16.2 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Περιμένοντας την Πρωτοχρονιά!

Όπως τα είπαμε, o μήνας Δεκέμβρης να φύγει τραγουδώντας και με πολλές αναμνήσεις για να μας ξανάρθει. Το τζάκι μου, σε μια ξεχωριστή διάσταση, φτιαγμένο με μεράκι από τον καλλιτέχνη Λοϊζο, προκαλεί και προσκαλεί για στοχασμό και φιλοσοφική αντιπαράθεση. Μπείτε μέσα στις φλόγες του, ταξιδέψτε άφοβα με το πύρινο άρμα του στα πέρα και στα δώθε, στα ψηλά και στα χαμηλά. Δείτε, αφουγκραστείτε, καταγράψετε ταχύτητες και αστράμματα των διαττόντων αστέρων και τους ήχους των πύρινων γλωσσών, που ενδεχομένως ακούσετε… και ξάλαφροι επιστρέψετε στην πραγματικότητα!

- Advertisement -

Άλλωστε πλησιάζει ο καινούργιος χρόνος και, όπως πάντα, θα τον καλοδεχτούμε και τούτη τη φορά και μέχρι να ’ρθει, αφήνουμε το νου μας να καλπάζει πίσω, πολύ πίσω για να δούμε και να ακούσουμε…, άντρες και γυναίκες να περπατούν και να γλιστρούν στα παγωμένα και φωτισμένα από το σμάλτινο φεγγάρι δρομάκια, χαρούμενοι και φορτισμένοι από το κλίμα των ημερών, μαζεύονται στις φτωχικές κάμαρες με τα παλαμισμένα από χώμα και με τέχνη πατώματα ή άλλα με ένα πεταχτό και με πολύ χαλίκι τσιμέντο…

Κι εκεί, περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου, θα ρίχνουν τα ζάρια και θα χάνονται μεθυσμένα στις τρύπες του δαπέδου για να ζωγραφίζεται πάνω τους πότε η γκίνια και πότε η τύχη, δημιουργώντας μια χλαλοή της στιγμής, έτσι για να κρατήσουν τα νυσταγμένα μάτια των γυναικών ανοιγμένα και με ένα ποτηράκι κονιάκ και με λίγες σταφίδες, θα καλωσορίσουν τη νέα Χρονιά με μύριες ευχές και τραγούδια… Χρόνια Πολλά!

 

Τ α   κ ά λ α ν τ α

Πρωτοχρονιάτικο αφιέρωμα

 Από τον Βάιο Φασούλα

Καλή σας μέρα άρχοντες, φίλες και φίλοι όπου και αν είστε. Δώστε μου τη χαρά να σας σφίξω το χέρι τραγουδώντας τα δικά μου κάλαντα και μαζί με τις μύριες ευχές μου, σας στέλνω και μία απλή, καθημερινή όσο και αναγκαία: Τη διατήρηση της μεταξύ ανθρώπων επικοινωνία. Είναι ένα από τα ανώτερα ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ αγαθά της κοινωνίας μας που, εξουδετερώνει το εγώ, αγκαλιάζει το εμείς και ακόμα μπορεί να είναι ο ρυθμιστής κατά την αλλαγή των χρόνων.

Για τούτη τη χρονιά, το 2014, μαζί με τα παραπάνω που γράφτηκαν άλλη χρονιά, εύχομαι σωματική και ψυχική υγεία. Τα δρώμενα στη χώρα μας έχουν γιομίσει τα μάτια μου σκότος και απαισιοδοξία.

Πιότερες ευχές δε βλέπω να γίνονται δεκτές από τα άγρια που συμβαίνουν στον τόπο μας. Μία μόνο ευχή μένει: Η παράκληση που λέει, αφυπνιστείτε. Η νέα χρονιά, με βεβαιότητα μας φέρνει αντιμέτωπους μπροστά σε μεγάλες δυσάρεστες εκπλήξεις και η αφύπνιση επιβάλλεται, ιδιαίτερα για τη σφυρηλάτηση της αντοχής μας!! Και η ελπίδα, όπως μας μάθαμε να μιλούμε γι’ αυτή και να περιμένουμε… τι; Για να μην είναι φρούδα και για να έχει καλό και γερό αποτέλεσμα, προϋποθέτει υποδομές χτισμένες πάνω στην πίστη. Στην κοινωνική πίστη. Και πίστη σημαίνει ανατροπή όλων των «πολιτικών» που επάνδρωσαν τις εξανδραποδισμένες κυβερνήσεις με κάθε είδους δίποδα μιάσματα που συμβάλανε στην δεκαετιών οργανωμένη παράδοση της πατρίδας μας στους Ούννους.

Μόνο αυτή η ανατροπή μπορεί να ανατρέψει τον ρου των εγκληματικών πραγμάτων που αφορούν τη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση ο εθισμένος στην ευρωαποβλάκωση…, (περί αυτού πρόκειται…,) πολίτης, το μόνο που θα μπορεί να κάνει, όταν ο εγκέλαδος χτυπήσει την πόρτα μας, είναι να κρυφτεί κάτω από ένα τραπέζι.

Χρόνια Πολλά – Τρίκαλα 29-12-2011

Καλή Χρονιά, λοιπόν, με υγεία!  29-12-2013

Καλή Χρονιά, λοιπόν, με υγεία!  29-12-2017

 

Τ α   κ ά λ α ν τ α

Καλή σας μέρα, φίλοι μου, Χρονιά καινούρια φτάνει

Πίσω αφήνει την παλιά, τα βάρη μας θα πάρει

 

Κι ευχές να πούμε όλοι μας για μι’ άβαρη εποχή

Κι όλων μαζί οι Πόθοι μας, να γίνουν προσευχή

 

Ν’ αφήσουμε όλα στο χτες, γιομάτα απ’ αμαρτία

Κι όλες τις μπαγαποντιές, που ’φεραν δυστυχία

 

Στο χρόνο να τις κρύψουμε, που τώρα πια περνάει

Και στη ζωή να σκύψουμε, σαν εραστές, με χάρη

 

Τις μαχαιριές που δώσαμε κι ανοίξαμε πληγές

Κι όλοι μας ματώσαμε στις μύριες συφορές

 

Τον κόσμο να τηράξουμε· μας είναι πια γνωστός;

Τις δάδες ας αδράξουμε, ν’ αφήσουμε το φως

 

Και να φωτίσει απανταχού τα σκότη απ’ αγάπη

Και να ντυθούν, στου φυσικού Κόσμου μας από άνθη

 

Που όλοι μας, λίγο, πολύ γίναμε ακαμάτες

Κλέφτες, πανούργοι, μισητοί και άθλιοι στρατηλάτες

Καιρός να θηκαρώσουμε τις σπάθες μας στη νάρκη

Κι αντάμα να σκορπίσουμε τα μίση και τα πάθη

 

Γι’ αυτό σας κράζω, άνθρωποι, σταλιά ν’ αφουγκραστείτε

Μη θέλ’ τε  να ’σται άπονοι, σκληροί, στάλα λογικευτείτε

 

Χαμόγελο στα σφραγιστά τα χείλη μας να ανθίσει

Και η χρονιά, σαν το χιονιά, τα βάρη της θ’ αφήσει

 

Η άνοιξη που έρχεται στα χέρια μας μπορούμε

πιάστε την, να τη, δέχεται σαν Μάνα ν’ ασπαστούμε

 

Για να μπορέσουμε ξανά τα κάλαντα να πούμε

Καλή χρονιά σας, φίλοι μου, ας την καλοδεχτούμε!

(Από τη Β` ποιητική Συλλογή)

 

Βάιος Φασούλας – Γερμανία 19.12.2001

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ