21.6 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα, κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων, βουλευτών, πολιτευτών

Η μερική εκτροπή του Αχελώου

Πληροφορούμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ροτα ,στο θέμα μερικής εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου. Στην ουσία εγκαταλείπεται το μεγάλο αυτό έργο και η κυβέρνησή θα εξαγγείλει αντικατάστασή του από μικρότερα υδραυλικά έργα-   ταμιευτήρες, στη Θεσσαλία..
Για το νομο  Τρικάλων  ,μιλάμε για το φράγμα Πύλης και το φράγμα Νεοχωριτη ,σε συνδυασμό με το φράγμα Μεσοχώρας.
Το φράγμα Νεοχωριτη,είχε ενταχθεί με πρωτοβουλία μου ως Νομάρχη το 2003  ,στο Τρίτο  Κοινοτικό Πρόγραμμα Στήριξης,είχε συνταχθεί η Προκαταρτικη μελέτη, ολοκληρώθηκε η Προμελέτη και με την ανάθεση της οριστικής μελέτης,άλλαξε η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας και στην ουσία το έργο,εγκαταλείφθηκε….
Το φράγμα Πύλης έχει εξαγγελθεί μέχρι τώρα πολλές φορές,αρχής γενομένης απο την εξαγγελία εκτροπής του Ανω του  Αχελώου στην Θεσσαλική πεδιάδα.
Επί Νομαρχίας μου το 2006,σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Θεσσαλίας , υπογράφηκε η εκπόνηση της προκαταρκτικής  προμελέτης και οριστικής προμελέτης του φράγματος και εξασφαλίστηκαν οι επι τούτο απαιτούμενες πιστώσεις.  Δυστυχώς,με την κυβερνητική αλλαγή το 2009,σταμάτησε η περαιτέρω πρόοδος του έργου.
Αν πράγματι η κυβέρνησή έχει τη βούληση συνέχισης – υλοποίησης των ως άνω έργων,θα είναι ένα θετικό βήμα για το νομό Τρικάλων.
Σε κάθε όμως περίπτωση, η εγκατάλειψη των έργων μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ,θα αποτελέσει πολλή αρνητική εξέλιξη για όλη τη Θεσσαλία( και για το νομό Τρικάλων.,),δεδομένου του μεγάλου υδατικού ελλείμματος αυτής και της υπεραντλησης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

- Advertisement -

Ηλίας Γ Βλαχογιάννης, πρ. Νομάρχης και Βουλευτής Τρικάλων, Συντονιστής Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

3/10/17

ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Τα  ταξικά σωματεία στο νομού μετά από κάλεσμα, πραγματοποίησαν σήμερα 3 Οκτώβρη, στην αίθουσα του Ε.Κ.Τρικάλων  σύσκεψη με μαζική συμμετοχή από εργαζόμενους από σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκλεγμένα μέλη Δ.Σ. Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, παρουσία και συμμετοχή από σωματεία των ΕΒΕ, συλλόγους των αγροτών, της νεολαίας, του μαζικού κινήματος, με θέμα: «Την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε.».

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την στήριξη και των άλλων κομμάτων που υποστηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, εντείνει την εφαρμογή των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, με τα οποία κάνει τον βίο-αβίωτο στους εργάτες, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες & ΕΒΕ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθούν να εξωραΐσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, με ένα ακόμα διήμερο «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα 10 & 11 Οκτώβρη, λέγοντας ψέματα ότι τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους. Η αλήθεια είναι ότι συζητούν πως θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις στη Θεσσαλία και πανελλαδικά για την ανάπτυξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε τομέα.

Το «τέλος της επιτροπείας» που λέει η κυβέρνηση, δεν θα σημάνει και το τέλος των θυσιών για εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους. Άλλωστε, ήδη έχει νομοθετήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα για τα έτη 2018-2020 και παράλληλα δεσμεύεται ότι οι ανατροπές θα συνεχιστούν έως το 2060, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους. Μπροστά μας είναι νέοι φόροι, μειώσεις συντάξεων, αντισυνδικαλιστικός νόμος που περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ τα μνημόνια διαρκείας με βάση τις συμφωνίες της Ε.Ε, δείχνουν το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση, τα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος και της Ε.Ε, Περιφέρεια και Δήμοι, η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνητικοί & εργοδοτικοί συνδικαλιστές και μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελος των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ.

Η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας της όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η κατάσταση στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο, μυρίζει μπαρούτι, το εργατικό κίνημα πρέπει να διαχωρίσει τα συμφέροντα του από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η επέκταση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που αφορά και τη βάση της Σούδας, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο συνεχίζει και σ’ αυτόν τον τομέα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, αλλά εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών.

Γι’ αυτόν το λόγο, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας κι όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, μαζί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποτελούν αιτήματα που πρέπει πιο αποφασιστικά να μπουν στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης.

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον με τους εκμεταλλευτές τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στους πολέμους τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, με τους λαούς να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Μέτωπα   πάλης 

  1. Περιφερειακό συνέδριο-φιέστα της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις που έγιναν στη ΔΕΘ περί “δίκαιης ανάπτυξης”, από τις περιφερειακές “αναπτυξιακές” φιέστες που ετοιμάζει η κυβέρνηση Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθούν να εξωραΐσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, με ένα ακόμα διήμερο «αναπτυξιακό συνέδριο» .

Τα εργατικά σωματεία στο νομό μας θα απαντήσουμε μαχητικά την ημέρα της ¨Φιέστας¨ που ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο στην Λάρισα, όπου θα  παρουσιάσει  την ¨ανάπτυξη που θα  σερβίρουν¨ στο λαό. Σε κοινή δράση με την πρωτοβουλία του Ε.Κ.Ν.Λ.- Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων  και πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Καλούμε σε μαζική, αγωνιστική συμμετοχή, ΣΤΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ  11 ΟΚΤΩΒΡΗ  2017  ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ.

Απαντάμε με ενημέρωση και οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς για τα προβλήματα της εργατικής τάξης.    

  1. Τα σωματεία Συνταξιούχων του νομού μας,

την ΠΕΜΠΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ θα πραγματοποιήσουν μαζί με τα Συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλίας, ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΗ  ΛΑΡΙΣΑ   ώρα 10:30π.μ. στη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ. Η Αναχώρηση με λεωφορεία από την πόλη μας είναι ΔΩΡΕΑΝ και  θα γίνει από την πλατεία «ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»( Οδός: Β.Τσιτσάνη, παραποτάμιος)  στις 9:30 το πρωί . Τα ταξικά σωματεία   στηρίζουμε τους αγώνες των συνταξιούχων και καλεί τους εργαζόμενους και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη παίρνοντας μέρος στη συγκέντρωση.

  1. Πάλη για κάλυψη απωλειών, για ΣΣΕ και άλλα προβλήματα.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών. Επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής. Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία.
  • Δυναμώνουμε τις παρεμβάσεις μας, για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στην ανατροπή των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων και την μείωση των μισθών.
  1. Κάλεσμα από εργατικά Σωματεία του Νομού μας για την λειτουργία των «Λαϊκών Φροντιστηρίων» το Σχολικό έτος 2017-2018.

Απευθυνόμαστε στους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, ανέργους γονείς και σας καλούμε να στηρίξετε την πρωτοβουλία λειτουργίας των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, που πραγματοποιείται για 5η χρονιά στο Νομό μας. Απευθυνόμαστε σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα στήριξης των παιδιών τους στην προσπάθειά τους για μόρφωση.

Με σύνθημά μας «Όλοι για έναν και ένας για όλους», απευθυνόμαστε στους εκπαιδευτικούς, να υποστηρίξουν πολύπλευρα και ενεργητικά αυτήν την πρωτοβουλία, με στόχο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών.

Καλούμε τα παιδιά των ανέργων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, των εργατοϋπαλλήλων να εγγραφούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο το επόμενο διάστημα.

  1. Αντισυνδικαλιστικός νόμος.

Η κυβέρνηση θα φέρει προσεχώς στη Βουλή ανατροπές στο Ν.1264/82 που θα βάζουν μεγάλα εμπόδια στην συλλογική δράση και πάλη, στην οργάνωση των εργατών-εργατριών, στην κήρυξη απεργίας με τις προϋποθέσεις που βάζει. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να απαντήσουμε  στην επίθεση της κυβέρνησης με αποφάσεις για απεργία.

  1. Υγεία –Υγιεινή & Ασφάλεια

Συνεχίζουμε την δράση μας με τα αιτήματα και διεκδικήσεις για την Υγεία στο Νομό μας. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί την Υγεία -Πρόνοια. Ενάντια στις  αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποτελούν κάλεσμα στους επιχειρηματικούς ομίλους της Τεχνολογίας, της Έρευνας και του Φαρμάκου να επενδύσουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων.

Το λαϊκό δικαίωμα και η ανάγκη για σύγχρονο, ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και της ζωής μας δεν βρίσκονται στα συνέδρια-φιέστες.

Οργανώνουμε συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σωματείο, σύλλογο του κινήματος, με αποφάσεις Δ.Σ., Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων μας, με κορύφωση σε Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Υγεία-Π.Φ.Υ – Πρόνοια στο Νομό μας,  μέσα στον Νοέμβρη.

Ταυτόχρονα οργανώνουμε την συζήτηση και την δράση των σωματείων, για τα προβλήματα Υγιεινής & Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, αφού αυτά οξύνονται, λόγω της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

  1. Ασφαλιστικό.

Το μέτωπο αυτό όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά η κυβέρνηση το επαναφέρει με νέα χτυπήματα. Η αξίωση των βιομηχάνων για να σταματήσουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές παραμένει. Η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είναι σε εξέλιξη.

  1. Ανεργία.

Δράση για την οργάνωση των ανέργων και της πάλης για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας τους και για τον περιορισμό της. Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση θα οργανώσουμε κινητοποίηση στο νομό μας,   αρχές του  Νοέμβρη.

  1. Κυριακάτικη αργία.

Παίρνουμε την  πρωτοβουλία σε κοινή δράση, με κοινό πλαίσιο ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, με εργατικά σωματεία, τα σωματεία ΕΒΕ, επιστημονικούς συλλόγους.

  1. Πλειστηριασμοί-κατασχέσεις.

Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε και προωθεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων της φτωχολογιάς και μικρομεσαίων ΕΒΕ μαζί με τους τραπεζίτες και τους εταίρους της.Ταυτόχρονα, οι “κλασικοί” πλειστηριασμοί συνεχίζονται και χρειάζεται επαγρύπνηση να μην φτάσει κανένα λαϊκό σπίτι στο δικαστήριο, σε τράπεζα!

Τα  ΔΣ των Εργατικών σωματείων, σύλλογοι του κινήματος να  καλέσουμε  το λαό του Νομού μας, τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε ακόμα μεγαλύτερη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Οργανώνουμε την Πέμπτη 19 Οκτώβρη στις 7.00μ.μ. εδώ στην αίθουσα του Ε.Κ.Τ. σύσκεψη, με στόχο την Λαϊκή κινητοποίηση για να μην βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι, οργάνωση δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που θα αυξάνονται λόγω αδυναμίας πληρωμής των φόρων στο κράτος και των δανείων στις τράπεζες για σπίτια.

  1. Πρόσφυγες-μετανάστες.

Δυναμώνουμε τη επαφή μας με τους μετανάστες στην πόλη μας, ως Δ.Σ. θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους, για την ανάδειξη προβλήματα διαβίωσης, εργασίας  που αντιμετωπίζουν. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίας που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζουμε έμπρακτα την ταξική μας αλληλεγγύη .

  1. Μέτωπο στις πολιτικές που εφαρμόζουν Δήμοι & Περιφέρεια.

Ανοίγουμε μέτωπο των σωματείων μας με αιτήματα και δράσεις ενάντια στην φορομπηξία των δήμων και της περιφέρειας, για την διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης των Δήμων-Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για έργα και υπηρεσίες για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις  τομέων και υπηρεσιών των Δήμων, στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Ενάντια στην προώθηση της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας από τους Δήμους και την Περιφέρεια, που ξεκίνησε στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης, με άξονα τις ευκαιριακές δομές διαχείρισης της φτώχειας, αλλά τώρα την αναβαθμίζουν με την συγκρότηση ΚΟΙΝΣΕΠ και «Συνεταιρισμών εργαζομένων», που θα περνούν μέσα από αυτές την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την διευθέτηση της ανεργίας, την ενσωμάτωση των ανέργων, των εξαθλιωμένων από την πολιτική του κεφαλαίου.

Η στήριξη των ταξικών εργατικών σωματείων, εργαζομένων που πρωτοστατούν μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα σε κλάδους, Συλλόγους του μαζικού κινήματος, για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την απλήρωτη – ανασφάλιστη εργασία, την τρομοκρατία κ.λ.π. είναι σε καθημερινή βάση.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους,  να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και να συμβάλουν για την επιτυχία των πρωτοβουλιών – κινητοποιήσεων.

 

Τα Σωματεία Ν. Τρικάλων:

Συνδικάτο «Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών»

Συνδικάτο «Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων»

Σωματείο «Λογιστών & Βοηθών Λογιστών»

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ

Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Δημοσίου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων

ΕΒΕ Καλαμπάκας

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ¨η Άνοιξη¨

Αγροτικός Σύλλογος Δ.Τρικκαίων

Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ)

Επιτροπή  Αγώνα Εκπαιδευτικών

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου Τρικάλων.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ