22.6 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Πολιτική δραστηριότητα βουλευτών, πολιτευτών, κομματικών φορέων, σωματείων

Δεκαδες Τρικαλινοί που μετεβησαν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν με χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γυναίκες και νέους που συμμετείχαν στο μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο που οργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνοντας με σύνθημα «Η ανάπτυξη τους σημαίνει ΝΑΤΟ – Φτώχεια – Πόλεμοι. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

- Advertisement -

Με συνθήματα, δρώμενα, πικέτες, στην μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και στην συνέχεια στην πορεία, πίσω από τα πανό τους, οι διαδηλωτές απάντησαν αγωνιστικά στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κυβερνητική κοροϊδία περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «ανάκτησης δικαιωμάτων», τη στιγμή που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση και παράλληλα βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Με τη μαζική τους συμμετοχή, χιλιάδες διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς διαδήλωσαν κόντρα στην αστυνομοκρατία, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και προβοκάτσιας που καλλιεργήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες από διάφορες πλευρές.

Ανάμεσα στα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας που συμμετείχαν συγκροτημένα στην κινητοποίηση, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία εργαζομένων από κλάδους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις όπως οι συμβασιούχοι ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ.

Ξεκαθάρισαν ότι λύση δεν είναι η απογοήτευση, η μοιρολατρία και η αναμονή «φιλολαϊκής» διακυβέρνησης εντός των ίδιων τειχών, αλλά ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας, μέσα από τα Σωματεία, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς, κόντρα σε κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με αποδυνάμωση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με αγώνα που βάζει μαχητικά στο επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες.

 ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Γραμματεία Ν.Τρικάλων
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Στη συνεδρίαση της ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Καλαμπάκας, παραβρέθηκε εχθές ο γιατρός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Λιάπης. Ο Δρ. Λιάπης ανέφερε σχετικά: «Ως απλός Νεοδημοκράτης, ως μέλος του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ως ενεργός πολίτης και γιατρός που ασκεί μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας στην Καλαμπάκα, είχα την ευκαιρία να βρεθώ δίπλα στα άξια κομματικά στελέχη της ιδιαιτέρας μου πατρίδας, θέτοντας τον εαυτό μου στη διάθεσή τους, σε όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται, με προτεραιότητα στους νέους και στις πρωτοβουλίες προαγωγής της υγείας και αύξησης της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Γιατί αυτό είναι που περιμένουν, πλέον, οι πολίτες μέσα από τις κομματικές δραστηριοποιήσεις και συνέργειες. Αυτό είναι που περιμένει η κοινωνία από τη μεγάλη πλειοψηφική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη με σαφείς αναφορές στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, με αυτόφωτη επαγγελματική πορεία, δράση και χρησιμότητα. Χρησιμότητα που είμαστε έτοιμοι να θέσουμε στη διάθεση των συμπολιτών μας, για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την πατρίδα και εν προκειμένου, για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Μετά από τρία χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης       ο Τσίπρας θυμήθηκε και πάλι τις ανάγκες των πολλών

 

Ο κ. Πρωθυπουργός εκφώνησε την ομιλία του στη ΔΕΘ, μέσα σε μία σιδερόφρακτη, αστυνομοκρατούμενη, κατεχόμενη από μυστικές και φανερές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Θεσσαλονίκη, με ένα κρεσέντο επίδειξης Αμερικανοδουλείας, ξεπερνώντας σε αυτό ακόμα και τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της χώρας μας.

Έκανε λόγο για διαχρονικά κοινούς αγώνες για κοινές αξίες με τις ΗΠΑ, ξεχνώντας την στήριξή τους στη στρατιωτική Χούντα της επταετίας 1967 – 1974, στην τούρκικη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και σε άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Συνέχισε με την ωραιοποίηση του 3ου μνημονίου και κατά συνέπεια και τα δύο προηγούμενα των οποίων ήταν η συνέχεια, ισχυριζόμενος ότι με την εφαρμογή του βελτίωσε την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας και επανάλαβε τα ψέματά του ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Το παραμύθι του Πρωθυπουργού για έξοδο από τα μνημόνια δεν πείθει κανένα. Είναι προαποφασισμένες και ψηφισμένες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 7 δισ. ετησίως μέχρι το 2022 και 4 δισ. ετησίως μέχρι το 2060, για μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, για ένταση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και για ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Θα υπάρχει ενισχυμένη επιτροπεία και τριμηνιαίος ασφυκτικός έλεγχος των δανειστών για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων αντιλαϊκών μέτρων. Όλο το μνημονιακό νομικό καθεστώς, που επιβλήθηκε τα τελευταία 8 χρόνια, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Το δημόσιο χρέος δεν κουρεύτηκε ούτε ένα ευρώ.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα πακέτο περιορισμένων προεκλογικών παροχών και κάλπικων μετεκλογικών υποσχέσεων, που θα εκτείνονται μέχρι το 2022, ουσιαστικά, όμως,  ανέξοδων, αφού δεν πρόκειται να είναι κυβέρνηση μέχρι τότε. Κι αυτό, για να εξωραΐσει την σκληρή «μεταμνημονιακή» πραγματικότητα της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας από τους δανειστές και της χρεοδουλείας της χώρας και του λαού μας για πολλές δεκαετίες.

Θα πρέπει, βέβαια, να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται απλά για κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι δανειστές δεν έχουν πει τον τελευταίο λόγο, που θα είναι και καθοριστικός, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει μονομερείς ενέργειες, αλλά και παραπέμπει τις περισσότερες «παροχές» στο άδηλο μέλλον, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν. Εξάλλου αυτός ο Πρωθυπουργός φημίζεται ιδιαίτερα για τις πολιτικές υπαναχωρήσεις  και τα πολιτικά ψέματα και έχει πάρει πολλά «χρυσά μετάλλια» σε αυτούς τους τομείς από τους δανειστές φίλους του .

Η παράδοση της χώρας στις ΗΠΑ και η περιορισμένη και αναξιόπιστη  και οι αόριστες εξαγγελίες, δεν μπορούν ασφαλώς να βοηθήσουν μία καταρρέουσα κυβέρνηση, ούτε όμως και το λαό μας που θα εξακολουθεί να φτωχοποιείται και να ταπεινώνεται από τις πολιτικές λιτότητας και επιτροπείας.

Αυτό που άμεσα απαιτείται είναι η δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Αριστερών, αντινεοφιλελεύθερων, ριζοσπαστικών, δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων για την αντιμνημονιακή ανατροπή και για την προώθηση μιας άλλης πολιτικής, για την ανάκτηση της Δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, την Ειρήνη, την ανατροπή της λιτότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας, που δεν βρίσκει εργασιακή διέξοδο και μεταναστεύει μαζικά στο εξωτερικό.

Προϋπόθεση για αυτό είναι εκ των πραγμάτων η ενίσχυση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και στους αγώνες αλλά και στη Βουλή, γιατί με την ενωτική, αγωνιστική και εναλλακτική της πολιτική και πρακτική μπορεί να ασκήσει πραγματική, ριζοσπαστική, φιλολαϊκή αντιπολίτευση και να ανοίξει το δρόμο για μία ελπιδοφόρα διέξοδο από την κρίση.

Τρίκαλα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε. Τρικάλων

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Να σταματήσουν αμέσως οι δίκες και κάθε είδους διώξεις συνδικαλιστών

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την συνέχιση των δικών και των διώξεων, ενάντια σε συνδικαλιστές που ηγούνται εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα στις 19 του Σεπτέμβρη, παραπέμπονται στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας, για να δικαστούν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, από κοινού με τους Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλα, Γ.Γ της ΕΟΑΣΚ και Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του Γενάρη και Φλεβάρη του 2017.

Μάλιστα από την φούρια τους να φρενάρουν τους αγώνες, στο κατηγορητήριο συμπεριέλαβαν και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, Τάσο Tσιαπλέ, ότι είχε κι αυτός τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, μαζί με άλλους αγρότες!

Για να μην ξεχνιόμαστε, το «τέλος των μνημονίων» και η επιστροφή στην «κανονικότητα» που διαλαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός από την συνέχιση των αντεργατικών-αντιλαϊκών πολιτικών προς όφελος του κεφαλαίου και της πρόσδεση πιο σφιχτά της χώρας στους επικίνδυνους Αμερικανονατοικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, περιλαμβάνει και νέες δίκες συνδικαλιστών του αγροτικού και του εργατικού κινήματος για τους αγώνες τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει να σταματήσουν αμέσως οι δίκες και κάθε άλλου είδους διώξεις συνδικαλιστών εργαζομένων, αγροτών, για την συνδικαλιστική τους δράση και τους αγώνες.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ορόσημο για την επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους και της πραγματικής οικονομίας η 83η ΔΕΘ.

 

Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος για το επόμενο έτος, αλλά και για την μεσοπρόθεσμη περίοδο 2019-2022, από τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αποτελεί την βάση για την εδραίωση της δίκαιης ανάπτυξης στην μεταμνημονιακή εποχή. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, διαρθρωτικές παρεμβάσεις, έργα υποδομής, επανάκτηση της εργασίας και εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους, δημιουργεί συνθήκες δυναμικής επιστροφής του πολίτη, του νέου, του εργαζόμενου, του επαγγελματία στο επίκεντρο της οικονομίας. Παρά τις κινδυνολογίες, τον μηδενισμό και την υστερική αντιπολίτευση των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση δεν προσήλθε στη ΔΕΘ με παλαιοκομματικό μοίρασμα υποσχέσεων, ούτε παρουσιάστηκε με ακοστολόγητη παροχολογία. Οι εξαγγελίες της μεταμνημονιακής διακυβέρνησης ήταν στοχευμένες, κατανεμημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσουν φιλικά στην ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα σηματοδότησαν τα όρια του νέου κοινωνικού συμβολαίου, εντός του οποίου θα προχωρήσει η οικονομία, η αγορά και η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Το νέο αυτό πλαίσιο βελτιώνει την θέση της εργασίας, στηρίζει την πραγματική οικονομία, διευρύνει το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας, ισχυροποιεί κοινωνικά αγαθά όπως η πρόνοια και η παιδεία και ταυτόχρονα εμβαθύνει τις δημόσιες επενδύσεις και συνεχίζει την δυναμική ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, με παραδοτέο ορίζοντα το 2019 και το 2020, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης και η ολοκλήρωση των τμημάτων σύνδεσης του Ε65.

Στο πεδίο της φορολογίας, εκτός από την μεγάλη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, έως και 50% για τη λαϊκή κατοικία και την μείωση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η στήριξη εστιάζει στις επιχειρήσεις που πιέστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στους εμπόρους, στους επαγγελματίες, στους επιστήμονες. Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιριών από το 29% στο 25% είναι ένα πρώτο σημαντικό μέτρο. Το δεύτερο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα εισοδήματα άνω των 7000 ευρώ, με μείωση του συντελεστή της κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,5%, ενώ θεσμοθετείται και η μείωση στις εισφορές των επιστημόνων στην επικούρηση και το ΕΦΑΠΑΞ στην κατώτατη κλίματα. Αυτό το πακέτο μέτρων ανέρχεται σε ποσοστό ελάφρυνσης έως και 35% για τα εισοδήματα με μεγάλη ασφαλιστική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα, δίνονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων εργαζομένων στις επιχειρήσεις, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών σε ποσοστό μέχρι και 100%.

Αντίστοιχα μέτρα όμως αφορούν και στους εργαζόμενους. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι νέες κλαδικές συμβάσεις, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου δίνουν για πρώτη φορά ώθηση στο εισόδημα των εργαζομένων, δημιουργώντας κίνητρα για ανάπτυξη και ισχυροποίηση της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών. Και για τους συνταξιούχους όμως, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στην ακύρωση των περικοπών, με δεδομένη την καλή πορεία των εσόδων στον νέο ασφαλιστικό φορέα, την εξάλειψη των ελλειμμάτων και την αύξηση των εσόδων λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Σημαντικό στοιχείο επίσης, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, αφενός, με νέα επιδοματικά εργαλεία όπως η επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ για 300.000 νοικοκυριά και αφετέρου, μέσω της ενδυνάμωσης κρίσιμων πολιτικών, για την στήριξη των πολιτών και των οικογενειών με την μεγαλύτερη ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή εξαγγέλθηκε η ενδυνάμωση του δημοσίου σχολείου, σε ότι αφορά την ειδική εκπαίδευση, μέσω του διορισμού 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού προσωπικού, ενώ και σε ότι αφορά την κοινωνική πρόνοια, βασική δέσμευση αποτέλεσε η μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, ώστε κανένας πολίτης, κανένα παιδί, να μην βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτά τα μέτρα όμως φαίνεται ότι ενοχλούν ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία, όπως και κάποιους φορείς του ιδιωτικού κεφαλαίου. ΝΔ και ΣΕΒ ταυτίζονται στην άρνησή τους να θεσμοθετηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, συγκλίνουν με τις θέσεις του ΔΝΤ για ανάγκη περικοπής των συντάξεων, επιδιώκουν την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, επιζητούν την διάλυση του κράτους και την επιστροφή της πολιτικής των απολύσεων από το δημόσιο. Με αυτές τις διαχωριστικές γραμμές λοιπόν η κυβέρνηση, μαζί με την κοινωνία, αλλάζει το μείγμα πολιτικής. Όσο κι αν κάποιοι αναπολούν τα μνημόνια, η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία ξαναμπαίνει σε πρώτο πλάνο και η οικονομία εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, με ωφελημένους όμως τους πολλούς, τους ανθρώπους της δουλειάς.

 

Δριτσέλη Παναγιώτα

Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας μετέβη στις 08 Σεπτεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ».

Ο Συντονιστής επισκέφθηκε όλα τα περίπτερα των Υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής) της Δ.Ε.Η., της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. του Σ.Ε.Β.Ε (Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) καθώς επιχειρήσεων Θεσσαλίας και Στερεάς – Ελλάδας

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην έκθεση ο Συντονιστής είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σωκράτη Φάμελλο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σταύρο Αραχωβίτη, τους Υφυπουργούς κ.κ. Βασίλη Κόκκαλη και Ολυμπία Τελιγιορίδου καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Παράλληλα είχε ιδιαίτερη συνομιλία με την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κα Φωτεινή Παντιώρα, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ.Ευριδίκη Κουρνέτα, τη Διευθύντρια ιδιαίτερου γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κα Χριστίνα Βαγενά, τον Αναπληρωτή Γενικό Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Δημήτριο Πλευράκη, τον υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κ.Κωνσταντίνο Τσαντίλη και το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ.Φώτη Κουρμούση.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΔΕΘ: METAMNHMONIAKO«ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ»

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου

 

Σταεγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση να εμφανισθεί ότι εισερχόμαστε σε μία νέα αισιόδοξη αφετηρία της Ελληνικής οικονομίας μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου. Επιχειρήθηκε η συστηματική ανάπτυξη ενός επικοινωνιακού αφηγήματος, περί του τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας, με ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Κυρίαρχο στοιχείο σε όλη αυτή την προσπάθεια, ήταν η μεγεθυμένη εντέχνως «παροχολογία ψίχουλων», σε μια καθημαγμένη από τον μνημονιακό οδοστρωτήρα κοινωνία.

Οι εκλογές πλέον είναι μπροστά και το τραγικά αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό της Χώρας (εξουσίας και αντιπολίτευσης), στήνοντας έναν εικονικό «καμβά» αντιπαράθεσης, ως κακέκτυπο δικομματισμού της μνημονιακής περιόδου (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. – Ν.Δ.), πιστοποιεί για μια ακόμα φορά την πλήρη πολιτική ανευθυνότητά του, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία πρόνοια για δράσεις ανακοπής της παρακμής και για σχεδιασμό εξόδου από την κρίση, αλλά επιμελώς αποφεύγεται η δημόσια συζήτηση για τα μείζονα και εκρηκτικά προβλήματα της Ελλάδος.

Η οικονομία, μετά από εννεαετή βίαιη «χειρουργική» μνημονιακή επέμβαση, με ισοπεδωτική εσωτερική υποτίμηση των πάντων και τρομακτική ύφεση «πολεμικού χαρακτήρα», που ξεπέρασε σε διάρκεια το Κραχ του 1929, βρίσκεται σε ένα «λασπώδες» έδαφος στασιμότητας, με «αναιμικό» έως ανύπαρκτο ρυθμό ανάπτυξης (1,7%), τη στιγμή, που η Χώρα θα έπρεπε να τρέχει με ανάπτυξη 4% και 5% τουλάχιστον, για να αποκαταστήσει στοιχειωδώς τις πληγές της. Οι προοπτικές είναι από δυσοίωνες έως εφιαλτικές, αφού έως το 2060, τα περιθώρια δημοσιονομικής επέκτασης, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, είναι ελάχιστα, λόγω των ψηφισθεισών, ήδη, ρυθμίσεων με τους δανειστές για 3,5% πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2022 και 2,2% έως το 2060. Έτσι, σήμερα, που η κυβέρνηση «πανηγυρίζει», ότι η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια, η Χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από δανεισμό από τις αγορές (τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 4,5%, την ώρα που η Ισπανία και η Πορτογαλία δανείζονται περίπου στο 1,5-1,8%).

Στην κοινωνία, η κατάσταση είναι πλέον χαοτική.Εξακόσιες χιλιάδες νέα «φωτεινά» Ελληνικά μυαλά έχουν, ήδη, μεταναστεύσει στις οικονομίες της Δύσης, αποτελώντας αυτό, σύμφωνα και με έγκυρα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου,«ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας, Τρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες περίπου πολίτες βρίσκονται εκτός ενεργού οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να επωάζεται η νοοτροπία της «κοινωνικής επαιτείας» μέσω των παροχών «ψίχουλων» από το «παχύσαρκο» πελατειακό Ελληνικό Κράτος. Δημιουργείται, έτσι, το λεγόμενο «λούμπενπρολεταριάτο», για το οποίο ο Καρλ Μαρξ είχε αναφερθεί ιδιαίτερα επικριτικά, καθόσον μετατρέπεται σε σύμμαχο κάθε εξουσιαστικού μορφώματος και συντηρητικής οπισθοδρόμησης.

Συναφές εκρηκτικό πρόβλημα, που απειλεί την ύπαρξη της ίδιας της Χώρας, αποτελεί το δημογραφικό, αφού σε βάθος τριάντα χρόνων η μείωση του πληθυσμού της θα αγγίξει οριακά σημεία επιβίωσής της. Αυτό, που θα έπρεπε να είναι το πρώτο, στην κυριολεξία, σήμα κινδύνου για το πολιτικό προσωπικό και γύρω από αυτό να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πρόγραμμα εθνικής ανάτασης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδος, απουσιάζει παντελώς από τον δημόσιο λόγο. Πρόκειται για αυτοκτονική «μυωπία», που συναντάται μόνο σε «φθίνουσες» και «ασθενείς κοινωνίες.

Τέλος, στα εθνικά θέματα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη. Η μεγάλη «πέτρα των WikiLeaks», όπου από το τηλεγράφημα της Πρέσβειρας των Η.Π.Α. στα Σκόπια το 2008, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι παραδόθηκαν στην γειτονική Χώρα, κατ’απαίτηση του διεθνούς παράγοντα, τα πάντα, έχει, ήδη, δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή, «ξεβράζοντας» στην κοινή θέα τα «λασπόνερα» των Πρεσπών. Εκτός,όμως, από την παράδοση του «Μακεδονισμού» στα Σκόπια, οι μεγάλοι κίνδυνοι για την Ελλάδα προέρχονται από την Τουρκία, αφού έχουν καταρρεύσει οι ψευδαισθήσεις και τα αφηγήματα της ντόπιας «ελίτ» κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, περί «εξημέρωσης του θηρίου» μέσω των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Θα περίμενε κανείς, με βάση αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα, στα οποία βρίσκεται βουτηγμένη η Χώρα, την απαιτούμενη σοβαρότητα και την ετοιμότητα του πολιτικού συστήματος να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά και τις πρωτοβουλίες για άρση τους. Αντί για αυτό, δυστυχώς, θα έχουμε ένα μεταμνημονιακόθλιβερό «θέατρο σκιών», που, όμως, πλέον είναι δυσβάσταχτο ακόμα και για την εύπιστη Ελληνική κοινωνία, η οποία εμφανίζει, κατά τη διάρκεια της «Ύστερης Μεταπολίτευσης» και της μνημονιακής περιόδου,έντονα τα φαινόμενα του «μιθριδατισμού» και του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης».

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ