18.2 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες 3η Δεκέμβρη

Η 3η Δεκεμβρίου είναι παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Η Ελλάδα την κύρωσε το 2012).

- Advertisement -

Είναι η ημέρα που τα άτομα με Αναπηρία – χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα άτομα με αναπηρία δεν προστατεύθηκαν, παρά μόνο είδαν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται, την ώρα που νέες φημολογίες για περικοπές σε επιδόματα ολοένα πληθαίνουν.

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχια των ατόμων με αναπηρία και υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια, κοινωνική καταφρονια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική  Πολιτεία, μέσα στην κρίση.

Όλοι εμείς οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαρειές και πολλαπλές αναπηρίες, τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας δηλώνουμε ότι αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι… ¨Δεν αποδεχόμαστε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στη φυσική και ηθική εξόντωσή μας.¨

Η κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες είναι μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα κάθε ατόμου – κάθε πολίτη και δεν αφήνει πίσω κανένα.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ