17.4 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΤΟ ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Πορτογαλία

Συμμετοχή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Τρικάλων στο Ευρωπαικό πρόγραμμα Comenius «Αειφόρος Ανάπτυξη- Ένα πράσινο μέλλον για την Ευρώπη», Sustainable development – A green future for Europe
Στο Δήμο του Barreiro (Μπαχέϊρο) της Πορτογαλίας και στο σχολείο Agrupamento de Escolas Augusto Cabrita, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius «Αειφόρος Ανάπτυξη – Ένα πράσινο μέλλον για την Ευρώπη». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 7 ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Λιθουανία, την Λετονία, την Ρουμανία και την Τσεχία.
Κατά την επίσκεψη τους στο σχολείο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις τόσο πολιτιστικού όσο και οικολογικού περιεχομέ¬νου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ήπιων μορφών ενέργειας, που ήταν και το κεντρικό θέμα της τρίτης συνάντησης. Παράλληλα ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας από εκπρο¬σώ¬πους του σχολείου, που φιλοξενούσε την δράση. Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση για τον προγραμματισμό του όλου έργου και την επίτευξη των επιμέρους στόχων.
Μέσα στα πλαίσια ανταλλαγής πολιτιστικών πληροφοριών διοργανώθηκε στο σχολείο «βραδιά εθνικής κουζίνας» όπου οι αντιπρόσωποι των διαφόρων χωρών γεύτηκαν εδέσματα από τις εθνικές κουζίνες των άλλων αντιπροσωπειών.
Μετά το πέρας των εργασιών στο σχολείο, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα της πόλης του Barreiro, και έγιναν δεκτοί στο δημαρχείο, από τον Δήμαρχο του Barreiro, όπου τους ενημέρωσε για την ιστορία της πόλης, τη μεγάλη ανεργία που πλήττει την περιοχή, καθώς και για τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η επίσκεψη εμπλουτίστηκε με επισκέψεις στο Βιομηχανικό Μουσείο της πόλης, καθώς και στο πρότυπο Δημόσιο Εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης, όπου πέρα από την επεξεργασία των αποβλήτων, προχωράνε και σε παρασκευή βιομάζας/λιπάσματος και φυσικού αερίου, προορισμοί οι οποίοι ήταν συναφείς με τους στόχους του προγράμματος.
Τις επόμενες μέρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη μαγευτική Λισσαβόνα, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα. Άλλες επισκέψεις στην γύρω περιοχή περιελάμβαναν, γραφικές πόλεις και χωριά, όμορφες παραλίες που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, καταπράσινα δάση, το δυτικότερο ακρωτήριο της Ευρώπης, κλπ.
Μια ακόμα προσπάθεια ανταλλαγής οικολογικών προβληματισμών και γνωριμίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών έλαβε τέλος. Επόμενη συνάντηση στη Λιθουανία το Σεπτέμβριο τουν2014.

- Advertisement -

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ