16.4 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ (βίντεο-48 φωτό μέρος 2ο)

Διαμαρτυρία στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων από τα ταξικά σωματεία

- Advertisement -

ενάντια στον εκφυλισμό και τη διάλυση που έχουν οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας 

Η απάτη και η νοθεία δεν θα περάσουν!

Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών και όχι σύμμαχος των αφεντικών!

Την απεργιακή συγκέντρωση των μαζικών φορέων του εργατικού-λαϊκού κινήματος  διαδέχτηκε μια  μαχητική  πορεία στους δρόμους της πόλης. Η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων όπου έγινε γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου με σύνθημα: «Η απάτη και η νοθεία δεν θα περάσουν! Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών και όχι σύμμαχος των αφεντικών».

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας  στους διαδηλωτές μίλησε ο Γιώργος Λιατίφης , πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Τρικάλων  ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

« Η παρέμβασή μας σήμερα, δηλώνει ότι είμαστε  αποφασισμένοι να δώσουμε  τη μάχη για ένα Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών, όχι σύμμαχο των αφεντικών.

Οι συνδικαλιστές  των  διορισμένων διοίκησεων του  Εργατικού Κέντρου όλο το προηγούμενο διάστημα των απεργιών, κινητοποιήσεων, με την αντιλαϊκή επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι  ήταν απλώς εξαφανισμένοι. Για τη σημερινή απεργία δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση , δε διοργάνωσαν καν συγκέντρωση. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Δουλεύουν για να διαλύσουν ότι έχει απομείνει από συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι οι υπεύθυνοι -με τη διαχρονική στάση τους- για τη συκοφάντηση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, για την απομάκρυνση των εργαζομένων από τα σωματεία τους.

Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα η μονοπαραταξιακή     (από στελέχη της ΠΑΣΚΕ)   διορισμένη διοίκηση του ΕΚΝΤ είχε προγραμματίσει  την Ετήσια  Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων Σωματείων Μελών που θα οδηγούσε δε εκλογές.

Μπροστά σ’ αυτή τη σημαντική διαδικασία η διορισμένη μονοπαραταξιακή διοίκηση δε δέχτηκε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας των αρχαιρεσιών και των αντιπροσώπων των σωματείων-μελών με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των σωματείων μας, παρουσία των εκπροσώπων των παρατάξεων που συμμετείχαν στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚΝΤ, να διατεθεί ο απαιτούμενος χρόνος και να διατεθούν τα απαιτούμενα αντίγραφα των αρχαιρεσιών.  Η διορισμένη διοίκηση έκανε έλεγχο μόνο με τον εαυτό της! , ενώ υπάρχουν εξόφθαλμες ενδείξεις για σοβαρές παρανομίες  κατά τις αρχαιρεσίες αντιπροσώπων κάποιων σωματείων.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση τα σωματεία που βρισκόμαστε εδώ σήμερα μαζί με αγωνιστές συνδικαλιστές  διοργανώσαμε διαμαρτυρία κατά την προγραμματισμένη έναρξη του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου , απαιτώντας  να μην ξεκινήσει το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο.

Μπροστά σ’ αυτή  την αποφασιστική παρέμβαση και τη  γενική κατακραυγή μεγάλης μερίδας αντιπροσώπων, η διορισμένη μονοπαραταξιακή διοίκηση(ΠΑΣΚΕ)  υποχώρησε , σταματώντας τις διαδικασίες. Το ότι οι διορισμένοι της διοίκησης κάνανε πίσω,  μπροστά στην γενική κατακραυγή μεγάλης μερίδας αντιπροσώπων,  δείχνει την τεράστια  ευθύνη που έχουν  για  το συνέδριο νοθείας που ετοίμαζαν. 

Ανάλογη ευθύνη έχει και η παράταξη της ΔΑΚΕ,  που το προηγούμενο διάστημα συγκατοικούσε μαζί με την ΠΑΣΚΕ σε διορισμένες διοικήσεις του ΕΚΤ  και πρωτοστάτησε στη νοθεία.  Δεν  αθωώνεται  σε καμία περίπτωση η ΔΑΚΕ λόγω του ότι υιοθέτησε τη  θέση  για αναβολή του συνεδρίου.   Αναγκάστηκε να υιοθετήσει τη θέση της ΔΑΣ μπροστά στην πίεση των ταξικών δυνάμεων αλλά και στο ότι η διορισμένη διοίκηση της έβγαλε πολλά «άπλυτα» στη φόρα.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν και στους δυο(ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ) καμία εμπιστοσύνη. Η μεταξύ του κοκορομαχία και ο  κουρνιαχτός  που σηκώνουν είναι  για να καλύπτει  ο καθένας τα αμαρτήματα του.

Ενδεικτικό του ότι οι διορισμένοι της διοίκησης έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» είναι το γεγονός ότι κάλεσαν στο χώρο του ΕΚΤ την αστυνομία για να υπερασπίσουν το νόθο συνέδριο. Όμως και καμιά άλλη παράταξη  δεν κατήγγειλε την αστυνομική παρουσία , που αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά την αποφασιστική  παρέμβαση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ .

Η συνεπής στάση των σωματείων μας ,   πολλών συναδέλφων και αγωνιστών συνδικαλιστών από διάφορα  σωματεία του ΕΚΝΤ  είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή  ενός  συνέδριου νοθείας στο ΕΚΝΤ , καθώς και  τη δέσμευση της διορισμένης διοίκησης  και όλων των παρατάξεων για μετάθεσή του σε νέα ημερομηνία και αφού προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας.

Ο καθένας θα κριθεί από την στάση του για αυτά που δεσμεύτηκε  ,γι’ αυτά που λέει , θα πει και  θα πράξει τις επόμενες μέρες.

Βέβαια, Ξαφνικά  άρχισαν να βγαίνουν στην πιάτσα διάφοροι άσπονδοι φίλοι του εργατικού κινήματος  που τους έπιασε μεγάλος πόνος για την κατάντια που επικρατεί στο Εργατικό Κέντρο Νομού Τρικάλων. Όλοι τους,  χύνουν τώρα δάκρυα , όπως το συμπαθές ερπετό που λέγεται κροκόδειλος , λες και τόσο καιρό δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι γίνεται , λες και δεν είχαν ακούσει τίποτα για τις δεκάδες ανακοινώσεις , συνεντεύξεις τύπου, δράσεις και κινητοποιήσεις των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οσοναφορά το ΕΚΝΤ.

Μερικοί όμως , όπως η ηγεσία της ΔΑΚΕ , έχουν ξεπεράσει κάθε όριο , προσπαθώντας  όχι μόνο να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους , αλλά  να τις φορτώσουν και  σε άλλους , όπως στην παράταξή μας . Τα «περιστεράκια» της  ηγεσίας της ΔΑΚΕ έχουν  τόσο πολύ «λερωμένη τη φωλιά»  τους , που δεν καθαρίζει  όσα  από τ’  «άπλυτά» τους  κι αν πετάξουν εδώ κι εκεί . Είναι τόσα πολλά τα «κατορθώματά» τους στο συνδικαλιστικό κίνημα των Τρικάλων, που δεν καλύπτονται όση βρώμικη μελάνι κι αν πετάξουν  Τις κρυστάλλινες θέσεις και πράξεις των ταξικών δυνάμεων δεν πρόκειται να τις  λερώσουν  όσο κουρνιαχτό κι αν σηκώσουν.

Όλο αυτό το διάστημα που ήταν εξαφανισμένοι από τις διεκδικήσεις των εργατών των Τρικάλων , «έστηναν κάλπες» σε σωματεία σφραγίδες και με διάφορες μηχανορραφίες πολλαπλασίαζαν  του ψηφίσαντες . Ψήφιζαν ακόμη και τα δέντρα . «Έστηναν κάλπες» σε διάφορους χώρους , μακριά από το Εργατικό Κέντρο –που το κρατούσαν κλειστό – σε ξενοδοχεία, σε καφενεία, σε χωριά ,χωρίς καμιά ανακοίνωση ,  ώστε να κάνουν ανενόχλητοι  τη δουλειά τους, την παραγωγή νόθων αντιπροσώπων .

  • Στο ΕΚ τώρα έχουν εκλεγεί περίπου 193 αντιπρόσωποι από 133 την προηγούμενη φορά , δηλαδή 60 περίπου παραπάνω (+ 45% !!!!) , που σημαίνει + 1200 εργαζόμενοι παραπάνω!!! Γεγονός αφύσικο για σωματεία που δεν έχουν δραστηριότητα για ΕΚ που ήταν μέχρι και κλειστό , που στις συγκεντρώσεις του δεν ξεπερνούσαν τα 50 άτομα.

Που εστιάζονται κραυγαλέες περιπτώσεις :

  • Σωματείο Ξύλου και Οικοδόμων –από παλιά διασπαστικό του κλάδου των οικοδόμων – με πρόεδρο το Γ. Κόσσυβα ( της ΔΑΚΕ και πρόεδρο του ΕΚ στις 2 πρώτες προσωρινές διοικήσεις)

Από 312 ψηφίσαντες το 2014 πήγε στους 787 το 2017(έκανε τον Οκτώβρη που πέρασε) δηλ από 16 πήγε στους 39 αντιπροσώπους . Έκανε τις εκλογές σε 2 μέρες , σε καφενείο στο Μεγαλοχώρι & σε κατάστημα στη Φαρκαδόνα. Με τις ώρες που είναι δηλωμένες στα πρακτικά φαίνεται ότι ψήφιζε ένας άνθρωπος κάθε 55 δευτερόλεπτα!

  • Σωματείο Οικοδόμων Διαλεχτού και Περιχώρων (ελέγχεται από στελέχη της ΔΑΚΕ –από τον κ. Κόσσυβα ουσιαστικά) Από 57 ψηφίσαντες πήγε στους 235 δηλ από 3 πήγε στους 12 αντιπροσώπους. Έκανε εκλογές στο Μικρό Κεφαλόβρυσο

Όλα αυτά την ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα στα Τρίκαλα είναι στον πάτο , 2 πολυκατοικίες είναι μέσα στα Τρίκαλα που χτίζονται , οι νέες οικοδομικές άδειες μετρημένες στα δάχτυλα , ακόμη και οι οικοδόμοι που παίρνουν το δωρόσημο από το ΙΚΑ δεν ξεπερνούν τους 400-500.

  • Περιφερειακό Σωματείο Υπαλλήλων Τρικάλων (ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ) Από 192 ψηφίσαντες το 2015 πήγε περίπου στους 400  . Έκανε εκλογές σε ένα απόγευμα !! Άραγε τι είναι περιφερειακό , τι εννοούν; Υπάρχει προϊστορία σ’ αυτό το σωματείο για όργιο νοθείας.
  • Σωματείο εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος( εννοεί ταβέρνες , καφετέριες κλπ ) την προηγούμενη φορά δεν έκανε εκλογές , διόρισε διοίκηση και έκανε με 200 άτομα περίπου , δηλαδή 10 αντιπροσώπους παραπάνω

Για τα  παραπάνω σωματεία δεν είδαμε πουθενά ανακοίνωση ότι κάνουνε εκλογές , δεν είδαμε εκλογές στο ΕΚ , άραγε που; Τόσος κόσμος που ήταν;

  • Εκεί που δεν τους έπαιρνε κάτι τέτοιο επιστράτευσαν και όλους τους μηχανισμούς της εργοδοσίας . Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις προ λίγων ημερών εκλογές σε σωματείο εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όπως αποκαλείται . Είναι διασπαστικό σωματείο στο χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων , που δημιουργήθηκε από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ προ 3ετίας , όταν οι ταξικές δυνάμεις , δεν επέτρεψαν τις νοθείες τους στο ενιαίο  σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων. Στο συγκεκριμένο σωματείο  εργοδότες των Τρικάλων ( όπως ενδεικτικά οι επιχειρήσεις ΤΥΡΑΣ , ΜΕΛΙΣΣΑ , ΟΜΗΡΟΣ)  έστελναν κατά παραγγελία εργαζόμενους να ψηφίσουν τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ με έτοιμα σταυρωμένα και σημαδεμένα ψηφοδέλτια . Εκεί που  συνάδελφοι εργαζόμενοι αντέδρασαν είχαμε εκβιασμούς και απειλές. Μιλάμε για εργοδότες που δεν αφήνουν τα ταξικά σωματεία να πλησιάσουν στο χώρο τους  για να ενημερώσουν τους εργάτες . Αυτό είναι ένα μεγάλο δείγμα για το τι σημαίνει εργοδοτικός συνδικαλισμός!

Ανάμεσα στους άσπονδους φίλους του εργατικού κινήματος,  τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν ως επικριτές του ταξικού κινήματος , διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» , γνωστοί ως κολαούζοι της πλειοψηφίας του ΕΚΝΤ. Είναι  τουλάχιστον απαράδεκτοι….Είναι οι ίδιοι    που στήνανε  κοινό στις εκφυλισμένες συγκεντρώσεις της πλειοψηφίας! Μ’ αυτό τον τρόπο βοηθούσαν την ενότητα και  το συντονισμό στο εργατικό κίνημα; Είναι εκείνοι  που  το μόνο σωματείο που συμμετείχαν  είναι των ιδιωτικών υπαλλήλων και τα κάνανε μαντάρα. Είναι  αυτοί  που στο σωματείο  ιδιωτικών υπαλλήλων αποκλείσανε από το δικαίωμα της ψήφου νέους εργαζόμενους. Είναι αυτοί που η μόνη θέση ευθύνης που αναλάβανε ποτέ ήταν γραμματέας στο ΔΣ των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μετά από δυο μήνες παραιτηθήκανε.Που ήτανε  στις τόσες συσκέψεις σωματείων για το συντονισμό της πάλης αν και  καλούνταν; Δεν είδαν τόσα χρόνια τις διαμαρτυρίες , τις ανακοινώσεις , συνεντεύξεις τύπου, συμβολικές καταλήψεις στο Εργατικό Κέντρο για να καταδικαστεί η κατάσταση; αυτά ήταν παραταξιακές παρελάσεις; Έχουν το θράσος και χρεώνουνε ευθύνες  για την κατάντια του ΕΚΝΤ στα σωματεία μας . Στα σωματεία που είχαν τόσες πρωτοβουλίες , που κρατούσαν ανοιχτό το εργατικό κέντρο , που οργάνωσαν δωρεάν φροντιστήρια για παιδιά ανέργων συναδέλφων, που οργάνωσαν απεργίες για τις συλλογικές συμβάσεις , που μπαίνουν στους χώρους δουλειάς και στηρίζουν τους συναδέλφους!Αυτοί  τι απ’ όλα αυτά κάνανε ; Σε ποια γωνία ήτανε κρυμμένοι; Σ’ ένα σωματείο μπήκανε και παραιτηθήκατε μετά από δυο μήνες!!! Γιατί κάνετε πάντα τις πιο τυχοδιωκτικές συνεργασίες που σκορπάνε με τη μία στον άνεμο…θα παλέψουν αυτοί  για την ενότητα; από που κι ως που;

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες

Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις να μη συνεχιστεί η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΝΤ με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφείας  (στελέχη ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ) .

Καλούμε κάθε εργαζόμενο , κάθε συνδικαλιστή που ανησυχεί γι’ αυτές τις εξελίξεις , κάθε   αντιπρόσωπο στο συνέδριο που έχει διάθεση ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση να πάρει θέση,  να απαιτήσει ένα συνέδριο που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι συνέδριο νομιμοποίησης μιας φάμπρικας νόθων αντιπροσώπων. 

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι μόνο η ενίσχυση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπορούν να βάζουν φρένο σ’ αυτή την κατάσταση, να  εγγυηθούν την προοπτική συνεδρίου απαλλαγμένο από νόθους αντιπροσώπους , να οικοδομήσουμε εργατικό κέντρο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι εργατικό κέντρο σύμμαχο των κυβερνήσεων και των αφεντικών.

Τρίκαλα 30  Μάη  2018

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες που κατέγραψε το trikalaola.gr

Για να δείτε το 1ο μέρος από την πορεία ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ