28.8 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ΔΣ σωματείων και εργαζομένων την Πέμπτη 11-1-2018 στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Μετά από κάλεσμα του ΔΣ του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν συνάδελφοι εργαζόμενοι , μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι σωματείων. Στην σύσκεψη αυτή συζητήσαμε για να βρούμε τον κοινό τρόπο αντίδρασης των εργαζόμενων και συνταξιούχων του νομού, στο πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη βουλή. Η εναντίωσή μας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά κύρια:
Α-Το άρθρο για την απεργία. Το δικαίωμα αυτό καταχτήθηκε με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση υψώνει εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του δικαιώματος. Με τα εμπόδια αυτά συμφωνεί και μάλιστα επαυξάνει και η ΝΔ, η οποία διαφωνεί μόνο με τον τρόπο που αυτό εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση. Με το νομοσχέδιο αυτό απαιτείται πλέον η συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου για να μπορούν να πάρουν απόφαση για απεργία. Ένα μέτρο που μας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στον αγώνα μας για την κήρυξη απεργίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και την διεκδίκηση βελτίωσης της θέσης μας, ενάντια στην εκμετάλλευσή μας από τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Είναι προφανές ότι ξεκινούν με τα πρωτοβάθμια σωματεία και θεωρούμε πως το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι ενάντια στις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες, είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα. Και το ζητά αυτό μια κυβέρνηση που, με τα δικά της επιχειρήματα περί δημοκρατικότητας και αντιπροσώπευσης, ψηφίστηκε μόνο από το 21% των ψηφοφόρων και αφορά ακόμα χειρότερα στην υπηρέτηση των συμφερόντων μιας μειοψηφίας στην κοινωνία, δηλαδή το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Β-Την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, με κύρια τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά. Και σ΄ αυτή την περίπτωση μπορούμε να παρατηρήσουμε πως χυδαία και ωμά οι καπιταλιστές και η κυβέρνησή τους παρεμβαίνουν στην οργάνωση της αναπαραγωγής της εργατικής οικογένειας και της λαϊκής οικογένειας και της κοινωνίας συνολικά. Μας λένε ακριβώς: μην κάνετε παιδιά, δεν τα χρειαζόμαστε.
Γ-Οι κατασχέσεις της λαϊκής κατοικίας απελευθερώνονται πλήρως με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την προστασία της. Η λαϊκή κατοικία ουσιαστικά εκχωρείται στα κοράκια, στους τραπεζίτες και στο Δημόσιο για να αυξήσει τα έσοδά του.
Δ-Η δημόσια περιουσία εκχωρείται στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων των δανειστών για 99 χρόνια με σκοπό να ξεπουληθεί στους ιδιώτες στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι απαιτήσεις της Τρόικα, των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους, που εκφράζονται και με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο καθώς και με το σύνολο των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων και με την καταστολή, μας δείχνει τη βαθειά κρίση του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και στη χώρα μας, σε βαθμό που δεν μπορούν να τη διαχειριστούν παρά μόνο με μνημόνια και αντίδραση. Η αντιμετώπιση από την μεριά των εργαζόμενων πρέπει να είναι μία. καταγγελία του πολυνομοσχεδίου και απαίτηση καταψήφισής του από όλους τους βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ανατραπεί στην πράξη.
Το γεγονός ότι δεν αντιδρούμε μαζικά και οργανωμένα στις βάρβαρες επιθέσεις που δεχόμαστε και στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας, δείχνει το βαθμό υποχώρησης του εργατικού και ιδιαίτερα του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε ένα τέτοιο πολυνομοσχέδιο έπρεπε η αντίδρασή μας να είναι ακαριαία. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγηθήκαμε σε αυτή την ήττα και σε αυτή κατάσταση. Ας μην τους εξετάσουμε τώρα.
Να πούμε μόνο σε αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν πως {τα μέτρα αυτά είναι σκληρά αλλά αναγκαία} και πως{δεν γίνεται αλλιώς}, ότι, αυτά μας τα είπαν κι άλλοι! και σε αυτούς που μόνο για την εξουσία ή για το μαγαζί τους ενδιαφέρονται, πως, είναι αυτοί που ηττήθηκαν πρώτοι και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ήττα που βιώνουμε.
Μπροστά μας όμως έχουμε την μάχη για να μην περάσει ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο και δεν πρέπει να φυγομαχήσουμε. Σ΄ αυτήν την κρίσιμη και παράλληλα δύσκολη για μας κατάσταση η σύσκεψη εργαζόμενων, συνταξιούχων και σωματείων συμφώνησε:
Α – συμμετοχή στην απεργία {Παρασκευή 12\1) που κήρυξαν μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, όσων καλύπτονται συνδικαλιστικά από τις αποφάσεις αυτές, καθώς επίσης και την Δευτέρα 15-1, όπου υπάρχει ανάλογη απόφαση από Ομοσπονδίες και σωματεία μιας και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν εδέησαν να πάρουν απεργιακές αποφάσεις και δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους για δυναμική αντίσταση στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Β-Τη Δευτέρα το απόγευμα στις 6.30 (ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ξενοδοχείο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ, απαιτώντας την καταψήφιση του. Με την απεργία και το συλλαλητήριο να διατυμπανίσουμε σε κάθε κατεύθυνση, προς την Τρόικα, τον ΣΕΒ, την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη ΝΔ:
  • Κάτω τα χέρια από το κατακτημένο με αγώνες και αίμα δικαίωμα στην απεργία
  • Έξω το κράτος και η κυβέρνηση από τα εσωτερικά των σωματείων
Και για μία ακόμα φορά τονίσουμε τις διεκδικήσεις μας:
Να καταργηθούν τα μνημόνια, να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική
Δουλειά για όλους με δικαιώματα, προστασία των ανέργων
Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, με γενικευμένη και υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις στα μεροκάματα, στους μισθούς και τις συντάξεις
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, προστασία της πρώτης κατοικίας,
Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών στις τράπεζες και την εφορία
ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ, ΌΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
Το ΔΣ του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Τρικάλων
Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ