26.6 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τουρκικός αιφνιδιασμός και διπλωματική επίθεση Λευκωσίας

Αιφνιδιασμό προκάλεσε στο Προεδρικό η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX, η οποία ήρθε την ώρα που η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα έπιαναν τόπο οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις κυρίως από πλευράς της Ιταλίας προς την Άγκυρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν απέδωσε και η Λευκωσία δεν κρύβει την ενόχλησή της από την χλιαρή αντίδραση των κέντρων εξουσίας, κυρίως από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

- Advertisement -

Την ώρα όμως που ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έκανε λόγο για ποντιοπιλατική στάση από πλευράς Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης πανηγύριζαν ότι ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, μετέβη ινκόγκνιτο στη Ρώμη για να συναντήσει αξιωματούχους της ιταλικής ΕΝΙ, με τους οποίους συζήτησε τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές δόθηκαν διαβεβαιώσεις από ιταλικής πλευράς ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα και όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο DHA η Ιταλική εταιρεία δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης. Η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου για συνάντηση του Οζερσάι με τον επικεφαλής της ΕΝΙ.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες για τη Λευκωσία, η οποία αποφάσισε διπλωματική αντεπίθεση, και ουσιαστικά ότι μοναδικό πλέον διπλωματικό φόρουμ στο οποίο επενδύει για στήριξη είναι η Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζιαν Κλοντ Γιούνκτερ, και, ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την εμπλοκή των ερευνών της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η αναχώρηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Από την αντίδραση της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες θα εξαρτηθούν τα περαιτέρω βήματα της πλευράς μας, η οποία ωστόσο δεν έχει την πολυτέλεια για πολλές κινήσεις. Το όπλο του παγώματος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας δεν έχει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα αφού εκ των πραγμάτων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας βρίσκονται στο ψυγείο, ούτως ή άλλως.

Γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι η εξουδετέρωση των τουρκικών επιχειρημάτων ότι αξιοποιεί μονομερώς τον φυσικό πλούτο της χώρας. Με αφορμή δηλώσεις και ρητορική που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε χθες ότι «σε σχέση με το ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ, η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη), ως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο. Η σύγκλιση αυτή επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά».

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί σε ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει με απτό τρόπο τη δέσμευσή της στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στο Κράτος και σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση της προοπτικής που διαφαίνεται ότι υπάρχει στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο του κυπριακού λαού. «Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, όπως επίσης διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών» αναφέρεται. Ο Πρόεδρος, αφού τόνισε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν κανονικά, κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμά του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η δημόσια έκκληση του Προέδρου για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ικανοποιεί μια πάγια θέση της δικής μας πλευράς αλλά σε αυτή τη συγκυρία αποτελεί μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Κι αυτό διότι εκφράζονται φόβοι ότι δεν αποκλείεται η τουρκική πλευρά να μεθοδεύει τη συζήτηση της ενέργειας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συντηρήσει τη σκιά της έλλειψης νομιμότητας πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ για να αποτρέψει τη δραστηριοποίηση ξένων ενεργειακών εταιρειών.

cyprustimes.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ