27.7 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα

Πέντε μόλις μέρες έχουν απομείνει για τα Χριστούγεννα και όλη η χώρα, αλλά και ο πλανήτης γενικότερα, ετοιμάζεται για την έλευση του Θείου βρέφους… ο καθένας με τον τρόπο του. Παράξενα, πρωτότυπα, ακαταλαβίστικα πολλές φορές έθιμα πρόκειται για άλλη μια χρονιά να πραγματοποιηθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

- Advertisement -

Ένα από αυτά είναι το τάισμα της βρύσης ή το αμίλητο νερό όπως λέγεται σε διάφορες περιοχές. Κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα τα ξημερώματα των Χριστουγέννων νεαρές γυναίκες πηγαίνουν με άδειες στάμνες σε φυσικές βρύσες της περιοχής τους και τις γεμίζουν με το τρεχούμενο νερό.

vrisi

Το περίεργο είναι πως… καλοπιάνουν τη βρύση ταϊζοντάς την. Έχουν μαζί τους βούτυρο, μέλι, στάρι και τυρί και παρακαλούν τη βρύση να τους φέρει τόσα αγαθά όσο το νερό που τρέχει. Το παράξενο είναι πως οι γυναίκες πρέπει να παραμείνουν αμίλητες μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να ραντίσουν μ’ αυτό το νερό όλες τις γωνίες του σπιτιού. Ακόμη λέγεται πως η πιο τυχερή γυναίκα θα είναι εκείνη που έφτασε πρώτη στη βρύση.

Πάλι στην Ήπειρο η… ιστορία λέει πως όταν βοσκοί πήγαν να δουν τον μικρό Χριστό επειδή ήταν νύχτα άναψαν μικρές δάδες μέσα στο δάσος για να βλέπουν τον δρόμο. Προσπαθώντας να διατηρήσουν κάτι από αυτό το έθιμο, στα χωριά της Άρτας κυρίως, όταν πηγαίνουν να επισκεφτούν κάποιον συγγενή ή φίλο κρατούν στα χέρια τους ένα αναμμένο κλαδί από πουρνάρι.

hristopsomo

Ίσως από τα παλαιότερα έθιμα που το συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα είναι το Χριστόψωμο. Είναι ένα περίτεχνα φτιαγμένο ψωμί που ζύμωναν και φούρνιζαν οι νοικοκυρές την Παραμονή των Χριστουγέννων. Το ψωμί είχε επάνω του πάντα χαραγμένο έναν σταυρό και περίτεχνα σχέδια φτιαγμένα κι εκείνα από ζύμη. Μάλιστα οι παλιοί λέγανε πως όποια νοικοκυρά μπορούσε να κάνει τα πιο όμορφα και δύσκολα σχέδια στο Χριστόψωμο ήταν και η καλύτερη νοικοκυρά.

tzaki

Στα Γρεβενά συνηθίζουν να κρατούν τη φωτιά. Δηλαδή από την Παραμονή των Χριστουγέννων βάζουν στο τζάκι ένα πολύ μεγάλο κούτσουρο και διατηρούν την ίδια φωτιά αναμμένη μέχρι και των Φώτωνπροκειμένου να κρατήσουν μακριά από το σπίτι τα… καλικατζαράκια και τα δαιμονικά.

Και φυσικά το πιο γνωστό Χριστουγεννιάτικο έθιμο είναι τα κάλαντα. Ίσως είναι και το πιο… πλούσιο έθιμο, αφού κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει τα δικά του παραδοσιακά κάλαντα που τραγουδούν τα παιδιά από πόρτα σε πόρτα, αξημέρωτα ακόμα σε κάθε χωριό της χώρας.

πηγη:http://www.peoplegreece.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ