13.2 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα, κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων, βουλευτών, πολιτευτών

Ομιλητής στο συνέδριο του Economist ο Κώστας Σκρέκας
«Για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές»

- Advertisement -

Εκ των βασικών ομιλητών του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ήταν ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., κ. Κώστας Σκρέκας.
«Το βασικό ζητούμενο στη χώρα μας μετά από οκτώ χρόνια βαθειάς οικονομικής κρίσης είναι ισχυρή και πολυδιάστατη ανάπτυξη» σημείωσε «μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση και η πρωτογενής παραγωγή και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως « ενέργεια σε επάρκεια και ανταγωνιστικές τιμές συνιστούν βασικό εργαλείο γι’ αυτή την ανάπτυξη» και υπενθύμισε ότι η χώρα πέρυσι βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο ενεργειακές κρίσεις που έφτασαν στα όρια το σύστημα του φυσικού αερίου και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Συνέχισε λέγοντας «Έτσι προκύπτει και το βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, αν δηλαδή θα αφήσουμε τις πολιτικές των παρελθόντων ετών να οδηγήσουν σε κατάρρευση το ενεργειακό σύστημα της χώρας».
Παράλληλα τόνισε πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο και οδικό χάρτη για τα ενεργειακά, με βασικό πυλώνα τη συνέχισε και ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως ο ΤΑΠ που το 2013 από την τότε Κυβέρνηση προωθήθηκε και ξεκίνησε, έχοντας μάλιστα απέναντι τους σημερινούς Κυβερνώντες σ’ αυτή την προσπάθεια, ο IGB, το πλωτό τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, οι διακρατικές συνδέσεις, καθώς και η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βασική επιλογή αποτελεί η ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους όπως η Κύπρος η Αίγυπτος και το Ισραήλ και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, της γεωθερμίας, των υδρογονανθράκων και του εξορυκτικού κλάδου.
Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Τρικάλων και πρώην Υπουργού:
Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Σύνεδροι,

Σήμερα, στην Ελλάδα της 8ετούς οικονομικής κρίσης ένα είναι το βασικό ζητούμενο. Η ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη σταθερή και βιώσιμη στον χρόνο.

Μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί κατ’ αρχήν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σήμερα για παράδειγμα κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται στη χώρα μας αμείβεται κατά μέσο όρο με 400 ευρώ.

Μια ανάπτυξη ισχυρή και πολυδιάστατη.

Τί σημαίνει ο όρος πολυδιάστατη ανάπτυξη; Μια ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα μόνο κλάδο της οικονομίας π.χ. στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο κλάδος της εξόρυξης και της μεταποίησης ή ο πρωτογενής τομέας.

Στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί αδίκως και διαχρονικά η μεταποίηση και η βιομηχανία. Ακούγεται πολλές φορές ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε τίποτα. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Στην Ελλάδα παράγουμε πάρα πολλά αλλά σε μικρές ποσότητες. Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με τεράστιες δεξιότητες. Επίσης η γεωγραφική της θέση, και τα λιμάνια που αναπτύσσονται μετά τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα για όποιον αποφασίσει να επενδύσει στη μεταποίηση.

Όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς μια βασική κινητήριο δύναμη: την ενέργεια.
Προαπαιτούμενο για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι η σταθερή παροχή ενέργειας σε επαρκείς ποσότητες, και με ανταγωνιστικό κόστος. Η ενέργεια στις ποσότητες και στο κόστος που θέλουμε, είναι το «μέσο για την ανάπτυξη» που είναι ο πρωταρχικός στόχος σήμερα για την Ελλάδα.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες όπως η συμφωνία των Παρισίων, ριζικές μεταβολές στις πηγές παραγωγής, γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιρροές και προεκτάσεις, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο ενεργειακό σταυρόλεξο για γερούς λύτες.

Μια ενεργειακή αγορά που μεταλλάσσεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Για παράδειγμα αναφέρω ότι στην Ελλάδα μας μόλις το 2010 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη ήταν σε ποσοστό 45%, ενώ το 2016 γκρεμίστηκε στο 25%. Αντίστοιχα η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο από 10% το 2010 υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στο 21% πέρυσι εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ – συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών – το 2010 αυτές συνεισέφεραν το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, ενώ το 2016 το 27%.

Το LNG κερδίζει εντυπωσιακά έδαφος τα τελευταία χρόνια. Από μερίδιο 26% που είχε το 2000 έναντι του φυσικού αερίου μέσω αγωγών, το 2014 ανήλθε στο 42%, με την πρόβλεψη για το 2040 να φθάσει στο 53%.

Ο ρόλος της πολιτείας σε όλα τα παραπάνω είναι καταλυτικός ειδικά σήμερα, που ο ενεργειακός κλάδος στη χώρα μας ζητά επειγόντως συνολικό σχέδιο.

Η ΔΕΗ για παράδειγμα, η βασική ηλεκτροπαραγωγός εταιρεία στη χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις.

Τον προηγούμενο χειμώνα αντιμετωπίσαμε δύο φορές ενεργειακή κρίση από πρόσκαιρη έλλειψη φυσικού αερίου. Για να αντιμετωπιστεί δοκιμάστηκαν οι αντοχές του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αναγκάστηκαν να “κάψουν” πετρέλαιο.
Άρα πρέπει να απαντήσουμε ένα βασικό ερώτημα ως Ελληνική Πολιτεία: κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος και κατάρρευση των πολιτικών επιλογών παρελθόντων ετών ή αλλαγή των πολιτικών, για να μην καταρρεύσει το σύστημα και άρα η Ελλάδα?

Η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον τομέα της ενέργειας, το οποίο κι έχει επανειλλημμένα παρουσιάσει. Ο οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει ενέργειες για:
· Την υλοποίηση έργων πνοής και κρίσιμων υποδομών, όπως είναι οι διακρατικοί ενεργειακοί διάδρομοι TAP, IGB, της επέκτασης του τερματικού σταθμού LNG Ρεβυθούσας, του σχεδιαζόμενου πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και μέσω διασύνδεσής του με τον Διαδριατικό Αγωγό ΤΑP προς Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και άλλες χώρες. Υπενθυμίζω πως το 2013, η προηγούμενη Κυβέρνηση στήριξε και προώθησε τον αγωγό ΤΑP, όταν οι σημερινοί Κυβερνώντες αντιδρούσαν και ήταν απέναντι σ’ αυτή την επιλογή.
· Την ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους της περιοχής, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
· Τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με σημεία αναφοράς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο
· Την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ορθολογικό τρόπο. Χρειάζεται επίσης να δούμε πρόοδο στο ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων και να τους εκμεταλλευτούμε, να αξιοποιήσουμε την υδροηλεκτρική ενέργεια και γεωθερμία στο ενεργειακό μας μίγμα, να προσθέσουμε το βιοαέριο και τα βιοκαύσιμα, να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο διαχείρισης των ορυκτών πρώτων υλών, με μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες.
· Την αναδιάρθρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το target model και φυσικού αερίου, και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, με ξεκάθαρους και διαφανείς κανόνες
· Την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
· Το σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και μετασχηματισμών στο εταιρικό μοντέλο διακυβέρνησης των δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ενωμένης ενεργειακής αγοράς και να συμβάλλουν σε μια ισχυρή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας
· Την ολοκλήρωση επιτέλους των διασυνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα ώστε να επιτύχουμε πραγματικά απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη ενεργειακή τροφοδοσία στους πυλώνες της τουριστικής μας βιομηχανίας.
· Την ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους, όπως η Κύπρος η Αίγυπτος και το Ισραήλ, και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, της γεωθερμίας, των υδρογονανθράκων και του εξορυκτικού κλάδου.

Η ενέργεια είναι καταλύτης για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Ας ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Χωρίς παιδίατρο και ακτινολόγο είναι η Καλαμπάκα, παρότι δέχεται περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες όλο το χρόνο. Οι ανάγκες παιδιατρικής κάλυψης για τα 1.476 παιδιά κάτω των 14 ετών και βρέφη της πόλης καλύπτονται με επικουρικούς παιδίατρους, που στέλνονται από το Νοσοκομείο Τρικάλων μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, καλεί τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να προβεί στην άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του και να αποδοθεί στους κατοίκους η δημόσια υγεία, που τους αξίζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Χωρίς παιδίατρο και ακτινολόγο το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας υπάρχει μόνιμη θέση παιδιάτρου η οποία έχει καλυφθεί από 17.11.2015 αλλά η παιδίατρος απασχολείται στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Οι ανάγκες της Καλαμπάκας, μιας περιοχής που υπάρχουν 1476 παιδιά κάτω των 14 ετών και βρέφη, καλύπτονται με επικουρικούς παιδιάτρους που στέλνονται από το Νοσοκομείο Τρικάλων μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, εδώ κι οκτώ (8) μήνες έληξε η ενός (1) έτους θητεία ακτινολόγου που είχε προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό κι εργαζότανε στο Κέντρο Υγείας τρεις φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Η Καλαμπάκα είναι μια πόλη που δέχεται περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες όλο το χρόνο κι αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι να υπάρχει ένας ακτινολόγος έστω δύο φορές την εβδομάδα κι ένας παιδίατρος σε μόνιμη βάση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό το Κέντρο υγείας Καλαμπάκας και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους των Τρικάλων να πάρουν μέρος στην πανθεσσαλική κινητοποίηση την Τετάρτη 11 Οκτώβρη στη Λάρισα για να μην περάσει η προσπάθεια εξωραΐσμού της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του διήμερου «αναπτυξιακού συνεδρίου» που διοργανώνει η συγκυκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απηύθυναν οι εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αγροτικών και άλλων φορέων σε συνέντευξη Τύπου.
Την εισήγηση έκανε ο Γιώργος Λιατίφης από το Συνδικάτο Εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Ηλίας Ζωγράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων , ο Αχιλλέας Λιάτος εκ μέρους της ΟΑΣΤ « Η Άνοιξη» και η Δανάη Χαντζιάρα εκ μέρους του και η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ).
Στη συνέντευξη ο Γιώργος Λιατίφης μεταξύ άλλων τόνισε: « Την Τετάρτη 11 Οκτώβρη στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία ολόκληρου, σχεδόν, του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, θα μιλάει στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», που οργανώνει η κυβέρνηση, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, λέγοντας ψέματα ότι δήθεν τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους.
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για “δίκαιη ανάπτυξη” είναι το παραμύθι για ν’ αποκοιμίσουν την όποια αντίσταση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική. Ανάπτυξη υπάρχει και τώρα σε κάποια τμήματα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά στηρίζεται στη λεηλασία των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και τίποτα από αυτά δεν είναι δίκαιο για μας.
Για παράδειγμα:
Και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης το βιομηχανικό κεφάλαιο του κλάδου τροφίμων και γάλακτος που αναπτύσσεται στην περιοχή μας είναι κερδοφόρο, “ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του”, τον “εξαγωγικό του προσανατολισμό”, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν μειώσεις μισθών, απληρωσιά , χτυπιούνται , οι Συλλογικές τους Συμβάσεις! Οι εργαζόμενοι του κλάδου ζουν κάθε μέρα με την ανασφάλεια του τι θα γίνει την επόμενη μέρα, με τον φόβο αν θα συνεχίσουν και με ποιους όρους να δουλεύουν, με απλήρωτους μισθούς, υπερωρίες, με ατομικές συμβάσεις, με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης, ενώ οι εργοδότες στον κλάδο αυτό αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη. Με τα κέρδη που αποκομίζουν από την άγρια εκμετάλλευσή των εργαζομένων στον κλάδο προσπαθούν να εμφανίσουν και φιλάνθρωπο πρόσωπο στην Τρικαλινή κοινωνία!»
Στην παρέμβασή του ο Αχιλλέας Λιάτος , από την ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» τόνισε:
«Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται για τους μικρομεσαίους αγρότες σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά. που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος. Αφορά στην κυνική ομολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην «οικονομία της αγοράς» στη διαμόρφωση των τιμών, στις «ανοιχτές τιμές» με τις οποίες παραδίδουμε τη σοδειά μας…
Στην “ανάπτυξή” τους δε χωράει η μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το “γεφύρι της Άρτας” για την περιοχή μας. Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται αφού η θέση της είναι ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα των πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικών νερού στη Θεσσαλία θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης.»
Εκ μέρους των συνταξιούχων του ΙΚΑ ο Ηλίας Ζωγράφος ανέφερε χαρακτηριστικά: «φέρτε πίσω τα κλεμμένα με αίμα και ιδρώτα είναι πληρωμένα». Αυτό είναι το κύριο σύνθημα συνάδελφοι των αγώνων μας, 35-40 χρόνια δουλειάς, ξενύχτια, μεροκάματα, στην οικοδομή, στα εργοστάσια και στα γραφεία δώσαμε τη ψυχή μας για αυτό το ένσημο. Το πήραν οι βιομήχανοι, το πήραν οι τραπεζίτες, το πήραν οι απατεώνες και τώρα έρχονται να μας πούνε ότι τους χρωστάμε κιόλας. Αυτοί, οι βιομήχανοι με τα τσιράκια τους που κυβερνούν. Προσπαθούν να μας πουν ότι δεν φταίνε αυτοί που κλέψανε, δεν φταίει το PSI, δεν φταίνε τα εκατομμύρια που έπαιξαν στο χρηματιστήριο, δεν φτάνει τόσα και τόσα που φάγανε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Προσπαθούν να πουν ότι φταίμε εμείς που καταθέσαμε τον ιδρώτα μας εμπιστευόμενοι το κράτος για να πάρουμε σύνταξη και το χειρότερο να μας φέρουν αντιμέτωπους με τα παιδιά μας, ότι τρώμε το μέλλον των παιδιών, ότι χρειάζονται δέκα εργαζόμενοι για να πληρώσουν έναν συνταξιούχο. Είναι απάνθρωπη και φασιστική η πολιτική που ότι για τα χάλια της οικονομίας φταίνε οι συνταξιούχοι. Όχι κύριοι, φταίτε εσείς που είστε υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων».
Εκ μέρους των διοργανωτών της συνέντευξης αναφέρθηκε ότι: Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα υπάρχει. Υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε. Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης, τις Επιτροπές Αγώνα, τους συλλόγους, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, τη συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, μικρών επαγγελματιών, μικρομεσαίων αγροτών, που θα στοχεύει τον αληθινό αντίπαλο . Ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση. Ενάντια συνολικά στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια και πολέμους, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως η αναχώρηση λεωφορείων από τα Τρίκαλα θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (αρχή οδού Βασιλείου Τσιτσάνη)

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι δήμαρχοι και η περιφερειακή αρχή, οι εκπρόσωποι της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και ο κομματικός συρφετός των κυβερνητικών κομμάτων προκειμένου να υποδεχτούν την Τετάρτη 11/10 στη Λάρισα τον Τσίπρα και το κυβερνητικό του επιτελείο, που έρχεται κουβαλώντας στις αποσκευές του την «ανάπτυξη» και το δικό του success story. Ο παραπάνω συνασπισμός κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων, σε αλληλεπίδραση και αλληλοστήριξη με τους διεθνείς «εταίρους» τους, είναι εκείνοι που δημιούργησαν τον φαύλο της καπιταλιστικής κρίσης, που την εκμεταλλεύτηκαν για να επιβάλλουν έναν αντεργατικό Αρμαγεδδών και σήμερα επιχειρούν να σταθεροποιήσουν και να θεμελιώσουν το τερατούργημά τους ντύνοντάς το με το πέπλο της «ανάπτυξης».

Όλοι αυτοί θέλουν να χτυπήσουμε παλαμάκια και να δακρύσουμε για την «κοινή εθνική προσπάθεια» κλείνοντας τα μάτια, καθώς αυτό που ονομάζουν «επιστροφή της ανάπτυξης», είναι οι μειωμένες προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς που λιώνει σαν το κερί μεταξύ της ανεργίας, της εργασίας με όρους σκλαβιάς και της μετανάστευσης, και το οποίο επιχειρείται να γίνει το κυρίαρχο δόγμα που θα εγκαινιάσει μια εποχή εκμετάλλευσης δίχως τέλος.

Κανείς δεν μπορεί να γελαστεί πλέον. Στα πρόσωπα όλων αυτών των κουστουμαρισμένων κυρίων μπορεί να δει κανείς εκείνους που αιματοκυλούν εδώ και χρόνια την εργαζόμενη πλειοψηφία και τη νεολαία. Μπορεί να δει τα πρόσωπα των αφεντικών που απέλυσαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενους και σε όλους τους υπόλοιπους φέρθηκαν ως πειραματόζωα σε έναν ατελείωτο κατήφορο υποβάθμισης της αξίας της εργατικής δύναμης. Μπορεί να δει όλους εκείνους που συνέχισαν να πίνουν ανερυθρίαστα τους καφέδες τους, όταν οι χώροι εργασίας άρχισαν να γεμίζουν με σακατεμένους ή νεκρούς εργάτες, ως αποτέλεσμα της εργασιακής κόλασης που έχτισαν σκαλί – σκαλί, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και όλοι οι «λαγοί» του πολιτικού συστήματος. Μπορεί να δει όλους εκείνους που εφάρμοσαν και εξειδίκευσαν τα πιο βάρβαρα μέτρα με τον Καλλικράτη, την κοινωφελή εργασία, την επικύρωση των ΕΣΠΑ με επικοινωνιακή «καραμέλα» τη «σωτηρία» και ιδεολογικό δόγμα το μονόδρομο της πληρωμής των βαρών της κρίσης από τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου. Τέλος, μπορεί να δει όλους εκείνους που σαν αρπακτικά περιμένουν να πέσουν πάνω στη δημόσια περιουσία, στον κοινωνικό πλούτο και στο φυσικό περιβάλλον και τα αγαθά του προκειμένου να τα «αξιοποιήσουν» καταστρέφοντάς τα και αφήνοντας για εμάς κυριολεκτικά καμένη γη.

Εμείς θα τους ετοιμάσουμε την υποδοχή που αρμόζει στα έργα και τους λόγους τους. Μια υποδοχή που δε θα σκοπεύει να πιέσει την κυβέρνηση για τα έργα που υπόσχεται, αλλά καθυστερεί (βλ. Αχελώος), αλλά να βάλει τις βάσεις για ένα κίνημα ανατροπής των κυβερνητικών σχεδίων ως βασική προϋπόθεση μπλοκαρίσματος της αντεργατικής πολιτικής. Μια υποδοχή που δε θα αποδέχεται με το ένα πόδι την κυβερνητική συμμορία ως συνομιλητή και συνεργάτη (βλ. κοινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ στην περιφέρεια Θεσσαλίας) και με το άλλο θα διεκδικεί μια ελαφρώς βελτιωμένη εκδοχή της κυβερνητικής τακτικής, αλλά θα διεκδικεί τη σύγκρουση και τη ρήξη με τους βασικούς πυλώνες που συγκροτούν την αντεργατική επίθεση. Την κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία.

Μία υποδοχή που τελικά δε θα διεκδικεί μια «δίκαιη ανάπτυξη» και τελικά έναν ταξικό συμβιβασμό για να πάρει μπρος η μηχανή του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά θα διεκδικεί να σπάσει τα γρανάζια της, να χάσει κέρδη, ιδιοκτησία και δύναμη όλη η αστική οικονομική και πολιτική μηχανή, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει ο φτωχός λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και η νεολαία.

Σε αυτή τη βάση οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Θεσσαλία καλούν όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος σε παλλαϊκή πανθεσσαλική συγκέντρωση την Τετάρτη 11/10 στις 18:00 έξω από το ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα.

Τοπικές Επιτροπές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Θεσσαλία

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αχελώος – Όταν η λογική και οι ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό της μικροπολιτικής.

Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, είναι ένα από εκείνα τα ζητήματα που τέθηκαν εξ αρχής σε λάθος βάση, και συνεχίστηκαν σε λάθος πορεία για πάνω από τρείς δεκαετίες. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι πάνω στον Αχελώο, χτίστηκαν πολλές καριέρες, κυρίως πολιτικές αλλά όχι μόνο, τόσο από τους υποστηρικτές του όσο και από τους πολέμιους.
Καταλήξαμε έτσι, 33 χρόνια μετά την απόφαση για υλοποίηση αυτού του έργου, ούτε εκτροπή να έχουμε, αλλά ούτε και κανένα άλλο έργο, το οποίο θα συνέβαλε στη λύση του αρδευτικού προβλήματος της Θεσσαλίας που είναι, ή θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο.
Από ένα χρονικό σημείο και μετά,η εκτροπή αποτέλεσε ένα ιδεοληπτικό και εμμονικό πεδίο διαμάχης, με αυτοσκοπό την υπερίσχυση της μιας ή της άλλης άποψης.

Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι ναι ή όχι στην εκτροπή του Αχελώου, αλλά ναι η όχι στην εξασφάλιση νερού για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Και η απάντηση αυτής της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα ναι.
Εάν η εκτροπή, η οποία θεωρητικα ξεκίνησε το 1984, είχε ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα των 5 ή ακόμη 10 χρόνων, η κουβέντα σήμερα θα ήταν διαφορετική.
Το γεγονός όμως είναι ότι από το 1984 έως το 2015, δηλαδή επί 31 συναπτά έτη, το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Οι πιθανοί λόγοι αυτής της αποτυχίας είναι δύο: Η το έργο είναι λάθος και πολύ σωστά το ΣτΕ το σταμάτησε 6 φορές, με αντίστοιχες αποφάσεις, η απλά οι κυβερνήσεις που το αποφάσισαν και το διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ανίκανες να το υλοποιήσουν.

Τα ερωτήματα βέβαια, στα οποία πρέπει να απαντήσουν αυτοί που ακόμα υποστηρίζουν ότι η εκτροπή είναι η λύση, είναι:
1. Γιατί δεν το υλοποίησαν; Τα 31 χρόνια, χωρίς μνημόνια και με χρήμα που έρρεε από παντού δεν ήταν αρκετά;
2. Πως θα ξεπεραστούν ζητήματα που προκύπτουν από ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, περί μη μεταφοράς υδάτων από μία λεκάνη απορροής σε άλλη;
3. Με ποια υποδομή θα διοχετευθεί το νερό στον τόπο χρήσης του;
4. Πόσος χρόνος απαιτείται για την ολοκλήρωση της εκτροπής και του δικτύου μεταφοράς;
5. Τι κεφάλαια απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτών των έργων;
6. Ποιο θα είναι εν τέλη, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αυτού του έργου;

Η σημερινή κυβέρνηση, έχει ήδη καταθέσει δημόσια το λεπτομερές σχέδιό της για τη λύση του προβλήματος της άρδευσης και της μη ερημοποίησης της Θεσσαλίας. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στην κοινή λογική της αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου υδατικού πόρου τοπικά (μικρά φράγματα,λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κλπ.) και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης μέσω μείωσης απωλειών και εξορθολογισμού μεθόδων άρδευσης.
Η θέση της κυβέρνησης, είναι επίσης ξεκάθαρη και για τα δύο φράγματα (Μεσοχώρας, Συκιάς) τα οποία ήταν αρχικά μέρος του συνολικού σχεδίου της εκτροπής. Το φράγμα της Μεσοχωρας θα λειτουργήσει άμεσα και αυτό της Συκιάς θα ολοκληρωθεί, ώστε να παράξουνπολύτιμη για τη χώρα καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό για την κοινή λογική, αλλά και τους αγρότες της Θεσσαλίας, «φαντάσματα» του παρελθόντος αλλά δυστυχώς και του παρόντος, που άσκησαν και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη ασκούν εξουσία, να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση για τον Αχελώο. Αν δεν θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους, έπρεπε να απολογούνται για την απραξία δεκαετιών που οδήγησε σε αδιέξοδα όχι μόνο τους Θεσσαλούς αγρότες, αλλά και τη χώρα ολόκληρη.
Οι εποχές άλλαξαν και είναι πλέον δύσκολο να χτιστούν καινούργιες πολιτικές καριέρες στις όχθες του Αχελώου.

Βράντζα Παναγιώτα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές φιέστες
Στη Λάρισα διεξάγεται από σήμερα το 4ο κατά σειρά κατ’ όνομα μόνο «αναπτυξιακό συνέδριο», όπου θα παραστεί ο πρωθυπουργός των μνημονίων με το μισό υπουργικό συμβούλιο, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για να πουλήσουν για ακόμα μία φορά στο λαό «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Την ώρα που η κοινωνία ματώνει οκτώ συνεχόμενα χρόνια, μακριά και έξω από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, στο όνομα της ανάπτυξης, οι συνεχιστές των μνημονίων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙZΑ-ΑΝΕΛ, έρχονται να μιλήσουν για μια «δίκαιη» ανάπτυξη «για όλους». Αποσιωπώντας συνειδητά την τεράστια διεύρυνση των «περιφερειακών ανισοτήτων» εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της παραμονής «πάση θυσία» στην ευρωζώνη.
Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε στις αποικίες δεν υπάρχει ανάπτυξη, αλλά αφού έχει προηγηθεί αφαίμαξη όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, και εξανδραποδισμός των «ιθαγενών», εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Οι αποικιοκράτες, έχουν τεχνογνωσία αιώνων σε αυτού του είδους την «ανάπτυξη».
Οι κυβερνώντες με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και απανωτές δόσεις κοροϊδίας, κινούμενοι στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων ντόπιων και ξένων, επιδιώκουν να επιβάλλουν στον λαό της Θεσσαλίας στρατηγικές των δανειστών, όπως το ξεπούλημα στρατηγικών οργανισμών όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, νερά, καθώς και τη δήθεν πράσινη ενέργεια καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, η άδεια για την καύση καρκινογόνων σκουπιδιών στη Μαγνησία, η εγκατάλειψη των σχεδίων τα τελευταία 30 χρόνια για μικρομεσαία φράγματα στην κάλυψη αναγκών του θεσσαλικού κάμπου και επίλυσης του προβλήματος επάρκειας υδατικών πόρων της Θεσσαλίας.
Καμία ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών δεν προωθείται.
Αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχασε την παραγωγική της βάση, με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή. Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση προϊόντων, που στηρίζει την τοπική οικονομία, διανύει μια κρίσιμη περίοδο χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Η ανεργία των νέων έχει χτυπήσει κόκκινο, οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, είτε εργάζονται προσωρινά στα προγράμματα απασχόλησης. Οι απολύσεις έχουν γίνει καθεστώς.
Η υποβάθμιση των νοσοκομείων και τα οξυμμένα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν παρά την πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού και τις δήθεν εξαγγελίες περί εξυγίανσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η εκπαίδευση δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια, καθώς και η επαγγελματική εκπαίδευση με το κλείσιμο μονάδων, απαξιώνεται.
Η διάλυση των υπηρεσιών και των υποδομών στην περιφέρεια είναι ήδη πραγματικότητα. Με βάση τα δεδομένα, δεν μπορούμε να βαφτίζουμε ανάπτυξη, την εγκατάλειψη, εξαπάτηση και χειραγώγηση της κοινωνίας.
Οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ανεπάρκεια, αρκούνται σε λεονταρισμούς, χωρίς να έχουν ουσιαστική παρέμβαση ούτε σε επίπεδο αγώνων ούτε σε επίπεδο διοίκησης.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ θα βρεθεί και πάλι μέσα στους αγώνες της κοινωνίας και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες του νομού Τρικάλων να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεση τους στα σχέδια αυτά συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη κυβερνητική φιέστα, που οργανώνεται στη Λάρισα, την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 6:00μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο Imperial .

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Περιμένοντας τον κ.ΤΣΙΠΡΑ

Τελικά, μ αυτή την απίθανη κυβέρνηση,τα έχουμε δει όλα….
Απίθανα ψέμματα προεκλογικά,μεγάλες “κυβιστησεις και κωλοτούμπες”, μετεκλογικά….Ίσως ο μόνος τομέας, που η χώρα μας διεκδικεί …. παγκόσμια πρωτιά …..Μπροστά σ αυτές τις… πιρουέτες , ξεχάσαμε τη συμπαθέστατη Ρουμάνα πρωταθλήτρια Νάντια ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ….
Αυτοί εδώ που μας κυβερνούν,την ξεπέρασαν….. Στρογγυλοκαθησαν στην εξουσία, γοητευτηκαν απ αυτήν τόσο πολύ, ώστε να ξεχάσουν από που ξεκίνησαν,τι υποσχέθηκαν στους πολίτες και γιατί ψηφίστηκαν…..Ζουν στον κόσμο τους και στον “μύθο τους”…. Προφανής, οσο και απραγματοποιητος στόχος τους , η μακροημέρευση στην γλυκειά εξουσία .
Έχουν δώσει εντολή στους υπουργούς τους ,να περιδιαβαινουν την Ελληνική περιφέρεια και να “τάζουν” …. δρόμους,αεροδρόμια,λιμάνια…. Όσοι πιστέψουν…..Κι έχει ο Θεός….
Στην περιοχή μας υποσχέθηκαν τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας…..Ενός φράγματος ολοκληρωμένου,που οι άνθρωποι του κυβερνώντος- κυρίως – κόμματος ,εμπόδιζαν δυναμικά και νομικά,την εμφραξη του…. Χωρίς όμως να ανακοινώσουν τι θα απογίνουν οι κάτοικοι της περιοχής,που θα γίνει ο νέος οικισμός,με ποιες τιμές θα αποζημιωθούν οι κατακλυζομενοι….
Παράλληλα ,ανακοίνωσαν την κατασκευή των φραγμάτων Πύλης και Νεοχωριτη,ως και του γειτονικού φράγματος Μουζακιου.
Για τα φραγματα Πύλης και Νεοχωριτη,υπάρχουν προχωρημένες μελέτες επί Νομαρχίας μου ,αλλά η κατασκευή τους δεν προχώρησε από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου,το 2010.
Τώρα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ ,τα εξήγγειλε ΌΛΑ. Χωρίς όμως να ανακοινώσει πηγή χρηματοδότησης, χρονοδιάγραμμα και φορέα υλοποίησης…..Όλα στον αέρα….. Αλλά με πολλούς ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΕΣ….Πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς , παρατρεχάμενους……..
Εγκαταλείπουν το έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου,ενος στρατηγικού έργου για το Θεσσαλικό κάμπο,για το οποίο ξοδεύτηκαν πάνω από 500 (πεντακόσια)εκατομμύρια ΕΥΡΏ,απ το υστέρημα του Ελληνικού λαού.
Θα εξαγγειλουν πάλι την αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος ,που δεν παραδόθηκε ούτε το μεσαίο τμήμα του (το…ψαχνο…)…
Αρκεί να αλλάξει το κλίμα ….Να ανακοπεί,έστω και λίγο, η πολιτική κατηφόρα του κυβερνώντος ετερόκλητου συνασπισμού….Για να έχει αφήγημα ο κ. ΤΣΊΠΡΑΣ , αύριο στη Λάρισα ….
Φυσικά δεν θα πει τίποτα για τη φορολογική αφαίμαξη των Ελλήνων….
Δεν θα πει τίποτα για τις περικοπές των συντάξεων….
Δεν θα πει τίποτα για το κόψιμο του ΕΚΆΣ , των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων….
Δεν θα πει τίποτα για τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργουσαν….Ενω τώρα τον βρίσκουν ΔΊΚΑΙΟ ΦΟΡΟ….
Ετοιμάζονται να δώσουν κοινωνικό μέρισμα, στο τέλος του έτους… Αφού έχουν στεγνώσει οικονομικά τους δυστυχείς συνταξιούχους, τους δίνουν και ….αντιδωρο…. ΧΩΡΊΣ ΤΣΊΠΑ……
Και ΚΆΠΟΙΟΙ απ τους πολλούς που θα προστρέξουν, με ή χωρίς” κλαρίνα και βιολια”,να του υπενθυμίσουν ό,τι με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κ.ΤΣΙΡΩΝΗ ,ο Νομός ΤΡΙΚΆΛΩΝ στην ουσία ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ κατά της ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ. Τη στιγμή που οι αγρότες έκαναν τους προγραμματισμους τους ,νοίκιασαν χωράφια,χρεώθηκαν κ.λ.π.
Τέλος ,ας θυμίσουν στον Κ.ΤΣΙΠΡΑ,ότι το ΨΕΜΜΑ έχει κοντά ποδάρια…..Και ότι ΜΙΑ του ΚΛΕΦΤΗ,ΔΎΟ του ΚΛΈΦΤΗ,ΤΡΕΙΣ και…..

Ηλίας Γ Βλαχογιάννης,πρ. Νομάρχης και Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στην περιοχή μας, η κυβέρνηση κινητοποιεί το μηχανισμό της, τοπικούς και θεσμικούς παράγοντες, βουλευτές αλλά και πλειάδα υπουργών, στήνει μια ακόμη φιέστα της – ένα ακόμη επονομαζόμενο “αναπτυξιακό συνέδριο”, για να μοιράσει και να λανσάρει ακόμη πιο επιτηδευμένα στο λαό τις γνωστές ψευδαισθήσεις περί “δίκαιης” ανάπτυξης.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εγκλωβίσει το λαό στους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, , του κεφαλαίου. Αυτούς προβάλλει ως “εθνικούς στόχους”, για να κρύψει τον ταξικό – αντιλαϊκό χαρακτήρα της ανάπτυξης που θα ακολουθήσει. Γι’ αυτό η «ανάπτυξή» τους δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Γι ‘ αυτό είναι ένα συνέδριο εχθρικό για το λαό της περιοχής μας , μίας εχθρικής κυβέρνησης που -όπως και οι προηγούμενες που οργάνωσαν ανάλογα συνέδρια – κοροϊδεύει για “δίκαιη ανάπτυξη”, αλλά κάνει το βίο αβίωτο στο λαό, για να εξασφαλίσει κέρδη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών στην περιοχή μας ξέρουν καλά τι σημαίνει ανάπτυξη, το βιώνουν στο πετσί τους. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιου είδους συνέδρια, μόνο χειροτέρευση μπορούν να φέρουν για τη ζωή τους οι σχεδιασμοί που επεξεργάζονται σε αυτά.
Στη “δίκαιη” ανάπτυξή τους έχουν ξεχάσει εντελώς την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι. Θέλουν ο εργαζόμενος που γονατίζει από την ανελέητη αντεργατική επίθεση κεφαλαίου και κυβερνήσεων, να πιστέψει πως είναι “δίκαιο” να συνηθίσει να έχει μειωμένες απαιτήσεις.
Η ΤΕ Τρικάλων ΚΚΕ καλεί τον Τρικαλινό λαό να μην τσιμπήσει στο παραμύθι της “δίκαιης ανάπτυξης” που του λένε για να τον αποκοιμίσουν και να τον σφάξουν στον ύπνο.
Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που ακολουθεί κι αυτή η κυβέρνηση , είναι αυτός που εμποδίζει να ικανοποιούνται και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Ακολουθεί την ανάπτυξη που κίνητρο και σκοπό της παραγωγής έχει το καπιταλιστικό κέρδος.
Η καθημερινότητα που ζούμε δίνει παραδείγματα αυτής της «ανάπτυξης» :
▪ Και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης το βιομηχανικό κεφάλαιο κλάδου γάλακτος και τροφίμων στην περιοχή μας είναι κερδοφόρο, “ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του”, τον “εξαγωγικό του προσανατολισμό”, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν μειώσεις μισθών, απληρωσιά , χτυπιούνται οι Συλλογικές τους Συμβάσεις!
▪ Ενώ υπάρχουν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στην περιοχή μας για την κάλυψη διατροφικών αναγκών του λαού, και πρώτων υλών για τη βιομηχανία, από το 1992 ακόμη υπάρχει στασιμότητα στην ανάπτυξή τους, που επιταχύνθηκε με τη νέα ΚΑΠ και όλες τις αναθεωρήσεις που ακολούθησαν.
Δέχτηκε συντριπτικό πλήγμα πχ η καπνοκαλλιέργεια ,ενώ το βαμβάκι και τα σιτηρά δεν είναι πλέον βιώσιμα. Συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια η κτηνοτροφική παραγωγή, και οι φτωχοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να επιβιώσουν.
Γι’ αυτό, ενώ οι παραγωγοί πουλάνε την παραγωγή τους σε πάμφθηνες τιμές και οι μισθοί πέφτουν, την ίδια στιγμή τα τρόφιμα φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση σε εξωφρενικά μεγαλύτερες τιμές, αυξάνοντας την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων!
▪ Συνεχίζεται η κυβερνητική κοροϊδία προς τους κατοίκους των Τρικάλων και της Θεσσαλίας σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Την ώρα που η κυβέρνηση βάζει στις καλένδες τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου προσπαθεί να κοροϊδέψει ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης της γης στη Θεσσαλία.
Η μόνη κατάλληλη απάντηση από το εργατικό – λαϊκό κίνημα, η μόνη υποδοχή που του αρμόζει
στην κυβερνητική κουστωδία και το συνέδριό της είναι η οργάνωση και η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, για να μπει τέλος στις θυσίες για την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων!.
Αυτοί που λένε ότι η ταξική πάλη είναι ξεπερασμένη, αναχρονιστική, είναι αυτοί που έχουν συμφέρον τα πράγματα να μείνουν όπως είναι σήμερα.
Με στόχο την πλατιά ενημέρωση του λαού για τους πραγματικούς σκοπούς της λεγόμενης «δίκαιης» ανάπτυξης που προπαγανδίζει η κυβέρνηση μέσα από αυτά τα συνέδρια, η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα στο λαό με συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς , υπηρεσίες, στις λαϊκές αγορές της περιοχής μας, σε συνοικίες και χωριά του νομού μας.
Λύση υπάρχει:
Στην ένωση σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών. Στον αγώνα που στοχεύει τον αληθινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και στη εξουσία τους. Βρίσκεται στο δρόμο της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής για να φύγουν απ’ τη μέση αυτοί που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός
Η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να απογειωθεί, αν απαλλαγεί από τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής, όλης της οικονομίας.Μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο αν η εργατική τάξη με το κράτος της κάνει κουμάντο και πάρει τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια της.

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ