26.6 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τελετή αποφοίτησης στο 4ο ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Αγαπητοί προσκεκλημένοι σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες της Τρίτης Λυκείου για να τους ευχηθούμε «Καλή συνέχεια» και «Καλή Επιτυχία» στους στόχους τους.  Αγαπητοί μαθητές / αγαπητές μαθήτριες της Τρίτης Λυκείου τρία χρόνια της δημιουργικής ζωής σας τα περάσατε στα θρανία του 4ου Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Ίσως τα καλύτερα. Μέχρι τώρα υπήρχε ξενοιασιά. Από δω και πέρα αρχίζει ο αγώνας και η έντονη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων σας .

- Advertisement -

Από την αρχαιότητα ο Αριστοτέλης είχε αναγνωρίσει την αξία της γνώσης, υποστήριζε μάλιστα ότι η γνώση από την απουσία γνώσης έχουν τόσο μεγάλη διαφορά όση έχει η ζωή από το θάνατο. Προσπαθήσαμε λοιπόν, αυτά τα τρία χρόνια (από τα οποία τα δύο ολοκληρωθήκαν με τη διεύθυνση του κ. Γ. Γενεντζάκη που σας στέλνει τα χαιρετίσματά του και ευχές για καλά αποτελέσματα στις Πανελλαδικές) να σας εφοδιάσουμε με γνώσεις να μπορείτε να είστε ανεξάρτητοι/ες, να μπορείτε να αντιμετωπίζετε ακόμα και δύσκολες καταστάσεις και να διαχειρίζεσθε τα συναισθήματά σας. Προσπαθήσαμε να σας διδάξουμε αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, όπως: τον σεβασμό προς τον άνθρωπο – την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα, την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής.  Θα πάτε σε λίγο στο Πανεπιστήμιο για ανώτατες σπουδές ή όπου αλλού έχετε αποφασίσει. Στο μυαλό σας όμως να ενθυμείστε τα παρακάτω:

Ο Σωκράτης έλεγε «Γνώθι σαυτόν»  Όλοι έχουμε δυνάμεις μέσα μας που αν τις ενεργοποιήσουμε, μπορούμε να κάνουμε θαύματα αρκεί να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αναζητείστε το δυναμικό που έχετε μέσα σας και θα μεγαλουργήσετε. Να αξιοποιήσετε όλες τις δυνάμεις που κρύβετε μέσα μας κι αν ψάξετε θα βρείτε ότι κρύβετε πολλές !!!

Οι προσπάθειες που θα κάνετε να έχουν πάντα μία ποιότητα. Να  γίνονται βασισμένες στην αρχή του «Ευ αγωνίζεσθαι»  Τα μέσα που χρησιμοποιείτε για να πετύχετε κάθε σκοπό σας να είναι θεμιτά.  Ο αγώνας σας να είναι καθαρός. Ο δρόμος αυτός της Αρετής μπορεί να είναι πιο αργός, πιο κουραστικός, είναι όμως πιο σίγουρος, πιο δίκαιος, πιο ανθρώπινος από το δρόμο της Κακίας.

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις  ρυθμούς. Επιβάλλεται «δια βίου εκπαίδευση».  Ας μη μείνετε θεατές στο ταξίδι της ζωής, να μάθετε ν’ αγωνίζεστε, να ξεπερνάτε εμπόδια, να παλεύετε με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες και να συνεχίζετε το ταξίδι σας. Αυτά που σας λέω βγαίνουν από τη δική μου πείρα, αλλά η πείρα δύσκολα μεταδίδεται, δυστυχώς δεν διδάσκεται!!!

Να ακούτε τους γονείς σας. Αυτοί σας αγαπούν περισσότερο απ’ όλους και θέλουν πάντα το καλό σας και την επιτυχία σας. Ακόμα και όταν οι συμβουλές τους δεν σας ταιριάζουν ακούστε τους προσεκτικά γιατί έχουν δει περισσότερα από εσάς.

Να ζείτε με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα εσείς υπολογίζετε τον εαυτό μας και μόνο έτσι θα σας υπολογίζουν και οι άλλοι. Κάθε φορά να διαλέγετε με ποιους θα συμπορευτείτε, με ποιους θα μοιραστείτε τις χαρές σας, τις έννοιες σας, τις ανησυχίες σας,  ποιες θα είναι οι παρέες σας, ποιοι θα είναι οι φίλοι σας. Γιατί σπουδαίο ρόλο στην πρόοδο σας θα παίξουν και οι παρέες που θα κάνετε και οι φίλοι σας. Να έχετε πάντα ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας.

Να θέτετε εφικτούς στόχους. Οι Πυθαγόρειοι  κάθε  βράδυ  έθεταν  στον  εαυτό  τους  τρία  ερωτήματα: τι έπραξα; πού έσφαλα; τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα; Η αυτογνωσία μας βοηθάει να γνωρίζουμε ως που μπορούμε να φτάσουμε  ώστε οι στόχοι που βάζουμε να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, άνετα, ήρεμα.

Για μια καλύτερη κοινωνία ας ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη να αφυπνίζουμε συνειδήσεις, για να μπορέσουν οι μαθητές μας να μας φθάσουν και να μας ξεπεράσουν.

Έχουμε χρέος να γίνουμε καθοδηγητές, να δίνουμε το καλό παράδειγμα που σύμφωνα με τον Albert Einstein μπορεί να μην είναι ο σπουδαιότερος τρόπος να επηρεάσουμε τους άλλους είναι όμως ο μοναδικός!!! Έτσι μόνο θα βοηθήσουμε τους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας να είναι υπεύθυνοι/ες, να ζουν με αξιοπρέπεια, να δείχνουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, έτσι μόνο θα οδηγηθούμε σε ένα νέο κόσμο ανθρωπιάς, ηθικής ακεραιότητας και ισορροπίας.

Να ενθυμείστε ότι τα τρία χρόνια στο 4ο Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» πήρατε απλόχερα γνώση, αγάπη και ενδιαφέρον από τους καθηγητές/τις καθηγήτριές σας. Κι αν κάποιες φορές σας μιλήσαμε έντονα ή σας μαλώσαμε, το κάναμε από αγάπη και ενδιαφέρον για σας.

Στη ζωή σας να κρατάτε τις καλές στιγμές και να  ξεχνάτε τις δυσάρεστες. Να γράφετε στην πέτρα ότι θέλετε να μείνει για πάντα και ότι είναι δυσάρεστο και θέλετε να το ξεχάσετε γράψτε το στην άμμο.

Να περνάτε να μας βλέπετε με σεβασμό και αγάπη και να μας ενημερώνετε για την πρόοδό σας και τις επιτυχίες σας. Έτσι θα μας δίνετε μεγάλη χαρά !!!

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση η Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Αριστέα Γεωργοπούλου η οποία ευχήθηκε καλά αποτελέσματα στους μαθητές/ριες της Γ΄ Λυκείου. Τον λόγο πήραν οι μαθήτριες της Γ΄Λυκείου Ζαχαρένια Μητσιάδη και Κόρο Έρρικα, οι οποίες αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν τον τελευταίο χρόνο, στις όμορφες στιγμές που μοιράστηκαν με τους συμμαθητές/ριές τους και τους καθηγητές/ριές τους και στην αγωνία τους ενόψει της ανακοίνωσης των βαθμών.

Ακολούθησε η απονομή των απολυτηρίων και των αναμνηστικών δώρων, που προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Η εκδήλωση έκλεισε με την  προβολή της ταινίας που ετοίμασαν οι μαθητές/ριες όπου παρουσίασαν στιγμές που έζησαν στο 4ο Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Μετά το θερμό χειροκρότημα ακολούθησε η δεξίωση. Ένας πλούσιος μπουφές με εδέσματα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους γονείς των μαθητών /ριών της Γ΄ Λυκείου  εμπλουτίστηκε από την ευγενική χορηγία των τοπικών επιχειρήσεων όπως:  Μπισκοτοποιία Δερμίσης, Goody’s, Αναψυκτικά Κλιάφα, Ταβέρνα  Μεζεδοκαμώματα, 1 και κάτι Χαλβάδες Μπουλογιώργος,  Πίτσα Παπαζαχαρίας, Ζαχαροπλαστείο Σεράνο,  Γαλακτοβιομηχανία Τρίκκη, Γαλακτοβιομηχανία Τυράς, Κάβα ποτών Τσίνας. Ο Άγγελος Βλάχος διασκέδασε τους μαθητές με ξένα και ελληνικά τραγούδια και οι μαθητές/μαθήτριες χόρεψαν λαϊκούς και δημοτικούς χορούς μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Τρικκαίων για την κάλυψη της εκδήλωσης με τη μουσική,  τις τοπικές επιχειρήσεις (Μπισκοτοποιία Δερμίσης, Goody’s, Αναψυκτικά Κλιάφα, Ταβέρνα  Μεζεδοκαμώματα, 1 και κάτι Χαλβάδες Μπουλογιώργος,  Πίτσα Παπαζαχαρίας, Ζαχαροπλαστείο Σεράνο, Γαλακτοβιομηχανία Τρίκκη, Γαλακτοβιομηχανία Τυράς, Κάβα ποτών Τσίνας) που πρόθυμα μας παρείχαν αρκετά εκλεκτά εδέσματα, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία μία τόσο σημαντική εκδήλωση για τους αποφοίτους  και τους γονείς τους.

Ευχαριστούμε, επίσης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην κ. Κωτούλα Κατερίνα για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου, ώστε να ανταποκριθεί  στην αποπληρωμή του αναμνηστικού άλμπουμ των μαθητών/ριών της Γ΄ Λυκείου, το οποίο ετοίμασε ο φωτογράφος – σκηνοθέτης Βασίλης  Μπαλαμίτσας με ιδιαίτερη φροντίδα και τον ευχαριστούμε γι αυτό. ¨όπως ευχαριστούμε την Ελένη και τη Σταυρούλα που βοήθησαν για την καθαριότητα του χώρου.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υποδιευθυντή του σχολείου Ζήση Θανάση και όλους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του  4ου ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», οι οποίοι/ες με μεγάλη προθυμία συμμετείχαν και βοήθησαν, όπως πάντοτε άλλωστε, ώστε και αυτή η εκδήλωση του σχολείου μας, για να έχει ένα άριστο αποτέλεσμα. Γιατί ….αν θέλωμεν να φκιάσωμεν χωρίον,… οφείλουμεν  να μάθωμεν γνώσιν και να ζήσωμεν όλοι μαζί»  (Μακρυγιάννης).

 

Η διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων Αλ. Παπαδιαμάντης

 

Μαριάννα Αποστόλου, ΠΕ05

(φωτο αρχειου)

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ