16.4 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Συγκομιδή και εμπορία ακτινιδίων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Τρικάλων ενημερώνει όλους τους συναλλασσόμενους στον κλάδο εμπορίας των ακτινιδίων (παραγωγούς, εμπόρους, συσκευαστήρια κ.λ.π.) για τη συγκομιδή και εμπορία των ακτινιδίων εσοδείας 2018.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την αριθ. 72/109346/17-10-2017 (ΦΕΚ Β’ 3710/2017) απόφαση του ΥπΑΑΤ, η συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward σε όλη την επικράτεια αρχίζει την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους και η εμπορία τους στην εγχώρια αγορά (χονδρική και λιανική πώληση) αρχίζει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Για τις υπόλοιπες ποικιλίες ακτινιδίων δεν θα εκδίδονται πλέον αποφάσεις έναρξης συγκομιδής από τις Δ/νσεις  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επομένως οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων τα συγκομίζουν χωρίς την έκδοση αποφάσεων έναρξης συγκομιδής.

Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή των καρπών, υποχρεούνται να καταθέτουν στην Υπηρεσία μας υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής τους καθώς και την συγκομισμένη ποσότητα.

Οι τυποποιητές – συσκευαστές  προβαίνουν σε τυποποίηση – συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, τουλάχιστον 6,2ο  Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης –συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5ο Brix.

Επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία μας θα διενεργεί ελέγχους σε όλα τα στάδια εμπορίας των ακτινιδίων και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο  4235/2014 (ΦΕΚ Α’ 32/2014)  κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και

στα τηλέφωνα 24310-46303 και 46304.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ