18.9 C
Trikala
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Το εορτολόγιο της τρέχουσας εβδομάδας

 

- Advertisement -

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ιωάννου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου
γιορτάζουν: Χρυσόστομος-Χρυσοστόμη και μεταξύ αυτών ο μητροπολίτης μας Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος
* Ο Άγιος Ιωάννης χρημάτισε πατριάρχης Κων/πόλεως με τεράστια δράση σε όλα τα επίπεδα της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του Βυζαντίου, η οποία παραμένει διαχρονική. Χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος ρήτορας και συγγραφέας της Εκκλησίας, εξ αιτίας δε της μεγάλης ευφράδειας και της ρητορικής ικανότητας που είχε του έδωσαν την επωνυμία “Χρυσόστομος” το όνομα του φέρει και ο μητροπολίτης μας ο οποίος θα δεχθεί τις ευχές του κόσμου στον μητροπολιτικό ναό τόσο σήμερα το πρωί μετά τη Λειτουργία όσο και το απόγευμα-βράδυ πριν και μετά τις ακολουθίες και την αγρυπνία που θα τελεσθεί απόψε.

ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Φιλίππου Αποστόλου, Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά και Κωνσταντίνου νεομάρτυρος του Υδραίου
γιορτάζουν: Φίλιππος-Φιλιππία
* Ο Απόστολος Φίλιππος είναι γνωστός από τη φράση που πολλές φορές λέγεται στην καθομιλουμένη: “βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ” η οποία είναι παρμένη απ το Ευαγγέλιο, όπου γεμάτος χαρά ο Φίλιππος που βρήκε τον Μεσσία, έσπευσε αμέσως να το πει στο φίλο του Ναθαναήλ, που με τη σειρά του έγινε κι αυτός μαθητής του Χριστού, τη φράση αυτή τη λέμε για άτομα που ταιριάζουν σε πολλά σημεία μεταξύ τους.
** Ο Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς είναι συμπολιούχος της Θεσσαλονίκης και επ ονόματί του τιμάται ο Μητροπολιτικός ναός της πόλης
*** Ο Άγ. Κωνσταντίνος ο Υδραίος είναι πολιούχος της Ύδρας απ’ όπου καταγόταν αλλά και της Ρόδου γιατί εκεί μαρτύρησε.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου των μαρτύρων, Παϊσίου οσίου του Βελιτσκόφσκυ
δεν γιορτάζει κανείς
* Από σήμερα αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων η οποία είναι ελαφρύτερη απ’ αυτή του Πάσχα, δεδομένου ότι επιτρέπεται η κατάλυση ψαριών μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου – εκτός Τετάρτης και Παρασκευής – Επίσης από σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα σε όλους σχεδόν τους ναούς της πόλης αλλά και σε αρκετά χωριά τελείται το Σαρανταλείτουργο, σαράντα δηλαδή συνεχόμενες λειτουργίες καθημερινά!
** Επίσης σήμερα ο νέος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος θα δώσει την διαβεβαίωση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ενώ μετά από λίγες μέρες θα επακολουθήσει και η ενθρόνισή του (πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο 25 ή 26 του μηνός)

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ματθαίου του Αποστόλου και Ευαγγελιστου
γιορτάζουν: Ματθαίος (ή Μάνθος), Ιφιγένεια
* Ο Ματθαίος ήταν ένας απ τους δώδεκα μαθητές του Χριστού ο οποίος έγραψε το “κατά Ματθαίον” ευαγγέλιο και είναι προστάτης των τελωνειακών! (γιατί πριν γίνει μαθητής του Ιησού ήταν τελώνης)
** Επίσης απόψε θα τελεσθεί αγρυπνία για τον Άγιο Γρηγόριο Νεοκαισαρείας στην Αγία Παρασκευή στο Βαρούσι όπου υπάρχει λείψανο αλλά και παρεκκλήσιο του Αγίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας του Θαυματουργού, Λαζάρου του ζωγράφου
δεν γιορτάζει κανείς
* Όταν ο Άγιος Γρηγόριος πήγε ως επίσκοπος στην επαρχία του την Νεοκαισάρεια του Πόντου υπήρχαν μόνο 17 χριστιανοί ενώ όταν πέθανε είχαν απομείνει μόνο 17 ειδωλολάτρες, γι αυτό -όχι τυχαία- η μνήμη του ορίστηκε να γιορτάζεται σήμερα 17 του μηνός!

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Πλάτωνος και Ρωμανού των μαρτύρων, Αναστασίου νεομάρτυρος του εκ Παραμυθίας της Ηπείρου
γιορτάζει: Πλάτωνας
* Ο Άγιος Αναστάσιος είναι πολιούχος της Παραμυθιάς (Θεσπρωτίας)

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Αβδιού προφήτου, Βαρλαάμ και Ηλιοδώρου των μαρτύρων
δεν γιορτάζει κανείς

για το trikalaola.gr

επιμέλεια Μάκης Σπύρου

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ