26.4 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Τουρκία: Τριήμερο πένθος – Πάνω από 200 νεκροί σε ορυχείο

Τριήμερο πένθος κήρυξε η Τουρκία, μετά το δυστύχημα, που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της δυτικής Τουρκίας και εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, τουλάχιστον 205 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες παραμένουν παγιδευμένοι (προς το παρόν χωρίς καμία βοήθεια), στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη.

Όπως έχει ανακοινωθεί 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στις στοές του ορυχείου στην επαρχία Μανίσα κατά τη στιγμή της έκρηξης, που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης.

Περίπου 260 έχουν βγει ζωντανοί, ενώ ο τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι άλλοι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί θα αυξηθούν καθώς, εκατοντάδες ανθρακωρύχοι παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό.
“Ο χρόνος κινείται εναντίον μας, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται”, τόνισε ο Γιλντίζ.
Και πρόσθεσε: “Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας.

Η έκρηξη φέρεται να προκλήθηκε από μια βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει στοά, καταπλακώνοντας τους εργάτες.Οι διασώστες εξ αρχής επιχείρησαν να διοχετεύσουν οξυγόνο στις στοές όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι, σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την είσοδο του ορυχείου.
Ο πυκνός καπνός εμπόδιζε τους πυροσβέστες να προχωρήσουν.
Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.
Πολλοί γονείς ανθρακωρύχων, ανήσυχοι και με δάκρυα στα μάτια μετέβησαν στο ορυχείο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.

Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου.
“Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας”, είπε.

Η Τουρκία έχει άσχημο παρελθόν σε σχέση με τα ορυχεία της: Το 1992 έχασαν τη ζωή τους 270 ανθρακωρύχοι σε ορυχείο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
NOOZ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ