19 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Το ΤΕΦΑΑ της πόλης μας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τον Αυθεντικό Μαραθώνιο δρόμο των Αθηνών (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Το ΤΕΦΑΑ της πόλης μας διοργάνωσε ημερίδα που έγινε στο Κέντρο Ερευνας του Μουσείου Τσιτσάνη με θέμα σχετικό  με την εξέλιξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου των Αθηνών.

- Advertisement -

Για το λόγο αυτό προσεκλήθη ο συνεργάτης του ΣΕΓΑΣ κ. Μάκης Ασημακόπουλος ο οποίος είναι ο  Γενικός Συντονιστής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Όπως είναι γνωστό, ο Αυθεντικός  Μαραθώνιος είναι η μεγαλύτερη διεθνής ετήσια διοργάνωση στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο μετέχουν σ’ αυτή τη διοργάνωση χιλιάδες άτομα απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι μια κυριολεκτικά παγκόσμια σύναξη των λαών  που όλοι τους έχουν ένα κοινό όραμα: να διανύσουν τη διαδρομή που πιστεύεται ότι ακολούθησε ο Φειδιππίδης από τον Μαραθώνα και να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό  Στάδιο. Είναι μια γιορτή  του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Ο εισηγητής ανέλυσε τις 7 στρατηγικές που  ακολουθήθηκαν και τα 50 επιμέρους πρόζεκτ  προκειμένου ο Μαραθώνιος των Αθηνών να γίνει ένας από τους καλύτερους μαραθωνίους στον κόσμο.

Μια από τις στρατηγικές που ακολουθήθηκαν ήταν  να τεκμηριωθεί γιατί ο μαραθώνιος των Αθηνών είναι ένας  άλλος μαραθώνιος πολύ διαφορετικός από τις εκατοντάδες που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό  βοήθησε  η ιστορία του μαραθωνίου, ο οποίος τελέστηκε για πρώτη φορά  στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 1896. Ετσι  για να διαφοροποιηθεί από όλους τους άλλους  οι οποίοι χαρακτηρίζονταν ως  ‘Κλασικοί’, η  Οργανωτική Επιτροπή  του Μαραθωνίου των Αθηνών αποφάσισε να τον ονομάσει Αυθεντικό Μαραθώνιο Δρόμο, αφού αυτός είναι ο μοναδικός μαραθώνιος  ο οποίος αντιπροσωπεύει την ιστορία του αγωνίσματος.

Ενας άλλος στόχος της Επιτροπής και του ΣΕΓΑΣ ήταν να περάσει το μήνυμα στους Ελληνες,  να συμμετέχουν στις διάφορες αθλητικές δρομικές διοργανώσεις  που γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα. Η επιτυχία αυτού του καλέσματος ήταν ανεπανάληπτη  και οι ίδιοι οι  άνθρωποι του ΣΕΓΑΣ δεν περίμεναν τέτοια αποδοχή. Για παράδειγμα, στους αγώνες Run Greece οι οποίοι διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα με ευθύνη του ΣΕΓΑΣ, παίρνουν μέρος χιλιάδες Ελληνες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καλές συνήθειές του  που αυτό πάλι έχει σοβαρό αντίκτυπο στην  υγεία του.

Ο στόχος του ΣΕΓΑΣ δεν ήταν και δεν είναι οι Ελληνες να  δουν το τρέξιμο μόνο  ως μόδα της εποχής, αλλά ως μία μόνιμη υγιεινή συνήθεια  με θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά, το σύστημα υγείας και τον αθλητικό τουρισμό.

Τα οφέλη αυτού του τεράστιου Δρομικού Κινήματος που γιγαντώνεται κάθε χρόνο είναι πολλαπλά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος, είναι τέτοια η επιθυμία του κόσμου   για συμμετοχή στη διοργάνωση των Αθηνών που δεν προλαβαίνει να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής των συμμετεχόντων(γίνεται περίπου τον Απρίλιο, 6 μήνες πριν τη διοργάνωση) και αμέσως κλείνει την ίδια μέρα. Οι συμμετέχοντες το 2016 ξεπέρασαν τις 30000.

Η τουριστική προβολή της χώρας μας είναι τεράστια αφού χιλιάδες είναι οι ξένοι που μετέχουν κάθε χρόνο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Το 2016 μετείχαν 15000 ξένοι δρομείς από 105 χώρες. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το συγκεκριμένο γεγονός μεταδίδεται σε όλο τον πλανήτη.

Τα οικονομικά  οφέλη  για τη χώρα μας κινούνται και αυτά σε ανάλογα,  πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι σ’ αυτές τις 5 μέρες που διαρκούν και οι παράλληλες εκδηλώσεις τα έσοδα ανέρχονται στα 15.000.000 Ευρώ.

Ο αριθμός των μετεχόντων χορηγών μεγαλώνει κάθε χρόνο, απόρροια του τεράστιου ενδιαφέροντος των αγώνων.

Είναι τέτοια η αίγλη των αγώνων που μετά από πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής,  η Διεθνής Επιτροπή του Μαραθωνίου απεδέχθη το αίτημά της όπως 3 μέρες πριν τη διεξαγωγή του μαραθωνίου σε μια λαμπρή τελετή (φέτος έγινε στις νεόδμητες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’) να βραβεύονται ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος άνδρας και η καλύτερη μαραθωνοδρόμος γυναίκα μετά από μυστική ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής.

Για τη διεξαγωγή αυτού του αθλητικού γεγονότος μετέχουν εκατοντάδες εθελοντές όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα οι νέοι. Είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών του 2004.

Μετά το τέλος της εισήγησης του κ. Ασημακόπουλου, ακολούθησαν  πολλές ερωτήσεις και έγινε μια πολύ γόνιμη  συζήτηση μεταξύ του εισηγητή και του ακροατηρίου.

Δείτε το σχετικό βίντεο και τις φωτογραφίες που κατέγραψε το trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ