13.8 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα, κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων, βουλευτών, πολιτευτών

Συνεδρίασαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, υπό τον Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμο ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ και τον Συντονιστή Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΆΝΝΗ, οι επικεφαλής των ομάδων Εργασίας του Τομέα.
Σκοπός της σημερινής συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και ο καταμερισμός έργου – προετοιμασία θέσεων ,εν όψει του προσυνεδριου του κόμματος του Νοεμβρίου,στην Ανατολική Αττική .
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος ΣΤΈΡΓΙΟΥ και ο Γραμματέας Πάτροκλος Γεωργιάδης.

- Advertisement -

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ομιλία του προέδρου του ΕΚΝΛ, Τάσου Τσιαπλέ, στη συγκέντρωση ενάντια στο συνέδριο εξαπάτησης του λαού, από κυβέρνηση-περιφέρεια – 11/10/2017

Λίγα μέτρα πιο κάτω από τη διαδήλωσή μας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δημάρχους της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπο την προστασία των ΜΑΤ, έχουν στήσει ένα ακόμα συνέδριο-φιέστα για να εξωραΐσουν την βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαικά και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανα μας και η ανάπτυξη που επαγγέλλονται θα είναι δίκαιη, για να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντά τους ξανά.
Όσες «ταυτότητες φύλου» κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πάντα θα είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και μάλιστα η καλύτερη για την βρώμικη δουλειά.
Μπροστά μας είναι η 3η αξιολόγηση που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και η συνέχιση της επιτροπείας τουλάχιστον ως το 2060, με βάση τις συμφωνίες με την Ε.Ε.
Έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, Ν/Σ ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, αύξηση της βαριάς φορολογίας για τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα, παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας.

Εκεί λοιπόν δεν συζητούν πως θα λύσουν τα εργατικά-λαικά προβλήματα που μας φορτώνουν καθημερινά, το εκμεταλλευτικό σύστημα και αυτοί που το υπηρετούν. Αν ήθελε η κυβέρνηση, να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα ψήφιζε τα νέα βάρβαρα μέτρα τον περασμένο Μάη, αλλά θα καταργούσε τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους.
Θα ψήφιζε για παράδειγμα, την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, πριν ένα χρόνο το ΕΚΝΛ, μαζί με άλλες 539 Ομοσπονδίες, Ε.Κ και σωματεία απ’ όλη τη χώρα, που πρόβλεπε την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, των αντεργατικών νόμων, την επιστροφή των κλεμμένων στους μισθούς, την επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας τους για όλους, την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Όμως αυτή την πρόταση, εκτός απ’ το ΚΚΕ, δεν την στήριξε ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Ν.Δ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, όχι γιατί δεν υπάρχουν οι υλικές δυνατότητες αλλά γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Εκεί στο συνέδριό τους, συζητούν πως θα στηρίξουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του, στη Θεσσαλία και γενικότερα. Συζητούν πως θα υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για οριστική κατάργηση των ΚΣΣΕ, για ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας για το κεφάλαιο, για την μείωση και κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, για την συνέχιση της πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης της μεγαλοεργοδοσίας μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά πακέτα, επιδοτούμενα προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας που απλά την ανακυκλώνουν και εξασφαλίζουν τζάμπα εργάτες στην εργοδοσία
Για το πώς θα ξεκληρίσουν χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίους αγρότες για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια καπιταλιστών. Ακόμα και στη δική τους ανάπτυξη κυβέρνηση και καπιταλιστές, έχουν διαγράψει την Κλωστουφαντουργία, τον Ιματισμό, το Δέρμα, την ΕΒΖ και άλλους σημαντικούς κλάδους για την περιοχή και το λαό. Συζητούν πως θα παραδώσουν στο κεφάλαιο πλήρως την ενέργεια (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, λιγνίτη), τις μεταφορές συνολικά και όχι μόνο τον ΟΣΕ ή τα αεροδρόμια, το λιμάνι του Βόλου, τις ακτές και τους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την υγεία και την εκπαίδευση ακόμα περισσότερο στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση και αποχέτευση, κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς που ανήκουν στο κράτος, στους Δήμους και την περιφέρεια, στους επιχειρηματίες, φορτώνοντας περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού και τσακίζοντας την πλήρη και σταθερή εργασία, μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσω και της δημιουργίας των λεγόμενων ΚΟΙΝΣΕΠ και της Κοινωνικής Οικονομίας, που αποτελούν πολιτικές εγκλωβισμού των ανέργων και προθάλαμο νέων ιδιωτικοποιήσεων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος, η μεγαλοεργοδοσία, μαζί με την περιφέρεια και τους δήμους, στην οποία μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελος μας.
Και στην ανάπτυξή τους οι απλήρωτοι των πρώην Σ-Μ Λάρισα, της πρώην ΕΑΣ, του Χατζηδήμα και χιλιάδες ακόμα συνάδελφοί μας, θα παραμένουν απλήρωτοι ή θα τους δίνουν κουπόνια για Σ-Μ αντί για μισθό. Αυτοί που τους κόβουν το ρεύμα, την θέρμανση, το νερό, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, να πάνε στο γιατρό, να πάρουν τα φάρμακα, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, θα αυξάνονται.
Οι περισσότεροι από τους 65.000 ανέργους της Θεσσαλίας, θα παραμείνουν άνεργοι και χωρίς επίδομα ανεργίας κι ας λένε ότι μειώθηκε η ανεργία σε %, αφού όσοι προσλήφθηκαν, σχεδόν το ίδιο απολύθηκαν, αλλά και αυτοί που προσλήφθηκαν είναι με μερική απασχόληση που σημαίνει 1 θέση εργασίας σε 2 άτομα, ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (1 μηνός, 1 βδομάδας και 1 μέρας, αυξήθηκαν την τελευταία 4ετία 130%) και 500 χιλ. έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.
Αλλά και όσοι πιάσουν δουλειά θα είναι συνήθως προσωρινή, με μερική απασχόληση όπως στους Δήμους, στα Σ-Μ, σε πολλά εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις, θα μειωθούν περισσότερο.
Ο ΕΝΦΙΑ, οι δυσβάσταχτοι φόροι, τα διόδια, θα παραμείνουν για τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα. Η δημόσια υγεία και παιδεία θα γίνονται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα, θα λείπουν εκπαιδευτικοί, σχολεία, θα κλείνουν τμήματα όπως στα ΕΠΑΛ και σε χωριά, θα λείπουν γιατροί, νοσηλεύτριες, μονάδες υγείας.
Οι περικοπές από τον κρατικό προυπολγισμό για την Περιφέρεια και τους Δήμους θα μεγαλώσουν περισσότερο και περισσότερα τέλη και φόρους, ιδιωτικοποιήσεις ετοιμάζουν να επιβάλουν Δήμοι και Περιφέρεια.
Τα έργα για τις λαικές ανάγκες (όπως δομές υγείας, παιδείας, παιδικοί σταθμοί, σπουδαστικές εστίες, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για άρδευση & ύδρευση, όπως η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου), πάνε στην άκρη, γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.

Η ανάπτυξη λοιπόν στον καπιταλισμό δεν μπορεί να είναι για όλους, ούτε δίκαιη. Αφορά βασικά την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου και θα στηριχτεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών και στο σάρωμα των μικρών αγροτών & ΕΒΕ.
Επίσης στην καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, το ξαναχάραγμα των συνόρων και νέα κύματα προσφύγων, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με άλλα μέτρα για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» τους.
Τα ψίχουλα που θα δώσουν σε μια μερίδα απ’ αυτούς που εξαθλίωσαν, δεν είναι από τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά τα ματωμένα πλεονάσματα από το κόψιμο των συντάξεων 1,8 δισ, από την καθυστέρηση έκδοσης νέων συντάξεων, τις περικοπές στην παιδεία, στη δημόσια υγεία κατά 125 εκ. το 2017 και 188 εκ. ευρώ το 2018, απο την μείωση των ποσών που αποζημιώνονται για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30% το 2017, απ’ την φοροληστεία εργατών και λαικών στρωμάτων.

Η ίδια η πραγματικότητα που υπάρχει σε μια σειρά κλάδους που είναι σε ανάπτυξη εδώ και χρόνια, αλλά και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες που είναι σε ανάπτυξη, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και στην ανάπτυξη και στην κρίση του καπιταλισμού.
Την περίοδο 2009-15, η ανταγωνιστικότητα του κόστους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας, βελτιώθηκε 24%. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της εργατικής δύναμης μειώθηκε 24%, όμως οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκ. και τα μέτρα που συνεχίζει να ψηφίζει η κυβέρνηση μειώνουν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμη. Το 2013 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 53,85% του συνόλου, ενώ το 2017 το 47,85%, με παραπέρα πτωτική τάση.
Στον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, όπου οι εργοδότες, αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, με απλήρωτες υπερωρίες.
Στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού, που εδώ και χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη, οι μεγάλοι ξενοδόχοι, εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους, αμείβονται με μισθούς 400-500 ευρώ, όταν τους πληρώνονται κι αυτούς, πολλοί είναι με μερική απασχόληση και άθλιες συνθήκες εργασίας. Ενώ η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές.
Επίσης στην Ιδιωτική Υγεία που έχει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή μας και οι εργοδότες αποκομίζουν τεράστια κέρδη απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τον κρατικό προυπολγισμό και τους ασθενείς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 & 511 ευρώ μεικτά, υποχρεώνονται να υπογράφουν ότι δεν ανήκουν σε σωματείο και σε πολλές κλινικές-κέντρα αποκατάστασης είναι απλήρωτοι επί μήνες και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης.
Στην Γερμανία της ανάπτυξης, το 1997 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν το 82,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας και σήμερα μόλις 57%. Δηλαδή η ανεργία φαίνεται ότι μειώθηκε, στην πράξη όμως 1 θέση εργασίας μοιράστηκε σε 2 άτομα.
Στις ΗΠΑ η ανεργία φαίνεται ότι μειώθηκε στο 5%, αλλά την ίδια στιγμή το 28% των αμερικανών 16-67 ετών (48.500.000), δεν καταγράφονται στο εργατικό δυναμικό και δεν λογίζονται άνεργοι, είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί αναζητούν πάνω από 2 χρόνια δουλειά ή σταμάτησαν από απόγνωση να ψάχνουν. Οι πραγματικοί μισθοί είναι σχεδόν στα επίπεδα του 1973, αφού η παραγωγικότητα την περίοδο 1973-2014, αυξήθηκε 72,2% και μόλις 15% οι μισθοί.
Επόμενα, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη, είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε η καπιταλιστική ανάπτυξη, έφερε την κρίση και γι’ αυτό πρέπει να απορριφτεί αυτή και γενικά ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας.
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια & Δήμους, να τους υποτάξουν στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υπηρετούν και όσοι εμφανίζουν ως λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.
Γι’ αυτό οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι με τα ταξικά τους συνδικάτα, από κοινού με τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες και τις αγωνιστικούς τους συλλόγους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαικών οικογενειών, είμαστε εδώ στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντιλαική πολιτική τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό του σύστημα που υπηρετούν πιστά τόσο οι κυβερνήσεις τους, όσο και οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, με την στήριξη και των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, διαδηλώνοντας τα συνθήματα μας: Αρκετά πληρώσαμε την κρίση του κεφαλαίου, δεν θα πληρώσουμε και την ανάπτυξή του.
Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμό τους, για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Διεκδικούμε οργανωμένα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς, την κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων. Να μην περάσει ο αντιαπεργιακός νόμος και το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργατών. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.
Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους. Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ που θα είναι υποχρεωτικές για όλους, άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Επιστροφή όλων των κλεμμένων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση της άγριας φοροληστείας, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, κοινωνική ασφάλιση και παιδεία για όλους. Σύνταξη στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες, και 5 χρόνια νωρίτερα στα ΒΑΕ. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν δημόσια έργα για τις λαικές ανάγκες, να προχωρήσει η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου. Να πληρώσει την κρίση και το χρέος η πλουτοκρατία που τα δημιουργεί.
Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, καμία αλλαγή συνόρων, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει 4 δις. ετησίως για ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά για τις λαικές ανάγκες.

Το ΕΚΝΛ, λέει καθαρά πως υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε.
Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού, να αποδεσμεύσει τη χώρα από Ε.Ε και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσύρει τη χώρα από ιμπεριαλιστικές στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις και πολέμους. Μόνο έτσι θα μπορέσει η εργατική τάξη, οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες να απολαύσουν τους καρπούς της δουλειάς τους και να ζήσουν μια ζωή χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Δυναμώνουμε τα ταξικά συνδικάτα, την συμμαχία εργατών-μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, τον αγώνα μας γι’ αυτή την προοπτική.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σχόλιο για την έναρξη του «αναπτυξιακού συνεδρίου» κυβέρνησης –περιφέρειας

Η «επόμενη μέρα» της «ανάπτυξής» τους θα έχει μεγάλους χαμένους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου.
Tην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική της με παραπλανητικές διακηρύξεις για «δίκαιη ανάπτυξη», επιβεβαίωσε η έναρξη του αποκαλούμενου «αναπτυξιακού συνεδρίου» για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» που διοργανώνεται από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Η εναρκτήρια ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη επιβεβαίωσε την έντονη προσπάθειά τους να τσιμπήσει ο Θεσσαλικός λαός στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» με σκοπό να τον αποκοιμίσουν και να τον σφάξουν στον ύπνο. Από την ομιλία του, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώθηκε ότι η «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας θα έχει μεγάλους χαμένους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιγράφοντας την αποκαλούμενη «μεταμνημονιακή εποχή», «δεσμεύτηκε» ότι αυτή δεν αφορά το λαό, αφού όπως είπε διαφυλάσσεται η «δημοσιονομική σταθερότητα για να αποφύγουμε πισωγυρίσματα…». Γεγονός που σημαίνει ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, «αυτόματους δημοσιονομικούς κόφτες» με ακαριαία περιοριστικά αντεργατικά μέτρα, νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, υγείας, παιδείας, σε συνδυασμό την ασφυκτική εποπτεία της ΕΕ ,δηλαδή μνημόνια δίχως τέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» έδειξε ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται προορίζεται μόνο για μεγαλοαγρότες και μεγαλεμπόρους , αφού προϋποθέτει μεταξύ άλλων και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Μάλιστα ανέδειξε σαν πρόβλημα για τη Θεσσαλία τον μικρό κλήρο, υποδεικνύοντας παράλληλα το ξεκλήρισμα των μικροκληρούχων. Άλλωστε ο σχεδιασμός για «καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων», καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα , που ανέφερε δε σημαίνουν τίποτε άλλο από την παροχή «ζεστού» χρήματος προς τους μεγαλοαγρότες και τους βιομηχάνους του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Στο ίδιο κλίμα, άλλωστε, ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, που μίλησε για στήριξη επενδύσεων στην αγροτική οικονομία, ενώ ισχυρίστηκε ότι λύθηκαν προβλήματα όπως οι επιστροφές φόρων, κάτι που βέβαια δεν ισχύει για τους μικρομεσαίους αγρότες, αφού οι «επιστροφές» κρατήθηκαν από το κράτος για διάφορους λόγους (ασφαλιστικά ταμεία ,χρέη κ.λπ.).
Σχετικά με τους φυσικούς πόρους και ειδικότερα τη λειψυδρία, ο Γ. Δραγασάκης έκανε λόγο για την αναζήτηση «τελικής λύσης» του προβλήματος, ενώ υποστήριξε σαν αναγκαίο να «επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης πόρων, κυρίως του νερού και των χημικών φαρμάκων και λιπασμάτων». Κι αυτό, την ίδια στιγμή που με απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, μπήκε ταφόπλακα στην εκτροπή του Αχελώου, ενός σημαντικού έργου που θα μπορούσε να δώσει επαρκές νερό και «ανάσα» για τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς της περιοχής, για να παραμείνει στα χωράφια της.
Ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος συνολικά στις στοχεύσεις των «αναπτυξιακών συνεδρίων», δεν έκρυψε ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και η χειραγώγηση των εργαζομένων, ώστε να μπουν κάτω από τους στόχους του κεφαλαίου για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του.
Η μόνη κατάλληλη απάντηση από το εργατικό – λαϊκό κίνημα, η μόνη υποδοχή που του αρμόζει
στην κυβερνητική κουστωδία και το συνέδριό της είναι η οργάνωση και η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, για να μπει τέλος στις θυσίες για την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων!.
Αυτοί που λένε ότι η ταξική πάλη είναι ξεπερασμένη, αναχρονιστική, είναι αυτοί που έχουν
Λύση υπάρχει:
Στην ένωση σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών. Στον αγώνα που στοχεύει τον αληθινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και στη εξουσία τους. Βρίσκεται στο δρόμο της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής για να φύγουν απ’ τη μέση αυτοί που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Μετά τη δημοσίευση των Θέσεων της Πολιτικής Επιτροπής για το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 1-2-3 Δεκεμβρίου, η Οργάνωση Τρικάλων διοργανώνει εκδήλωση Παρουσίασης των Θέσεων.

«Μπορεί να ανατραπεί η σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα;. Μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς; Και αν ναι, ποιος και πώς θα το κάνει;».
Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της περιόδου, μετά τον ανεμοστρόβιλο της καπιταλιστικής κρίσης, των αστικών αναδιαρθρώσεων, της εμπειρίας ΣΥΡΙΖΑ και του αναστοχασμού πάνω στα πεπραγμένα του κινήματος και της Αριστεράς. Γύρω απ’ αυτό, άλλωστε, διαπλέκεται το κεντρικό αφήγημα της αστικής ιδεολογίας –το δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (ΤΙΝΑ)-, σε μια εποχή που η ίδια -ο καπιταλισμός, δηλαδή- αδυνατεί να προσφέρει ένα ελκτικό όραμα.
Με αυτό το ερώτημα, λοιπόν, επιχειρούν να αναμετρηθούν οι Θέσεις , η επάρκεια ή μη των απαντήσεών τους θα κριθεί στο διάλογο εντός του ΝΑΡ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, πρωτίστως όμως στο διάλογο εντός της εργατικής τάξης και της νεολαίας, στην πράξη και τη δράση των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων ανθρώπων.

Οι Θέσεις τοποθετούν στο κέντρο της προσοχής τους την υπόθεση πρόγραμμα και κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Την ανάγκη συνολικής χειραφετητικής απάντησης στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και των πολέμων. Και, σε στενή συνάφεια με αυτό, την ανάγκη συγκρότησης του υποκειμένου που την υπηρετεί συνειδητά και οργανωμένα, αλλά και την ανάγκη σκιαγράφησης του δρόμου και των μέσων -της επαναστατικής τακτικής, με άλλα λόγια- που την υπηρετούν, συνδέοντάς τη με το παρόν αλλά και τη βαθύτερη δυναμική της ταξικής πάλης, των εργατικών αναγκών, των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών.

Γι’ αυτό και η πρόσκληση απευθύνεται στον κόσμο του κινήματος, σε αγωνίστριες κι αγωνιστές που μαζί πορευόμαστε στους δρόμους της αμφισβήτησης και του αγώνα, στις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και τον ανένταχτο κόσμο, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Αχίλλειον.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο και οι βασικές κατευθύνσεις του κειμένου των Θέσεων και θα περιγραφούν οι στόχοι και η πορεία προς το 4ο Συνέδριο της οργάνωσης. Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Ελαφρός, μέλος του Γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ.

Οργάνωση Βάσης Τρικάλων του Ν.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους των Τρικάλων να πάρουν μέρος στην πανθεσσαλική κινητοποίηση την Τετάρτη 11 Οκτώβρη στη Λάρισα για να μην περάσει η προσπάθεια εξωραΐσμού της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του διήμερου «αναπτυξιακού συνεδρίου» που διοργανώνει η συγκυκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απηύθυναν οι εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αγροτικών και άλλων φορέων σε συνέντευξη Τύπου.
Την εισήγηση έκανε ο Γιώργος Λιατίφης από το Συνδικάτο Εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Ηλίας Ζωγράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων , ο Αχιλλέας Λιάτος εκ μέρους της ΟΑΣΤ « Η Άνοιξη» και η Δανάη Χαντζιάρα εκ μέρους του και η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ).
Στη συνέντευξη ο Γιώργος Λιατίφης μεταξύ άλλων τόνισε: « Την Τετάρτη 11 Οκτώβρη στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία ολόκληρου, σχεδόν, του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, θα μιλάει στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», που οργανώνει η κυβέρνηση, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, λέγοντας ψέματα ότι δήθεν τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους.
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για “δίκαιη ανάπτυξη” είναι το παραμύθι για ν’ αποκοιμίσουν την όποια αντίσταση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική. Ανάπτυξη υπάρχει και τώρα σε κάποια τμήματα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά στηρίζεται στη λεηλασία των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και τίποτα από αυτά δεν είναι δίκαιο για μας.
Για παράδειγμα:
Και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης το βιομηχανικό κεφάλαιο του κλάδου τροφίμων και γάλακτος που αναπτύσσεται στην περιοχή μας είναι κερδοφόρο, “ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του”, τον “εξαγωγικό του προσανατολισμό”, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν μειώσεις μισθών, απληρωσιά , χτυπιούνται , οι Συλλογικές τους Συμβάσεις! Οι εργαζόμενοι του κλάδου ζουν κάθε μέρα με την ανασφάλεια του τι θα γίνει την επόμενη μέρα, με τον φόβο αν θα συνεχίσουν και με ποιους όρους να δουλεύουν, με απλήρωτους μισθούς, υπερωρίες, με ατομικές συμβάσεις, με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης, ενώ οι εργοδότες στον κλάδο αυτό αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη. Με τα κέρδη που αποκομίζουν από την άγρια εκμετάλλευσή των εργαζομένων στον κλάδο προσπαθούν να εμφανίσουν και φιλάνθρωπο πρόσωπο στην Τρικαλινή κοινωνία!»
Στην παρέμβασή του ο Αχιλλέας Λιάτος , από την ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» τόνισε:
«Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται για τους μικρομεσαίους αγρότες σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά. που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος. Αφορά στην κυνική ομολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην «οικονομία της αγοράς» στη διαμόρφωση των τιμών, στις «ανοιχτές τιμές» με τις οποίες παραδίδουμε τη σοδειά μας…
Στην “ανάπτυξή” τους δε χωράει η μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το “γεφύρι της Άρτας” για την περιοχή μας. Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται αφού η θέση της είναι ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα των πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικών νερού στη Θεσσαλία θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης.»
Εκ μέρους των συνταξιούχων του ΙΚΑ ο Ηλίας Ζωγράφος ανέφερε χαρακτηριστικά: «φέρτε πίσω τα κλεμμένα με αίμα και ιδρώτα είναι πληρωμένα». Αυτό είναι το κύριο σύνθημα συνάδελφοι των αγώνων μας, 35-40 χρόνια δουλειάς, ξενύχτια, μεροκάματα, στην οικοδομή, στα εργοστάσια και στα γραφεία δώσαμε τη ψυχή μας για αυτό το ένσημο. Το πήραν οι βιομήχανοι, το πήραν οι τραπεζίτες, το πήραν οι απατεώνες και τώρα έρχονται να μας πούνε ότι τους χρωστάμε κιόλας. Αυτοί, οι βιομήχανοι με τα τσιράκια τους που κυβερνούν. Προσπαθούν να μας πουν ότι δεν φταίνε αυτοί που κλέψανε, δεν φταίει το PSI, δεν φταίνε τα εκατομμύρια που έπαιξαν στο χρηματιστήριο, δεν φτάνει τόσα και τόσα που φάγανε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Προσπαθούν να πουν ότι φταίμε εμείς που καταθέσαμε τον ιδρώτα μας εμπιστευόμενοι το κράτος για να πάρουμε σύνταξη και το χειρότερο να μας φέρουν αντιμέτωπους με τα παιδιά μας, ότι τρώμε το μέλλον των παιδιών, ότι χρειάζονται δέκα εργαζόμενοι για να πληρώσουν έναν συνταξιούχο. Είναι απάνθρωπη και φασιστική η πολιτική που ότι για τα χάλια της οικονομίας φταίνε οι συνταξιούχοι. Όχι κύριοι, φταίτε εσείς που είστε υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων».
Εκ μέρους των διοργανωτών της συνέντευξης αναφέρθηκε ότι: Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα υπάρχει. Υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε. Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης, τις Επιτροπές Αγώνα, τους συλλόγους, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, τη συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, μικρών επαγγελματιών, μικρομεσαίων αγροτών, που θα στοχεύει τον αληθινό αντίπαλο . Ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση. Ενάντια συνολικά στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια και πολέμους, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως η αναχώρηση λεωφορείων από τα Τρίκαλα θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (αρχή οδού Βασιλείου Τσιτσάνη) .

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ