25.2 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα-οργανώσεις-σωματεία-βουλευτές-πολιτευτές

Επιστολή στήριξης του υποψηφίου για την προοδευτική παράταξη Γιάννη Ραγκούση με υπογραφές.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Η διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού της νέας προοδευτικής παράταξης έχει πλέον ξεκινήσει. Η δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει έχει ξεπεράσει και τις προβλέψεις των πλέον αισιόδοξων από τους συμμετέχοντες. Οι εκλογές αυτές δεν είναι απλώς μια διαδικασία εσωκομματική, αλλά θέμα με ευρύτερες εθνικές διαστάσεις.
Ο πολιτικός διάλογος τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Αυτό όμως ήταν σε μια εντελώς λάθος κατεύθυνση. Αντί να επικρατήσουν λογικές για το πως η χώρα θα απεμπλακεί από τα μνημόνια, όπως συνέβη και σε όλες τις άλλες που είχαν παρόμοια τύχη, αυτό που κυριάρχησε ήταν η δημαγωγία και ο λαϊκισμός.
Η νέα, μεγάλη και ενιαία προοδευτική παράταξη είναι εντελώς απαραίτητο να δώσει απαντήσεις για το μέλλον της χώρας, για την επόμενη Ελλάδα. Ο νέος επικεφαλής πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα και την πρόοδο μαζί με ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα και το μέλλον της. Για το λόγο αυτό, στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση.
Είναι γνωστό, ότι ο Γιάννης Ραγκούσης, στη σύντομη θητεία του ως υπουργός, άφησε ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό και νομοθετικό έργο. Η «Διαύγεια» ο «Καλλικράτης», η επιλογή διευθυντών με αμιγώς αξιοκρατικά κριτήρια, οι προσλήψεις μόνο με διαδικασίες ΑΣΕΠ και το τέλος της ομηρείας χιλιάδων συμβασιούχων, αποτελούν ιστορικές τομές για τη χώρα και κυρίως το μέλλον της. Ας μην ξεχνάμε, ότι έγιναν σε εποχές μνημονίων, χωρίς να επιβληθούν από κανέναν. Εκτός όμως των παραπάνω, ο Γιάννης Ραγκούσης έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που αποτελούν έναν ασφαλή οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προς όφελος της παραγωγικής Ελλάδας.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης είναι κατά τη γνώμη μας μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για τη χώρα και τους πολίτες που παράγουν. Η συμμετοχή των πολιτών θα είναι μια νίκη της δημοκρατίας, της προόδου και της Ελλάδας που παράγει.
Οι υπογράφοντες:
Βακαλόπουλος Δημήτριος, Οικονομολόγος
Γιαννιώτης Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος
Λέρας Νικόλαος, Οικονομολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος
Μανούρας Αθανάσιος, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας
Μανούρας Αχιλλέας, Γεωπόνος, π. Αντινομάρχης
Οικονόμου Αχιλλέας, Ψυχίατρος, π. Νομαρχιακός Σύμβουλος
Σπυρόπουλος Παναγιώτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Σταφυλά Χριστιάνα, Ζωοτεχνολόγος-Αγρότισσα
Χατζούλη Νικολέτα, Επιχειρηματίας
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

- Advertisement -

΢ΤΝΔΙΚΑΣΟ ΓΑΛΑΚΣΟ΢ ΣΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΣΩΝ
ΣΡΙΚΑΛΩΝ
Αξηζκ. Απόθ. Εηξελνδηθείνπ Σξηθάισλ 1554/2016 , βηβι. ΢σκ 7/2016
Σει. επηθνηλσλίαο 697-9110169, 6973433163
Απιήξσηνπο θνληά ζηνπο 4 κήλεο αθήλεη ηνπο εξγαδόκελνπο ε Δηνίθεζε ηεο Έλσζεο Αγξνηηθώλ ΢πλεηαηξηζκώλ Σξηθάισλ. Παξόιν πνπ ηα νηθνλνκηθά ζηνηρεία ηεο Έλσζεο είλαη ζεηηθά , όπσο αλαθνίλσζε ζε όινπο ηνπο ηόλνπο ε δηνίθεζε ζηελ ηειεπηαία γεληθή ζπλέιεπζε ηνλ Θνύιε, νη εξγαδόκελνη δελ έρνπλ λα ηαΐζνπλ ηηο νηθνγέλεηεο ηνπο. Φαίλεηαη όηη ν ζηόρνο πνπ δηαθήκηδε ε δηνίθεζε ηεο Έλσζεο , λα γίλεη ε πξώηε «ζπλεηαηξηζηηθή» έλσζε ζηελ Ειιάδα, πινπνηείηαη κε ηελ απιεξσζηά θαη ηελ εμαζιίσζε ησλ εξγαδνκέλσλ ηεο.
Η δηνίθεζε ηεο Έλσζεο θιέβεη ηνλ ηδξώηα ησλ εξγαδνκέλσλ θαη ηζαιαπάηα ηα ελαπνκείλαληα δηθαηώκαηά ηνπο, αμνπνηώληαο ηνπο αληεξγαηηθνύο λόκνπο πνπ ςήθηζαλ νη πξνεγνύκελεο θπβεξλήζεηο ΠΑ΢ΟΚ-ΝΔ θαη πνπ δηαηεξεί θαη επαπμάλεη ε ζεκεξηλή ησλ ΢ΤΡΘΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οη εξγαδόκελνη ,ηελ ηειεπηαία δεθαεηία , έβιεπαλ λα κεηώλεηαη ν κηζζόο ηνπο όιν θαη πεξηζζόηεξν κέζσ ηνπ παγώκαηνο ησλ ηξηεηηώλ, ηνπ θνςίκαηνο επηδνκάησλ, ηεο κεηαηξνπήο ησλ ζπιινγηθώλ ζπκβάζεσλ ζε αηνκηθέο, ηε κε πιεξσκή ππεξσξηώλ γηα ηελ λπρηεξηλή εξγαζία θ.α Γηα λα πεξάζεη ε δηνίθεζε όια ηα αληεξγαηηθά κέηξα θαη λα θάκςεη ηηο αγσληζηηθέο αληηδξάζεηο πνπ ππήξραλ επηζηξάηεπζε ηελ ηξνκνθξαηία, ηηο απνιύζεηο θαη είρε ζύκκαρν ηε ζπκβηβαζκέλε πιεηνςεθία ζηελ εγεζία ηνπ επηρεηξεζηαθνύ ζσκαηείνπ. Από ηα θύξηα επηρεηξήκαηα πνπ επηζηξάηεπζε ε δηνίθεζε ηεο έλσζεο θαη νη εθπξόζσπνη ηνπ εξγνδνηηθνύ ζπλδηθαιηζκνύ ήηαλ όηη θάζε θνξά νη πεξηθνπέο ζα είλαη θαη νη ηειεπηαίεο γηα λα ζσζεί ε επηρείξεζε θαη νη δνπιεηέο ησλ εξγαδνκέλσλ. Όκσο όπσο γίλεηαη ζπλήζσο, όπσο έρεη γίλεη θαη ζε ρηιηάδεο επηρεηξήζεηο ζε όιε ηε ρώξα ν θαηήθνξνο δελ έρεη ηέξκα θαη νη εξγαδόκελνη βηώλνπλ σο αληάιιαγκα ζήκεξα ηελ απιεξσζηά.
Σαπηόρξνλα ε δηνίθεζε, εθκεηαιιεπόκελε ηε λνκνζεζία γηα ηνπο ζπλεηαηξηζκνύο ζπγθεληξώλεη ηα ηειεπηαία ρξόληα ηελ πεξηνπζία θαη ηνλ πινύην πνπ παξάγεη ε έλσζε ζε όιν θαη πην ιίγα ρέξηα.
Μπξνζηά ζ’ απηή ηε θαηάζηαζε ην ζπλδηθάην εξγαδνκέλσλ ζηνλ θιάδν γάιαθηνο ηξνθίκσλ θαη πνηώλ θαιεί ηε δηνίθεζε ηεο Έλσζεο λα πιεξώζεη εδώ θαη ηώξα όια ηα δεδνπιεπκέλα ησλ εξγαδνκέλσλ ηεο.
Επίζεο , θαινύκε ηνπο εξγαδόκελνπο ηεο έλσζεο λα παξακεξίζνπλ ηνπο εθπξνζώπνπο ηνπ εξγνδνηηθνύ ζπλδηθαιηζκνύ πνπ δε βγάδνπλ άρλα γηα ηελ άζρεκε θαηάζηαζε πνπ επηθξαηεί ,λα ζπζπεηξσζνύλ ζην θιαδηθό ζσκαηείν , γηα λα δηεθδηθήζνπλ κε ηα δεδνπιεπκέλα ζηελ πεξίπησζε πνπ ε δηνίθεζε δελ αιιάμεη ηε ζηάζε ηεο.
Σν Δηνηθεηηθό ΢πκβνύιην

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ

ΟΥΣΤ! Στους τσιφλικάδες από Ελάφι, Βλαχάβα, Αύρα κ.λπ.

Στον Νομό μας συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Εν έτει 2017 (!) υπάρχουν δάση, δασικές εκτάσεις ή κτηνοτροφικές χορτολιβαδικές εκτάσεις, χιλιάδων στρεμμάτων η καθεμιά, που τις διεκδικούν τσιφλικάδες! Είτε πρόκειται για μοναστήρια είτε για ιδιώτες. Όλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι τ’ αγόρασαν από τους Οθωμανούς! Η Θεσσαλία όμως απ’ τους Οθωμανούς απελευθερώθηκε τον 19ο αιώνα. Μοναστήρια και ιδιώτες τσιφλικάδες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας (ούτε θα μπορούσαν να έχουν) και μιλούν για… «διακατεχόμενα κτήματα» (όρο που εφεύραν οι ίδιοι!).

150 σχεδόν τώρα χρόνια ελληνικές κυβερνήσεις, όλων των αποχρώσεων, και το Τρικαλινό πολιτικό κατεστημένο, σ’ όλες του τις εκφάνσεις, εμπαίζουν συστηματικά ολόκληρα τρικαλινά χωριά, τα οποία ζητούν το αυτονόητο. Να εκμεταλλευθούν ή να χρησιμοποιήσουν για την κτηνοτροφία τους τις παραπάνω εκτάσεις τους. Δηλαδή τα δικά τους δάση και λιβάδια.

Ιδιώτες τσιφλικάδες θέλουν ν’ αρπάξουν απ’ τους κατοίκους του το δάσος του Ελαφίου.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μετεώρων ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και διεκδικεί το «Λιβάδι Κρανιά» 3.500 στρεμμάτων από τη Βλαχάβα και 1000 στρεμμάτων από την Αύρα, όταν αυτό ανήκει στην κυριότητα, νομή και κατοχή των δυο χωριών από το έτος 1961 συνεχώς και αδιακόπως μέχρι σήμερα!

Τη βουλιμία των αχόρταγων τσιφλικάδων, με ράσα ή χωρίς ράσα, στηρίζει σήμερα η ψευτοαριστερή κυβέρνηση Τσίπρα. Στην πραγματικότητα καραδεξιά κυβέρνηση, αφού κι αυτή είναι με τους «ισχυρούς», κόντρα στον λαό!

Η σημερινή κυβέρνηση είναι εξ ορισμού ανίκανη ν’ αντιμετωπίσει φιλολαϊκά το ζήτημα των λεγόμενων «διακατεχόμενων κτημάτων», γιατί δεν έχει καμιά απολύτως διάθεση και προσανατολισμό να συγκρουσθεί με τα κατεστημένα συμφέροντα. Έχει γίνει προ πολλού «νύχι-κρέας» μαζί τους. Πόσο μάλλον στην περίπτωση του Δάσους Ελαφίου που τυχαίνει ένας τσιφλικάς να συμμετέχει στην ηγεσία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τον μονόδρομο των κατοίκων του Ελαφίου που δεν είναι άλλος απ’ την εξέγερση και κατάληψη του Δάσους! Το Δάσος είναι δικό τους και έχουν δικαίωμα (και υποχρέωση!) να μην το παραδώσουν στους τσιφλικάδες και τους υποστηρικτές τους!

Ως ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ δηλώνουμε έμπρακτα αλληλέγγυοι σ’ ένα τέτοιο δίκαιο αγώνα!

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Μήνυμα του Χρίστου Χ. Λιάπη για την έναρξη του σχολικού έτους.

Η ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, είναι κάθε χρονιά ημέρα συγκίνησης, χαράς, νοσταλγίας αλλα και προβληματισμού. Θυμόμαστε όλοι τα δικά μας πρώτα βήματα, στα σχολεία του 20ου αιώνα, το ξεχωριστό ξεκίνημα του καθενός και της καθεμίας από εμάς στο προσωπικό μας ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, των βιβλίων και των δασκάλων.
Χιλιάδες Ελληνόπουλα, από άκρη σε άκρη της χώρας, ξεκίνησαν, μαζί με τους δασκάλους τους και τους γονείς τους, το ταξίδι τους στον δικό τους δρόμο της γνώσης. Ξεκίνησε, για τις μαθήτριες και τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η νέα σχολική χρονιά. Οι μαθητές πέρασαν και φέτος το κατώφλι του “σχολείου του 21ου αιώνα”. Του αιώνα της γνώσης, των επιταχυνόμενων εξελίξεων, των αυξημένων δυνατοτήτων αλλά και απαιτήσεων. Η σκέψη μας είναι κοντά τους, μαζί με τις ευχές μας για κάθε πρόοδο και επιτυχία στον δρόμο της γνώσης, αλλά και στον δρόμο της ζωής.
Ευχές που πολλαπλασιάζονται, καθώς η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά εν μέσω της ακόμη σοβούσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης, με τις δραματικές ελλείψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος να θέτουν εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόοδο των παιδιών. Θέλουμε το σχολείο του 21ου αιώνα να ειναι το σχολείο της σύγχρονης εκπαίδευσης, το σχολείο που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να προετοιμάσει τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς ακαδημαϊκούς πολίτες για μια κοινωνία που χρησιμοποιεί τη “γνώση ως καύσιμο”, ανοίγοντας ξεχωριστές, σύνθετες και απαιτητικές προοπτικές. Για μια κοινωνία που οφείλουμε να τη διαμορφώσουμε μακριά από τις αγκυλώσεις του χθες, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον ωχαδερφισμό και τις στρεβλώσεις της ήσσονος προσπάθειας. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι για το σχολείο της αριστείας, της ποιότητας, της όξυνσης της κριτικής ικανότητας και της συνολικής ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητών. Δουλεύοντας μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές που δίνουν καθημερινά έναν αξιέπαινο αγώνα παρά τις ελλείψεις και τις χρόνιες παθογένειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εκπαίδευση. Πολύτιμος πάντοτε, συμπληρωματικός στο έργο του σχολείου και ο ρόλος των γονέων και της οικογένειας. Γιατί πάνω σε αυτό το σχολείο θα οικοδομηθεί η κοινωνία της ανάκαμψης, της εξόδου από την κρίση, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Καλή πρόοδο και καλή σχολική χρονιά στα παιδιά και ιδίως στις Τρικαλινές και τους Τρικαλινούς μαθήτριες και μαθητές που γέμισαν και φέτος τη σκέψη και την καρδιά μας με συγκίνηση και ελπίδα.

Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD
Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Στα Γρεβενά ο Κ. Σκρέκας, επικεφαλής κλιμακίου της Ν.Δ.
Τα Γρεβενά επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο συμμετείχε και ο Βουλευτής κ. Κώστας Κουκοδήμος, ενώ αργότερα έφτασε και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Το κλιμάκιο της Ν.Δ. επισκέφτηκε επιχειρήσεις της περιοχής των Γρεβενών και είχε συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς. Ο κ. Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι «να ελαφρύνει τα βάρη των ελεύθερων επαγγελματιών, να δώσει κίνητρα για επενδύσεις και να τονώσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής». Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της φορολόγησης προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανασάνουν και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
‘ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ…!

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D. Πολιτευτής Τρικάλων.

Η ρήση αυτή μας παραδόθηκε από τον συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας , τον Λουκιανό , και στην κυριολεξία σημαίνει «κοιλοπονούσε ένα βουνό και γέννησε ένα ποντίκι». Έχει μεταφορική σημασία και αντιστοιχεί στη λαϊκή έκφραση «πολύ κακό για το τίποτα» και ισχύει στις περιπτώσεις που , ενώ προσπαθούμε πολύ για κάτι και δημιουργούμε προσδοκίες , το αποτέλεσμα , όμως , είναι δυσανάλογο της προσπάθειας και πολλές φορές είναι μηδενικό.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι γίνεται και στην πολιτική σκηνή της χώρας μας και κυρίως όσον αφορά αυτά που λέγονται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων.

Η θλιβερή εμφάνιση των Τσίπρα-Καμμένου στη ΔΕΘ και τα όσα είπαν ήταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα τολμούσαμε να πούμε , πως ήταν Εμπόριο…Ελπίδας. Χορτάσαμε από τα ΘΑ…ΘΑ… και αφού οι συγκυβερνώντες ξέχασαν τις υποσχέσεις που έδιναν από το βήμα της ΔΕΘ το 2014 και το 2015 ανακάλυψαν τώρα τις επενδύσεις , την…έξοδο από τα μνημόνια (που θα έσχιζαν) και ξέχασαν τον ΕΝΦΙΑ προαναγγέλοντας παροχές σε κάποιες στιγμές του μέλλοντος. Τίποτε δεν πρόκειται να υλοποιήσουν από αυτά που υποσχέθηκαν γιατί η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ , εντός και εκτός της Ελλάδας , είναι ανύπαρκτη γιατί η οικονομία έχει τα μαύρα της χάλια και γιατί τα δύο μνημόνια , που υπέγραψε η ΑριστεροΔεξιά κυβέρνηση , είναι σε τραγική κατάσταση.

Σκοπός των Τσίπρα-Καμμένου είναι η ΕΞΟΥΣΙΑ , ο Πλουτισμός και το Βόλεμα των άθεων μουσάτων της ψευτο-Αριστεράς. Ο Καμμένος , μετά τη ΔΕΘ , πήγε στο Άγιο Όρος , πιθανώς , για να τον φωτίσουν οι Άγιοι Πατέρες να υπογράψει κι’άλλα Μνημόνια…! Δεν άκουσε και δεν είδε ο Καμμένος ότι οι σημαίες στο ίδρυμα Νιάρχου δεν έχουν σταυρό αλλά λόγχες; Γιατί δεν είπε ποτέ τίποτε για την κατάργηση της προσευχής , του εκκλησιασμού , του μαθήματος των Θρησκευτικών και γιατί δεν έβγαλε κουβέντα για την διορισμένη στο Υπουργείο Παιδείας Συριζαία που πετούσε τις εικόνες και τους σταυρούς των Χριστιανών υπαλλήλων;

Η παρουσία στη ΔΕΘ και οι θέσεις των Τσσίπρα-Καμμένου ήταν χωρίς νεύρο και απολογητικές. Κάτω από τον φόβο των Δανειστών και της Τρίτης Αξιολόγησης τα λόγια ήταν μετρημένα. Το καλάθι της νοικοκυράς ήταν…άδειο αλλά και το Εμπόριο…Ελπίδας ήταν φανερό ακόμα και με γυμνό…μάτι. Τα δύσκολα μέτρα των δυο μνημονίων της συγκυβέρνησης όχι μόνο θα εφαρμοστούν από το 2018 και το 2019 αλλά , ενδεχομένως , να πολλαπλασιαστούν. Τέλος η προσπάθεια του Τσίπρα να καλύψει τα λάθη του Καμμένου και τις επαφές του με ισοβίτες κατάδικους , γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις τον έχουν εκτός Βουλής , απέτυχε παταγωδώς. Η πλειοψηφία αυτών , που τον στήριξαν , τον κούνησε…το μαντήλι , ενώ οι οργανώσεις των ΑΝΕΛ έχουν καταντήσει πλέον…φάντασμα.

Πολλοί πιστεύουν πως η συνέντευξη Τσίπρα-Καμμένου στη ΔΕΘ ήταν στημένη και φυσικά αυτό δεν τιμά κανέναν ούτε την πλειοψηφία των δημοσιογράφων που λέγεται ότι ασκούν λειτούργημα. Δεν βρέθηκε ένας να τους ρωτήσει γιατί είπαν τόσα ψέματα το 2014 και το 2015 στη ΔΕΘ; Γιατί δεν έσκισαν τα μνημόνια; Γιατί δεν κατήργησαν τον ΕΝΦΙΑ; Γιατί είπαν ψέματα , πως ο κατώτερος μισθός θα είναι 750 ευρώ; Γιατί έταξαν και δεν έδωσαν τον 13ο και 14ο μισθό; Γιατί μίλησαν για αξιοκρατία και για διαφάνεια και ουμανισμό και βόλεψαν , Αναξιοκρατικά όλα τα τρωκτικά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ; Γιατί φτωχοποίησαν την Ελλάδα και γιατί , ενώ λένε πως είναι ΑριστεροΔεξιοί προχώρησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών , φτωχών συνανθρώπων μας και σε ανάλογους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών;

Το Εμπόριο Ελπίδας των Τσίπρα-Καμμένου και οι υποσχέσεις τους θύμισαν ένα μύθο. Ποιός είναι αυτός; Λέγεται πως κάποτε , επί Τουρκοκρατίας , ένας Πασάς μετέφερε άλογα από τον Πειραιά στην Κρήτη. Οι ζωοτροφές ήταν για συγκεκριμένο χρόνο , που θα κρατούσε το ταξίδι αυτό. Δυστυχώς , ακραία… καιρικά φαινόμενα καθυστέρησαν την άφιξη στη Κρήτη. Οι τροφές τελείωσαν και τα άλογα άρχισαν να χτυπάν τα πόδια πάνω στο κατάστρωμα , να χλιμιντρίζουν και το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει. Τότε ο πονηρός Πασάς , έδωσε εντολή στον σαλπιγγτή να χτυπήσει συσσίτιο και τα ζώα ηρέμισαν , περιμένοντας και ελπίζοντας πως θα έρθει τροφή. Έτσι κάθε φορά που τα άλογα πεινούσαν ο σαλπιγγτής χτυπούσε πάλι συσσίτιο και αυτά ηρεμούσαν. Με αυτό τον τρόπο τα άλογα έφτασαν πεινασμένα και εξαντλημένα στον προορισμό.

Το ίδιο κάνουν σήμερα οι Τσίπρας-Καμμένος , που λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 , πουλώντας ψεύτικες υποσχέσεις και κάνοντας Εμπόριο Ελπίδας προκειμένου να εξαντλήσουν την 4ετία. Έχουν καταλάβει πολύ καλά όλοι τους πως για όσα έκαναν στην πατρίδα θα τιμωρηθούν και θα πληρώσουν για όλα τα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματά τους. Η Δαμόκλειος Σπάθη των δανειστών , ενδεχομένως , να πέσει πολύ πιο γρήγορα στα κεφάλια τους από όσο αυτοί υπολογίζουν. Η Τρίτη Αξιολόγηση άρχισε. Η ανατροπή τους μπορεί να έρθει από στιγμή σε στιγμή και όλες οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές και φέρουν τους μεν ΑΝΕΛ εκτός Βουλής το δε ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία , με διψήφιο αριθμό.
Δεν τους σώζει τίποτα.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
TOΠΟΘΕΤΗΣΗ Π. ΒΡΑΝΤΖΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου για το παρόν νομοσχέδιο, θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια για όσα ακούστηκαν σήμερα στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Θα ξεκινήσω με τις τοποθετήσεις των Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η αλήθεια είναι ότι οι τοποθετήσεις σας μου προκάλεσαν και απορία, αλλά και θλίψη. Η απαξίωση του νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου που λύνει όχι πολλά, αλλά λίγα από τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο.Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό βοηθάει στον κοινό μας σκοπό, ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους.
Βεβαίως, έχω να πω περισσότερα για τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Κατ’ αρχήν, δεν είναι εδώ ο κ. Δένδιας, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ στο σχόλιο του. Εμείς, κ. Δένδια, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κοιμόμαστε και δεν ξυπνάμε με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Απ’ αυτή τη θέση που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, ζούμε μόνο με την ευθύνη και την αγωνία να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα αυτό που πραγματικά της αξίζει.
Εσείς, λοιπόν, που αντιλαμβάνεστε τη χώρα ως λάφυρο, αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτό το νομοθέτημα με θράσος και αλαζονεία. Δεν άκουσα καθόλου αυτοκριτική για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, για την κατάρρευση του ασφαλιστικού, για την επιτροπεία και τα μνημόνια, τα οποία εσείς τελικά επιβάλατε.
Πραγματικά, η συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνεται σε ένα άλλο επίπεδο και να μην είναι τόσο επιφανειακή, γιατί δεν προσβάλλουμε τους εαυτούς μας ή το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά αυτούς που μας φέρνουν εδώ.
Θα συνεχίσω την τοποθέτησή μου στο νομοσχέδιο.
Με το βλέμμα, λοιπόν, στην κοινωνία και με στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που την ταλανίζουν, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ψηφίσουμε ένα από τα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, νομοσχέδια. Στην Ελλάδα της κρίσης, των ανισοτήτων και των αδικιών –αποτέλεσμα των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως είπα- που λεηλάτησαν τη χώρα και οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, ερχόμαστε σήμερα να δημιουργήσουμε, παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια και τις απαγορεύσεις δυστυχώς, ένα νέο σύστημα που θα διορθώσει βασικές παθογένειες, θα τιμωρήσει την παραβατικότητα και θα θωρακίσει τους πολίτες στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας.
Η εργασία και η θωράκισή της δεν θα πρέπει να αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα πάνω στον οποίο οικοδομείται κάθε κοινωνία.
Συμφωνώ με την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομίας, ο οποίος δήλωσε ότι αυτός ο νόμος θα είναι ένα από τα εργαλεία μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πρώτος και βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η αδήλωτη, η υποδηλωμένη, αλλά και η απλήρωτη εργασία. Γνωρίζουμε όλοι το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα και ονομάζεται «μαύρη εργασία». Σ’ αυτόν τον επιβαρυμένο χώρο της εργασίας έρχεται να προστεθεί και ένα σχετικά νέο φαινόμενο, αυτό της υποδηλωμένης εργασίας.
Για πρώτη φορά θα βρίσκονται στη διάθεση των εργαζομένων μέσα ικανά να τους εξασφαλίσουν ό,τι νόμιμα τους οφείλεται. Η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο σε βάρος του εργοδότη, καθώς και η εξυγίανση του δαιδαλώδους, χρονοβόρου και κοστοβόρου οικονομικού συστήματος, οδηγούν στην ενίσχυση και της διαδικασίας διεκδίκησης δεδουλευμένων αποδοχών και της γενικότερης θέσης των εργαζομένων σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων από τους εργοδότες τους.
Θα αναφέρω ενδεικτικά και πολύ συνοπτικά δύο σημαντικές ρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου. Είναι η δυνατότητα του ανέργου να λαμβάνει άμεσα πλέον επίδομα ανεργίας, χωρίς την προηγούμενη έκδοση δικαστικής απόφασης, καθώς μόνο η άρνηση πληρωμής από τον εργοδότη θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε καταγγελία της μεταξύ τους εργασιακής σχέσης.
Μια δεύτερη σημαντική, κατά τη γνώμη μου, μεταρρύθμιση είναι η επέκταση και προσαρμογή των εργατικών δικαιωμάτων στον σύγχρονο χαρακτήρα της κοινωνίας, όπως η άδεια μητρότητας και σε γυναίκες που εμπλέκονται σε διαδικασία απόκτησης τέκνου με υιοθεσία και στον θεσμό της παρένθετης μητέρας.
Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η σύνδεση της ασφάλισης με τη δραστηριότητα και όχι με την ιδιότητα και αφορά τους μηχανικούς και τους δικηγόρους. Με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου προβλέπεται η αποσύνδεση της υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ., από την ιδιότητα του εγγεγραμμένου στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και στον αντίστοιχο, οικείο δικηγορικό σύλλογο.
Γίνεται, λοιπόν, μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια να εξαλειφθούν οι υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων και για πρώτη φορά και σε συνέχεια του ασφαλιστικού νόμου, προωθείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και η σύνδεση -κάτι που προφανώς είναι πάρα πολύ λογική- της υποχρέωσης εισφορών με τη δραστηριότητα του κάθε ασφαλισμένου, αλλά και σύνδεσης του ποσού της εισφοράς με το εισόδημα του επαγγελματία.
Ένα άλλο μέρος του σχεδίου νόμου αφορά τα άτομα με αναπηρία.
Ψηφίζουμε, λοιπόν, σήμερα διατάξεις που προβλέπουν την πλήρη αναμόρφωση του κρατικού συστήματος, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μην παγιωθούν ως μια περιθωριοποιημένη ομάδα, αλλά ως άτομα ειδικών ικανοτήτων με ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Το τελευταίο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά στην οργάνωση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έρχεται να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει.
Κλείνω εκφράζοντας την πεποίθησή μου πως το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Αντανακλά την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της σημερινής αριστερής Κυβέρνησης, με βασικό σκοπό την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την εξάλειψη των κοινωνικών αδικιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπερψηφίζω το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου και καλώ να πράξετε κι εσείς το ίδιο, γιατί θα είναι ένας πολύ καλός και χρήσιμος για την κοινωνία μας νόμος.
Ευχαριστώ.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Πρόσκληση σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν.Τρικάλων, θα πραγματοποιήσει επαναληπτική Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Πεμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017, στις8:00 μμ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Ν. Τρικάλων. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν είναι τα εξής
• Απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
• Οικονομικός απολογισμός
• Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης και αντιπροσώπων για τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γεραγόρης Κων/νος Παπαγιαννάκης |Ευάγγελος
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Δε μας αξίζει το σχολείο της μιζέριας!
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε το σχολείο της μόρφωσης και της δημιουργίας!

► Άλλη µια σχολική χρονιά αρχίζει για τα παιδιά µας αλλά και για µας που τα νοιαζόµαστε και στεκόµαστε στο πλάι τους. Μια χρονιά που ξεκινά µε δύναµη κι αισιοδοξία για την κατάκτηση της γνώσης, για να βοηθάµε τα παιδιά µας διαρκώς να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, για να βάζουν στόχους και να τους κατακτούν.
► Άλλη µια σχολική χρονιά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να µας πείσει
ότι “όλα αρχίζουν κανονικά”. Άλλη µια φορά λέει ψέµατα.

● Θα αντικρίσουµε και πάλι φέτος τα ίδια προβλήµατα, θα έχουµε τις ίδιες αµφιβολίες κι αγωνίες για το τι και πώς µαθαίνουν τα παιδιά µας. Θα σκύψουµε και πάλι πάνω από τα ίδια κακογραµµένα βιβλία τους για να µπορέσουµε να τα βοηθήσουµε, χωρίς να καταλαβαίνουµε κι εµείς οι ίδιοι πολλές φορές τι γράφουν. Την ίδια στιγµή που η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη δεν υπάρχουν καν ή ξεκινούν µετά από µήνες…

● Θα µετράµε πάλι στην αρχή της χρονιάς τις ηµέρες και τις βδοµάδες µέχρι να έρθουν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στο σχολείο, µέχρι να οµαλοποιηθεί το σχολικό πρόγραµµα, µέχρι να αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το ολοήµερο πρόγραµµα. Αφού για άλλη µια χρονιά δεν έχουν γίνει προσλήψεις µόνιµων εκπαιδευτικών, αφού περικόπτονται ώρες στη λογική της εξοικονόµησης προσωπικού και για να συµπληρώσουν ωράριο οι δάσκαλοι κάνουν µαθήµατα άλλων ειδικοτήτων (εικαστικά, µουσική, θεατρική αγωγή κ.ά.), ενώ το ολοήµερο πρόγραµµα παραµένει για άλλη µια χρονιά χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο. Κι όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραµένουν άνεργοι…

● Φτάσαµε να θεωρούµε φυσιολογικό και δεδοµένο το ότι κάθε χρόνο από τις αρχές του Σεπτέµβρη βγάζουµε µπλοκάκι και στυλό κι υπολογίζουµε τα έξοδα, το τι «µας παίρνει» να κάνουµε και τι όχι από εξωσχολικές δραστηριότητες! Τι κι αν κάνουν τα παιδιά µας Αγγλικά από την Α’ Δηµοτικού και δεύτερη ξένη γλώσσα από την Ε’ τάξη. Το φροντιστήριο ζει και βασιλεύει. Όσο για τη δεύτερη ξένη γλώσσα…αυτή διδάσκεται µε ό,τι περισσεύει…και όχι µε βάση τις επιλογές των παιδιών µας.

● Υπολογίζουµε κάθε µήνα τα έξοδα για να συµµετέχουν τα παιδιά µας στις σχολικές εκδροµές, οι οποίες σπάνια πλέον είναι δωρεάν, όταν οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από τα µισά νοικοκυριά δεν µπορούν να κάνουν ούτε µια εβδοµάδα διακοπές τον χρόνο. Παιδιά συνέχιζαν µέχρι πέρσι να λιποθυµούν από την πείνα σε σχολεία, αλλά τα προγράµµατα για τη διανοµή κολατσιού για όλα τα παιδιά στο σχολείο εφαρµόζονται σε λίγα σχολεία…

● Φέτος το καλοκαίρι νησιά στο Αιγαίο ταρακουνήθηκαν από ισχυρούς σεισµούς και δυο σχολεία στην Κω δεν θα µπορέσουν να λειτουργήσουν στα κτίρια που στεγάζονταν. Ξέρουµε καλά ότι όλη η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη είναι σεισµογενής χώρα, όµως οι έλεγχοι των σχολικών κτιρίων και η αντισεισµική θωράκισή τους δεν έχει προχωρήσει για όλα τα σχολεία της χώρας.

 

► Και σαν να µην έφταναν όλα τ’ άλλα η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για το νέο Λύκειο: Ενα σχολείο όπου η γενική µόρφωση θα σταµατάει στην Α’ τάξη, θα πολλαπλασιαστούν οι εξετάσεις και οι πανελλαδικού τύπου διαδικασίες. Είχε το θράσος µάλιστα ο υπουργός παιδείας να κατηγορήσει τους γονείς ότι αυτοί συντηρούν την παραπαιδεία, επειδή στέλνουµε τα παιδιά µας στο φροντιστήριο! Φταίει δηλαδή η λαϊκή οικογένεια που πασχίζει να βοηθήσει τα παιδιά της!

Δε µας αξίζει αυτή η εκπαίδευση εν έτει 2017!
Δε µας αξίζει το σχολείο της µιζέριας!
Θέλουµε και µπορούµε να έχουµε
το σχολείο της χαράς!

▪Ένα σχολείο που ικανοποιεί πλήρως όλες τις ανάγκες των παιδιών µας χωρίς να χρειάζεται να βάζουµε εµείς το χέρι στην τσέπη.
▪Ένα σχολείο που δε θα µας κάνει να νιώθουµε ως πολυτέλεια τις σύγχρονες ανάγκες µας. Γιατί δεν είναι πολυτέλεια στον αιώνα που ζούµε να έχουν όλα τα σχολεία βιβλιοθήκη, γυµναστήριο, εργαστήρια φυσικών επιστηµών κ.ο.κ.
▪Δεν είναι πολυτέλεια τα παιδιά να σιτίζονται στο σχολείο και να µπορούν να ολοκληρώνουν το πρόγραµµά τους σε αυτό µε µελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά.
▪Δεν είναι πολυτέλεια να µορφώνονται όλα τα παιδιά εξίσου µέχρι τα 18 τους χρόνια σε ενιαίο σχολείο ανεξάρτητα από το επάγγελµα που θα ακολουθήσουν.
▪Είναι το σχολείο και η εκπαίδευση που µας αξίζει! Είναι το σύγχρονο, που ταιριάζει στις µέρες µας, που µπορεί να το έχει ο λαός µόνο όταν ξεµπερδέψει µε τους εκµεταλλευτές του.

Δεν πάει άλλο κάθε χρόνο να µετράµε τα ίδια προβλήµατα
που συνεχίζουν και συνεχίζουν…
Δεν πάει άλλο κάθε νέα «µεταρρύθµιση» που έρχεται στην παιδεία να κάνει το σχολείο όλο και χειρότερο…
Δεν κερδίζουµε τίποτα µε την απογοήτευση,
σταυρώνοντας τα χέρια…

Οργανωνόµαστε – Παλεύουµε – Διεκδικούµε:

● Αµεση κάλυψη των κενών, καµία διδακτική ώρα χαµένη. Εναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
● Κανένα παιδί εκτός ολοήµερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τµήµατα Ένταξης για τους µαθητές που το έχουν ανάγκη.
● Να λειτουργήσουν όλες οι δοµές Ειδικής Αγωγής για τους µαθητές που το έχουν ανάγκη.
● Δωρεάν µετακίνηση όλων των µαθητών.
● Δωρεάν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη για τους µαθητές, άµεση υποδοµή για δωρεάν δελτία υγείας.
● Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
● Να µην περάσει το σχέδιο για το νέο ακόµα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο. ●Διαγραφή των χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ.

ΤΡΙΚΑΛΑ 10/9/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Πόσο κοστίζει η «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ»;

 

Το νέο σχολικό έτος ξεκινά και μαζί και τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται για τους γονείς των μαθητών.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, πραγματοποίησε έρευνα αγοράς σε 6 πολυκαταστήματα, τα οποία μεταξύ άλλων εμπορεύονται σχολικά είδη, προκειμένου να συγκρίνει το συνολικό ποσό, με το οποίο κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί για να «γεμίσει» τη μαθητική τσάντα με τα απαραίτητα είδη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τη λίστα με τα απαραίτητα είδη, η οποία συνήθως δίνεται σε κάθε μαθητή στην αρχή της σχολικής χρονιάς και περιλαμβάνει:
Μολύβι
Γόμα
Ξύστρα
Ψαλίδι
Κόλλα Στικ
Ξυλομπογιές
Μαρκαδόρους
Λαδοπαστέλ
Μπλοκ Ακουαρέλας
Τσάντα
Κασετίνα
Τετράδιο
Ντοσιέ
Φύλλα Ντοσιέ
Φάκελος Αρχειοθέτησης
Σετ Χάρακες
Τετράδιο Αντιγραφής
Συγκρίνοντας τα συνολικά ποσά τα οποία θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής σε κάθε ένα από τα πολυκαταστήματα για την αγορά όλων των ειδών της λίστας, παρατηρήσαμε ότι κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 78,42 ευρώ για ένα παιδί ενώ για δύο παιδιά το κόστος αγγίζει τα 156,84. Την ίδια στιγμή, πολλοί γονείς επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας όπου το κόστος της λίστας ξεκινά από 31,9 έως 50,41 ευρώ.
Είναι προφανές ότι επιβαρύνεται υπερβολικά ό ήδη περιορισμένος προϋπολογισμός της οικογένειας, αφού στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι εγγραφές σε εξωσχολικές δραστηριότητες, φροντιστήρια, βιβλία για τις ξένες γλώσσες, βοηθήματα, ρουχισμός, κλπ.
Θα πρέπει όλοι μας ως καταναλωτές και γονείς, να είμαστε ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι κατά την πραγματοποίηση των αγορών μας. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών είναι απαραίτητη και ουσιαστική, ώστε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά σχολικών ειδών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συνάρτηση τιμής-ποιότητας.

Συζητώντας με τα παιδιά..
• Επισημαίνουμε στα παιδιά ότι τα σχολικά είδη δεν είναι απαραίτητο να είναι πολυτελή και πως η πραγματική ανάγκη από την επιθυμία για μια αγορά, είναι διαφορετική.
• Ο ρόλος των διαφημίσεων πρέπει να γίνει αντιληπτός και κατανοητός στους μικρούς φίλους παράλληλα με τις παγίδες που αυτές μπορεί να κρύβουν.
• Τα παιδιά θα μπορούσαν να αποκτήσουν αίσθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας και παράλληλα να παρακινούνται από εμάς να χρησιμοποιούν περσινά είδη εφόσον διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
• Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στη λίστα αγορών μας και στις τελικές μας αποφάσεις, δίνοντας τους με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πρακτικό επίπεδο.
Τι να προσέξουμε:
• Δεν επιλέγουμε προϊόντα με άρωμα ή γεύση εάν δεν ελέγξουμε τις χημικές ουσίες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί.
• Επιβεβαιώνουμε, ότι τα σχολικά είδη φέρουν τη σήμανση CE και ότι αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους.
• Ελέγχουμε αν το προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού.
• Ελέγχουμε ότι αναγράφονται στα προϊόντα τα στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασής τους.
• Τέλος, η επιλογή της τσάντας πρέπει να γίνεται με κριτήρια βάρους και κατασκευής. Η τσάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά ή να διαθέτει ρόδες για την εύκολη μεταφορά της. Επισημαίνουμε στα παιδιά πως για λόγους υγείας, η τσάντα τους πρέπει να περιέχει τα απολύτως αναγκαία ώστε να μην επιβαρύνονται με περιττό βάρος.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εύχεται
Καλή Σχολική Χρονιά και Καλή Πρόοδο σε όλους τους Μαθητές

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ