία παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος, σύμφωνα με την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τα στελέχη που παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΗΚΟ είναι τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου Μάριος Καρογιάν, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Μιχάλης Γιακουμής, Χρίστος Φλουρέντζος και Γιάννος Λακκοτρύπης. Επίσης, παραπέμπονται τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κιτέος και Αντρέας Χαμπάκης από τη Λευκωσία. Από τη Λεμεσό, παραπέμπονται στο Πειθαρχικό οι Κώστας Κάσινος, Χρίστος Χρίστου, Τάκης Γαβριηλίδης, Γιάννος Τσάππας, Μάριος Πρωτοπαπάς, Κώστας Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Παρασκευά και Μαρίνος Κάσινος. Από τη Λάρνακα παραπέμπεται ο Αντώνης Χατζηβαρνάβας, από την Πάφο ο Στέφανος Στεφάνου και Αντώνης Αντωνίου (Σάββα) και από την Αμμόχωστο ο Γιώργος Χατζηγιάννης και Σταύρος Χριστοδούλου. Τέλος, παραπέμπονται ο Χαράλαμπος Δημητρίου και Τάκης Αττίπας από τη Μόρφου.

Εκτός από το ΔΗΚΟ εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και στη Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος επίσης είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα. Πέραν του χαμηλού ποσοστού που εξασφάλισε ο προβληματισμός έχει να κάνει με την επόμενη μέρα της Συμμαχίας Πολιτών, αφού μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά (ο οποίος στήριξε Νικόλα Παπαδόπουλο), το δρόμο της εξόδου αποφάσισε και η βουλευτής Άννα Θεολόγου.

cyprustimes.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ