27.7 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Πολιτιστικά νέα των Τρικάλων

Μια διαφορετική ματιά στο σκίτσο και τη ζωγραφική, δίνει η έκθεση stroller του Σερίφ Σαλαμπί,που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 στην ανακαινισμένη αίθουσα της Πινακοθήκης Θεόδωρου Μάρκελλου, στα Τρίκαλα. Πρόκειται για εμπλουτισμένη συλλογή έργων «που εμπνέεται από τον ήρωα της διπλανής πόρτας, από τους ψίθυρους – πίσω από τοίχους-πόρτες πριν αυτοί γίνουν ιστορίες».
Όπως αναφέρει ο κ. Σαλαμπί,»α σκίτσα της σειράς Stroller δεν ανήκουν σε κάποια θεματική ενότητα. Φλερτάρουν με τον σουρεαλισμό, ακονίζοντας ,πολλές φορές το βλέμμα του θεατή. Αποτυπώνουν «εσωτερικά δωμάτια» των ανθρώπων. Όνειρο και Πραγματικότητα γεφυρώνονται με μοναδικό στόχο την κατανόηση του ασυνείδητου. Το αποτέλεσμα της αποτύπωσής του, σε εικόνες, αφήνεται στην κρίση του καθενός…».
Ο νέος χώρος που παραδόθηκε στους τρικαλινούς φιλότεχνους, τους καλλιτέχνες εντός και εκτός Τρικάλων (επί της οδού Γαριβάλδη 6), διαθέτει πλέον επιφάνειες, φωτισμό και δυνατότητες για παρουσίαση μικρών εκθέσεων ζωγραφικής ή εικαστικών. Με τον τρόπο αυτός, και αφού ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί το 2016 ως θεατρική σκηη για «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», αποκτά νέα μορφή αι χρήσηγια τον Δ¨ημο Τρικκαίων.
Παρόντες ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, που εγκαινίασε την έκθεση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Λάππας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Εφη Λεβέντη, η αντιπρόεδρος του μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Τάσος Κατσιάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κολίτσας.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 11 Απριλίου για το φιλότεχνο κοινό των Τρικάλων και τις ώρες 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00 κάθε μέρα.

- Advertisement -

Εκδήλωση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων υπό την αιγίδα του Κέντρου Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου και φωτογραφικού λευκώματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 στις 19:45 με τίτλο «Οι Εβραϊκές κοινότητες στον Ελλαδικό χώρο και διδάγματα από ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο».
Συγκεκριμένα, η εκδήλωση είναι διπλή και περιλαμβάνει:
Α. Παρουσίαση του βιβλίου «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός».
Πρόκειται για τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στις 21-23 Μαΐου 2015 και τα οποία εκδόθηκαν σε βιβλίο το 2016.
Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:
1. Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
2. Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων
3. Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος, ιστορικός, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων
Β. Βιντεοπροβολή παρουσίασης του φωτογραφικού λευκώματος «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944: οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού», του Αλέξανδρου Μωυσή.
Πρόκειται για ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από πεντακόσιες γυάλινες στερεοσκοπικές πλάκες του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, μέλους επιφανούς οικογένειας της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων. Οι φωτογραφίες βρέθηκαν τυχαία στην κατοχή ενός μικροπωλητή που καλούσε τον κόσμο να σκύψει στο ξύλινο κουτί και να δει — με το αζημίωτο: «Ένα φράγκο το πανόραμα, κύριοι!».
Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο, που ξεκινά από την τελευταία δεκαπε¬νταετία της οθωμανικής κυριαρχίας στα Ιωάννινα και διατρέχει όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, μια γοητευτική περιήγηση στα κοσμοπολίτικα κέντρα του τότε κόσμου, κυρίως όμως ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων που διαφορετικά θα παρέμεναν απλά ονόματα στον κατάλογο θυμάτων στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.
Η προβολή θα γίνει από κ. Ραφαήλ Α. Μωυσή, επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ.
Επισκέψεις Σχολείων στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο

Την Παρασκευή 7-4-17 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων οι μαθητές του 20ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους Χαραλ. Οικονόμου, Κατερίνα Γιώτη και Κων/να Πάλλα.
Λίγο αργότερα επισκέφτηκε το Μουσείο το 5ο Δημοτικό Σχολείο η Α’ και Β’ τάξεις με 65 παιδιά και συνοδούς τους δασκάλους Καλαμάρα Χαρούλα, Φραγκάκη Βάσω, Μαρτάρα Δήμητρα και Αντωνίου Βίκυ.
Την Πέμπτη 6-4-17 το Μουσείο επισκέφτηκαν το Μουσείο 56 μαθητές και μαθήτριες, του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Θεοχαρίδου Αικατερίνη, Σαλεπάκη Κική, Μαυρομιχάλη Ευθυμία και Αργυρίου Μανώλη.
Επίσης την Τετάρτη 5-4-17 επισκέφτηκαν το χώρο του Μουσείου οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Σακκά όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο και γνώρισαν την πλούσια αθλητική ιστορία των Τρικάλων και τους πρωταγωνιστές της.
Το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων, στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, Καποδιστρίου 13, και έχει ως στόχο να αναδειχθούν οι πρωτεργάτες τους αθλητισμού της πόλης και να παρουσιαστούν τα επιτεύγματα των νεότερων αθλητών.
Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική, με αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα.
Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία – Χιονοδρομία».
Στον α’ όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός – Έλληνες και Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη», «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού» .

Ώρες επισκέψεων: Από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 09:00 έως 13:00
Πληροφορίες και προγραμματισμός επισκέψεων στα τηλ.: 2431079518 και 2431353524.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων στην Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους. Με το εν λόγω Πρωτόκολλο, επισφραγίστηκε και επίσημα η πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ να ενεργοποιήσει τους περισσότερους δυνατούς κρατικούς μηχανισμούς και να αναπτύξει συνεργασίες για την αρτιότερη ένταξη των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο σύνολο της κοινωνίας μας, αξιοποιώντας το Δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ, με την προσφορά των υπηρεσιών του και στις γυναίκες πρόσφυγες, μέσω των Συμβουλευτικών της Κέντρων, της παροχής ασφαλούς διαμονής στους Ξενώνες Φιλοξενίας της και της 24ωρης Γραμμή SOS 15900.

Το Πρωτόκολλο συνυπέγραψαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, τονίζοντας ότι οι έντονες προσφυγικές ροές στη χώρα μας αποτελούν ζήτημα οικουμενικό και η αντιμετώπισή του απαιτεί τη συμβολή όλων μας. Μεταξύ των άλλων δράσεων της ΓΓΙΦ υπέρ των γυναικών προσφύγων, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε και στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020, όπου αποτυπώνονται ρητά επιμέρους δράσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους κατά τη διαμονή στη χώρα μας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μουζάλας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αναστάσιος Σαλτερής, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής, Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωτεινή Βρύνα, Περιφερειακή Σύμβουλος, Επικεφαλής του τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Πρόεδρος Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Felicia Jones, Συντονίστρια για σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, UNFPA.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με γυναίκες εκπροσώπους από τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορους κλάδους της επιστήμης και οι εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις τους, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη όλων μας για μια τόσο κομβική θεματική, όπως είναι το προσφυγικό.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, συμμετείχε στην Ημερίδα αποτελώντας για το Δήμο Τρικκαίων το αρμόδιο Συμβουλευτικό Κέντρο για την παραπομπή των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στα Κέντρα Φιλοξενίας της ΓΓΙΦ .

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 5/4/2017, την Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων, στην Αθήνα.

Η ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ TCHAIKOVSKY
«ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ».
στον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος συνεχίζει τις προβολές της Met, που προβάλουν σε ζωντανή μετάδοση παραστάσεις από το Lincoln Center της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

«THE MET: LIVE IN HD» ME ΤΗΝ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ TCHAIKOVSKY «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ». Η ANNA NETREBKO ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΜΕΤ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ!
Σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη, το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, στις 19:55.

Το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met:Live in HD», μετά την κορυφαία όπερα «ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ» σε μια σπάνια αναβίωση του έργου που συνεπήρε το κοινό, παρουσιάζει σε όλες τις αίθουσες του δικτύου ΑΝΤΕΝΝΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο, το αριστούργημα του Tchaikovsky «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ».
Η ρομαντική τραγωδία «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 24 Μαρτίου 1920. Από τότε η κορυφαία νεοϋορκέζικη σκηνή θα ανεβάσει τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» πολλές φορές λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές και θερμή αποδοχή από το κοινό της.
Η σούπερ σταρ υψίφωνος Anna Netrebko στην μια και μοναδική εμφάνισή της φέτος στη σκηνή της Met επαναλαμβάνει μια από τις πιο φημισμένες ερμηνείες της στον ρόλο της Τατιάνας, της αφελούς ηρωίδας της όπερας του Tchaikovsky, που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Pushkin. Η Netrebko μας χαρίζει μια εκπληκτική ερμηνεία σε ένα πολύ απαιτητικό ρόλο, αποδίδοντας φωνητικά ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων όπως εξελίσσεται από την συναισθηματική εφηβεία ως την ώριμη ηλικία μιας γυναίκας. Ο Peter Matteiπρωταγωνιστεί ως ο ομώνυμος χαρακτήρας που απορρίπτει τον έρωτα της Τατιάνας ώσπου να είναι πια πολύ αργά. Ο Robin Ticciati, Μουσικός Διευθυντής της Glyndebourne Festival Opera, διευθύνει την αναβίωση της σκηνοθεσίας της Deborah Warner που άνοιξε την σεζόν 2013-2014 της Met . Ο Alexey Dolgov ερμηνεύει τον ρόλο του φίλου του Ονιέγκιν που γίνεται αντίζηλος, του Λένσκι, ενώ η Elena Maximova είναι η αδερφή της Τατιάνας, η Όλγα και ο Štefan Kocán ο Πρίγκιπας Γκρεμίν.

Η παράσταση «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ» θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση το Σάββατο 22 Απριλίου στις 19:55 σε όλες τις αίθουσες του δικτύου.
1. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
2. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
3. Τρίκαλα: Δημοτικός Κινηματογράφος «Cine Μύλος»
4. Βόλος: Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» Βόλου
5. Μυτιλήνη: Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
6. Καστοριά: Αμφιθέατρο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
7. Ρέθυμνο: Σπίτι Πολιτισμού Ρεθύμνου
8. Σύρος: Θέατρο Απόλλων
9. Αλεξανδρούπολη: Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
10. Αγρίνιο: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ