22.8 C
Trikala
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτο)

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
Όπως κατέγραψε αποκλειστικά το trikalaola.gr, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας πλαισιωνόταν από τον Πρωτοσύγκελο της  Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό και τους υπόλοιπους συνεφημερίους.
Πολλοί ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν από νωρίς στην ξεχωριστή αυτήν ακολουθία για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να ψάλλουν με ευλάβεια το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε».
Να αναφερθεί ότι ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Ψάλλεται ενταγμένος στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του μικρού αποδείπνου σε όλους τους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά και την πέμπτη ολόκληρος.
Θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, ενώ το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.
Προ της απολύσεως ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους Καλό Πάσχα, ενώ στην ακολουθία παρέστησαν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ