23.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τα λύματα στον Πηνειό από τυροκομείο στην Μεγάρχη στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων-μαραθώνια συζήτηση (βίντεο-φωτό μέρος 1ο)

Το σοβαρό θέμα των λυμάτων που έπεσαν στον Πηνειό ποταμό, από γαλακτοβιομηχανία που έχει τις εγκαταστάσεις της στην Μεγάρχη Τρικάλων, έφεραν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Τρικκαίων οι κάτοικοι του χωριού, όπου εκπροσωπήθηκαν από την άτυπη Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει και φέρουν περίπου 500 υπογραφές από θιγόμενους κατοίκους του χωριού.

- Advertisement -

Το θέμα συζητήθηκε πρώτο μεταξύ άλλων θεμάτων και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Λάππας έδωσε τον λόγο πρώτα στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για να ενημερώσουν το Σώμα και ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της επιχείρησης, δικηγόρου (π. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων) κ. Δημήτριου Κοντογιάννη.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κ.κ. Μάριος Οικονόμου και Βάϊος Τζιατζιάς, ανέφεραν τι συμβαίνει με τα λύματα της γαλακτοβιομηχανίας που πέφτουν στον Πηνειό ποταμό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου στο ποτάμι δεν υπάρχει φυσική ροή και στερεύει. Λόγω της μη συνεχούς ροής του ποταμού τα λύματα λιμνάζουν στην κοίτη και δημιουργείται μία αφόρητη δυσοσμία σε όλη την περιοχή και φυσικά τις όποιες συνέπειες έχει αυτό για το περιβάλλον γενικά.

Στο Σώμα παρουσίασαν μάλιστα ένα δείγμα σε μπουκαλάκι από τα λύματα που υπάρχουν μέσα στην κοίτη του ποταμού και μετά από ανάλυση που έγινε σε ιδιωτικό εργαστήριο, οι μετρήσεις έδειξαν επιβαρημένα στοιχεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν πάρει δείγμα από τα συγκεκριμένα λύματα στην κοίτη, αλλά από την έξοδο του βιολογικού, όπως λένε οι κανονισμοί.

Οι κάτοικοι τόνισαν για μια ακόμη φορά πως πρόθεσή τους δεν είναι να κλείσει η επιχείρηση, αλλά να συμμορφωθεί με τις κείμενες διατάξεις διαχείρισης των αποβλήτων της, ώστε αυτά να μην καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό. Το μόνο κίνητρο γι’ αυτή την κινητοποίησή τους, είναι το παρόν και το μέλλον των ιδίων των κατοίκων και των παιδιών τους που διαμένουν στην περιοχή, που ειδικά τώρα το καλοκαίρι δεν τολμούν να καθίσουν στην αυλή των σπιτιών τους, ούτε να ανοίξουν παράθυρο το βράδυ, από την αφόρητη δυσοσμία που αναδύεται από τα λύματα.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πλέον οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει, καθώς η επιχείρηση δεν λέει να συμμορφωθεί, παρόλο που από την πλευρά τους έχουν γίνει κινήσεις καλής θέλησης και εμπαίζει με την νοημοσύνη τους. Επειδή το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο… οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν να αγωνίζονται, μέχρι την τελική δικαίωση και με όποιο κόστος θα έχει αυτό για την επιχείρηση και για τους ίδιους.

Ζητούν από την επιχείρηση εγγυήσεις, πως τουλάχιστον από ‘δώ και στο εξής, δεν θα υπάρξει ξανά το ίδιο πρόβλημα με τα λύματα και είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για το καλό της επιχείρησης και των κατοίκων που ανέχονται το διαχρονικό πρόβλημα. Πρότασή τους επίσης, ήταν η τοποθέτηση ενός αυτόματου καταγραφικού στον Πηνειό, όπου θα υπάρχει καθημερινή ένδειξη των ρίπων.

Από πλευράς της γαλακτοβιομηχανίας, ο εκπρόσωπός της κ. Δημ. Κοντογιάννης, ανέφερε πως υπήρξε τεχνικό πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό και αφού η επιχείρηση ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 8 Ιουνίου, έγιναν οι ενδεδειγμένες εργασίες αποκατάστασης του χώρου της κοίτης του ποταμού με επικάλυψη αργίλου (χώματος) και μετέπειτα μεταφοράς τους στον ΧΥΤΑ. Τα λύματα μεταφέρονται πλέον στον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Καλαμπάκας.

Ο κ. Κοντογιάννης επισήμανε πως το πρόβλημα είναι προσωρινό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ή πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος που προέκυψε. Η επιχείρηση λειτουργεί με νόμιμη άδεια, με σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό, από  τις 13 Σεπτεμβρίου του 2016. Έκπτωτε δεν εμφανίστηκε απολύτως κανένα πρόβλημα. Έχει διασφαλίσει και την άδεια να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ. Έχω αναλύσεις ανεφερε, από τα εργαστήρια μέχρι του μηνός Απριλίου, που φαίνονται πως όλες οι μετρήσεις είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Ο Κοντογιάννης τόνισε επίσης, πως η επιχείρηση δεν θέλει να αντιδικήσει με τους κατοίκους.

Να σημειωθεί πως στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε και νομική εκπροσώπηση των κατοίκων από την δικηγόρο κα Ματίνα Καπρίτσα.

Στη συζήτηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Μεγάρχης κ. Χρήστος Σκρέκας.

Το trikalaola.gr κατέγραψε σε βίντεο όλη, την πάνω από 2,5 ωρών σχετική συζήτηση για το θέμα και ως γνωστό δεν είναι δυνατόν τεχνικά όλο αυτό το αρχείο να επεξεργαστεί και να ανέβει μονομιάς.

Δείτε προς το παρόν το 1ο μέρος του βίντεο, με την τοποθέτηση των εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της επιχείρησης κ. Δημήτριου Κοντογιάννη και θα ακολουθήσουν σταδιακά όλα τα βίντεο, με την ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Αγαθάγγελος Τσιάρας για τις μετρήσεις, τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, τις απαντήσεις που δόθηκαν και την τοποθέτηση στο τέλος του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ