18.5 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο ΕΛΟΚ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Του Χρήστου Παπαπολύκαρπου

- Advertisement -

Ερευνητή – Λαογράφου

Το αντιπροσωπευτικό Χορευτικό Ανδρών – Γυναικών του ΕΛΟΚ σε μια προσπάθεια προσφοράς και με ταξίδι πάνω από 650 χλμ ‘έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Πλήρως καταρτισμένο, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του χοροδιδάσκαλου – καθηγητή Φ. Α. και Ελληνικών Χορών – Κώστα Δημόπουλου ο οποίος επωμίσθηκε την ευθύνη ανάδειξης στοιχείων της Χορευτικής Παράδοσης των Μεγάλων Καλυβίων. Το χορευτικό του ΕΛΟΚ , Μεγάλων Καλυβίων, έχει εμπειρίες από συμμετοχές σε παγκόσμια συνέδρια για την έρευνα του Ελληνικού παραδοσιακού χορού ( Δράμα το 1995, Θέατρο Δόρας Στράτου 1997 & 1999) από Διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ, και επομένως μπορεί να σταθεί, ισορροπώντας, στο τεντωμένο σχοινί προσφοράς στην τοπική μας παράδοση. Η έγκαιρη προσέλευση των χορευτικών ομάδων του ΕΛΟΚ έδωσε την ευκαιρία για το απαραίτητο ταίριασμα δεδομένου ότι η Μεγαλοκαλυβιώτικη παραδοσιακή καραγκούνικη ενδυμασία απαιτεί λεπτομέρεια και χρόνο. Επίσης συνετέλεσε ευεργετικά σε διατυπώσεις και επικοινωνία με τους ειδικούς για πρόβες, αναμονή ως την ώρα της παρουσίασης, θα έλεγα της απογείωσης, από το υπέροχο υπαίθριο χοροθέατρο Δόρας Στράτου, στους αιθέρες. Εκεί όπου η απαστράπτουσα αυθεντική καραγκούνικη ενδυμασία της νύφης και της μεσόκοπης γυναίκας έδωσε και πήρε.

Στο θέατρο “Δόρα Στράτου”, που στην κυριολεξία κολυμπά στο μαγευτικό τοπίο του Φιλοπάππου – Μουσών, με τις κουκουναριές (πεύκα) και που τίποτε δεν μαρτυρεί πως πέρα και πίσω από αυτό υπάρχει ένας κόσμος που ασφυκτιά στο τσιμέντο, την άσφαλτο και στο καυσαέριο. Μέσα από αυτή τη θέαση αγόμαστε σε συμπεράσματα που άπτονται άμεσα αυτής της ίδιας της φιλοσοφίας των

δρώμενων που σαν έκφραση αφήνει διάφανα το στίγμα της για την αναβίωση, διατήρηση και φυσικά συνέχιση της.

Τα εύσημα, λοιπόν, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, στους χοροδιδασκάλους, στους χορευτές και χορεύτριες και επίσης στους λάτρεις της χορευτικής παράδοσης που την στηρίζουν.

Ο Άλκης Ράφτης , Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID στην UNESCO, με κολοσσιαία προσφορά στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και όχι μόνο, είναι και ο ακούραστος τροφοδότης. Ενθυμείται, όπως ο ίδιος δήλωσε, στην κατ’ ιδίαν συζήτησή μας, τις προ εικοσαετίας μεγαλειώδεις εμφανίσεις των χορευτικών ομάδων του ΕΛΟΚ (11ο και 13ο Διεθνές Συνέδριο, για την έρευνα του χορού, 1997 & 1999 αντίστοιχα) και με δεδομένη και την τελευταία (2017) εξέφρασε την επιθυμία του για εκ νέου συμμετοχή τον Ιούλιο του 2018. Μα βέβαια, να πάει ο ΕΛΟΚ και του χρόνου, αλλά όχι με τα προ ημερών δεδομένα. Και εδώ δίδεται η ευκαιρία να υπογραμμισθεί η ανάγκη οικονομικής στήριξης που δεν υπήρξε καν. Μάλιστα δε εάν εξαιρεθεί η παρουσία, μετρημένων στα δάκτυλα των χεριών, ανθρώπων από Μεγάλα Καλύβια και Αθήνα τότε εκ του ασφαλούς θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου ηθική στήριξη από παράγοντες και φορείς καθώς και από άτομα που, όπως ισχυρίζονται, έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους δρώμενα.

Ο ΕΛΟΚ, κινούμενος σε ευρύ πεδίο δράσεων, με πολυποίκιλες εκδηλώσεις (παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, θέατρο και άλλα), χωρίς οικονομική στήριξη, με εξαίρεση την Π. Έ. Τρικάλων, τους μεμονωμένους απλούς ανθρώπους και ελάχιστους επαγγελματίες, τραβά την ανηφόρα.

Υ/Γ: στο θέατρο παρευρέθηκε μικρός αριθμός Μεγαλοκαλυβιωτών του λεκανοπέδιου Αττικής μεταξύ των οποίων ο π. Πρόεδρος της ένωσης Θοδωρής Πατρίκαλος και ο Γ.Γ. Στέργιος χαχάμης, από Μεγάλα Καλύβια οι: π. Πρόεδρος (γράφων) και ο π. Αντιπρόεδρος (Βασίλης Παπαντώνης). Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα πως, στη χορευτική ομάδα γυναικών, συμμετείχε η Πρόεδρος της Ένωσης Μεγαλοκαλυβιωτών, που εδρεύει στην Αθήνα, Μαριάνα Μοσχοβίτη και η π. Γ. Γ. Της Ένωσης Στέλλα Κουφογιάννη. Από πλευράς Διοίκησης του ΕΛΟΚ οι: Πρόεδρος Βασίλης Τσεκούρας, Αντιπρόεδρος Κική Κάβουρα, Γ. Γ. Δέσποινα Κουρκούτα, Ταμίας Γιώργος Χαχάμης και τα Μέλη Νικόλαος Χατζής και Ευαγγελία Παπαχρήστου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων Αννα Παπαγιάννη- Χαχάμη. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Σοφία Μαργαρίτη- Γουγά η οποία, πάντα στο υπηρετείν, με χαρά και ικανοποίηση, από την προσωπική της συλλογή, διαθέτει τις αυθεντικές ενδυμασίες της Καραγκούνας Νύφης, της Μεσόκοπης και της Κοπελλιάς.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ