26.1 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τον Μάιο οι πρώτες εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

Εντός του Μαΐου αναμένεται να καταφθάσουν στην αγορά της Κίνας οι πρώτες ποσότητες (συσκευασμένου) κρόκου Κοζάνης.

- Advertisement -

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, εκφράζοντας την ικανοποίηση των παραγωγών γι’ αυτή τη θετική – όπως τη χαρακτήρισε – εξέλιξη, που ανοίγει τον δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής.

Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο έγινε δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών. Για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθοριστική – κατά τον κ. Πατσιούρα – ήταν η συμβολή των ελληνικών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτό το «βήμα».

«Είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που θα εξάγουμε στην Κίνα. Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, το προϊόν μας πληροί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τους νόμους της Κίνας για να εισαχθεί στη συγκεκριμένη αγορά» ανέφερε ο κ. Πατσιούρας, προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών για να εισέλθει στην τελική της ευθεία η διαδικασία εξαγωγής συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά.

«Φτάσαμε στο τέλος. Μέχρι τα μέσα Μαΐου ίσως είμαστε σε θέση (με την ολοκλήρωση της υπογραφής των απαραίτητων εγγράφων) να εξάγουμε στην αγορά της Κίνας» είπε ο κ. Πατσιούρας, συμπληρώνοντας πως η όλη διαδικασία για την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς «ήταν μια μαραθώνια προσπάθεια. Κάναμε πάρα πολλά. Πάμε σε μια χώρα που γνωρίζει τον κρόκο, τον χρησιμοποιεί, εισάγουν εδώ και αρκετά χρόνια από το Ιράν, τον έχουν στα φαρμακεία, τον χρησιμοποιούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες».

Ο κ. Πατσιούρας τόνισε ότι στόχος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης δεν είναι μόνο η «συνήθης παρουσία» του προϊόντος στα φαρμακεία, αλλά η αξιοποίησή του και στην Κινεζική κουζίνα. «Έχουμε αντιπρόσωπο ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια κάνει προσπάθειες για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην Κινεζική κουζίνα» σημείωσε ο κ. Πατσιούρας και πρόσθεσε ότι αρχική στόχευση του Συνεταιρισμού είναι η είσοδος του κρόκου Κοζάνης «στις αγορές delicatessen. Θέλουμε εκείνα τα σημεία που πραγματικά αξίζει τον κόπο να εισέλθουμε» είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, σε 5.500 ανέρχονται τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος, με το 30% εξ αυτών να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Από το σύνολο της παραγωγής, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.

aftodioikisi.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ