14.8 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» στην Λετονία

Η 3η συνάντηση των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Σύμπραξης Comenius ‘Learn to Learn! Develop your Autonomy in Learning!’ πραγματοποιήθηκε στη Vecpiebalga της Λετονίας από τις 25 έως 30 Απριλίου 2014 σε συνεργασία με τους ακόλουθους εταίρους:
Από το νησί Reunion της Γαλλίας το σχολείο Legt de Verger,από την Πολωνία το σχολείο Liceum w Zespole Szkol Gimnazjum i Liceum Ogolnoksztalcace w Dobrzejewicach,από την Ρουμανία, που αποτελεί και την συντονίστρια χώρα του προγράμματος, το σχολείο Colegiul Tehnic ‘George Baritiu’, από την Τουρκία το σχολείο Maltepe Kiz Teknik ve Meslek Lisesi,από την Ιταλία το σχολείο Istituto di Istruzione Superiore ‘E. Usuelli Ruzza’, από την Ελλάδα το σχολείο 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» και τέλος από την διοργανώτρια χώρα Λετονία το σχολείο Vecpiebalgas Vidusskola.
Στα πλαίσια των εργασιών-δραστηριοτήτων της συνάντησης, οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν «Συμβουλές για την καλύτερη δυνατή εκμάθηση διαφόρων σχολικών μαθημάτων του Ωρολογίου Προγράμματος», ξεκινώντας από την Ιστορία και τη Γλώσσα και καλύπτοντας μέχρι τη Φυσική, Χημεία,Μαθηματικά κ.α. Φυσικά ιδιαίτερη ξεχωριστή αναφορά έγινε στην διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας, η οποία αποτελεί την μοναδική κοινή γλώσσα του Προγράμματος με επιδιωκόμενο στόχο την καταγραφή των καταλληλότερων ιδεών-προτάσεων που εξυμνούν την σύγχρονη μαθητοκεντρική διδασκαλία.

- Advertisement -

10335908_632390970171607_1896523176_n
Το χαμόγελο της Δ/ντριας κας Lolita Zagare ,της συντονίστριας καθηγήτριας κας Daiga Satrovska καθώς και οι ζεστές καρδιές όλων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, παιδιών και γονέων κατάφεραν να μας χαρίσουν αλησμόνητες μοναδικές στιγμές και εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή όλων όσων ταξίδεψαν στην μακρινή αλλά τόσο φιλόξενη αυτή χώρα. Από το 3ο Γενικό Λύκειο συμμετείχαν ο Δ/ντής κος Ευάγγελος Αργυρόπουλος, η κα Christine Furness –Ρουσιαμάνη, καθηγήτρια ΠΕ06, συντονίστρια του προγράμματος και η κα Σαμαρά Μαρία, καθηγήτρια ΠΕ06. Οι μαθήτριες που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο (συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων συμμαθητών-τριών τους στις πρώτες δύο συναντήσεις ) Μπαρέκα Στέλλα, Μπαρούτα Μαρία και Σπανιά Πηνελόπη παραθέτουν με τον δικό τους γλαφυρό τρόπο τις αναμνήσεις τους :

What I learnt from trip to Latvia – Τι μου έμεινε από το ταξίδι στη Λετονία.
Αρχικά, αυτό που κάνει το πρόγραμμα «μαγικό» είναι οι γνωριμίες με όλους αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους. Από τον καθένα μαθαίνεις κάτι ξεχωριστό και εξίσου σημαντικό! Όλοι οι λαοί έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν τόσο τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ομοιότητες που υπάρχουν στην καθημερινή ζωή και δημιουργούνται έτσι ισχυρές φιλίες. Στο ταξίδι στη Λετονία και συγκεκριμένα στη Vecpiebalga γνωρίσαμε την καθημερινότητα των απλών αγροτών και ξυλοκόπων που ζουν εκεί καθώς και τη ζωή των μαθητών οι οποίοι παρόλο που ζουν σε ένα μικρό χωριό στην εξοχή , χωρίς πολλά μαγαζιά και ανέσεις, καταφέρνουν να είναι δραστήριοι και ενεργητικοί. Αγαπούν το σχολείο, αφού τους προσφέρει πλήρη απασχόληση : μορφώνονται , κοινωνικοποιούνται και αθλούνται στις άριστες εγκαταστάσεις του. Από την πλευρά μας είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη γλώσσα τους και να μάθουμε κάποιες βασικές λέξεις όπως «καλημέρα» (λαμπρίτ) , «ευχαριστώ» (παλντιές) και μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια να ανακαλύψουμε τα αξιοθέατα της περιοχής και να «σπάσουμε τον πάγο» μεταξύ μας. Χορέψαμε τοπικούς χορούς και τραγουδήσαμε λετονικά τραγούδια, πήραμε μια «γεύση» από την τοπική κουζίνα και «χόρτασε» το μάτι μας πράσινο και λίμνες . Η απλή ομορφιά της Vecpiebalga και η καλοσύνη των ανθρώπων μας άφησαν άφωνους και γεμάτους όμορφες αναμνήσεις!
Μπαρέκα Στέλλα

10358120_632390903504947_652270589_n

Activities – Δραστηριότητες
Η επίσκεψή μας στη Λετονία ήταν γεμάτη περιπέτειες και διασκέδαση σε όλους τους τομείς, είτε αυτοί ήταν μέσα σε εκπαιδευτικό πλαίσιο είτε όχι. Η διοργανώτρια χώρα κατάφερε να συνδυάσει την καλοπέραση με την εκμάθηση με έναν ξεχωριστό τρόπο. Η κάθε δραστηριότητα που γινόταν είχε πολύπλευρο χαρακτήρα γι’αυτό και όλη η διοργάνωση ήταν αρεστή σε όλους.
Μία από τις δραστηριότητες που ξεχώρισαν ήταν το τάισμα ψαριών στη λίμνη ακριβώς δίπλα στο σχολείο. Για την ελληνική ομάδα τουλάχιστον αυτό υπήρξε ιδιαίτερο αφού στην πόλη μας κάτι τέτοιο θεωρείται παράξενο μέχρι και αίτιο χλευασμού.
Ένα από τα γνωστά για εκείνους σπορ, αλλά άγνωστο για τους Τρικαλινούς ,ήταν το floorball, το οποίο είναι είδος hockey στο παρκέ, που κατέπληξε μικρούς και μεγάλους. Εκτός από την πληθώρα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει για εμάς τους φιλοξενούμενους, το εναρκτήριο καθώς και το αποχαιρετιστήριο party αποτέλεσαν το κύριο μέσο γνωριμίας μεταξύ μας. Όπως είναι φυσικό και επόμενο, ένα παιδί στην ηλικία μου βρίσκει πιο ελκυστικά τα parties καθώς αυτά παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης κοινωνικοποίησης και επαφής με συνομηλίκους άλλης εθνικότητας, κουλτούρας και παράδοσης.
Σπανιά Πηνελόπη

Το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Comenius Learn to Learn , στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας για δύο χρόνια , με μέλη της ομάδας μαθητές από την Α΄ και Β΄ τάξη του Λυκείου, εκπληρώνει κάθε φορά τους στόχους του και μας εφοδιάζει με γνώσεις και αξέχαστες εμπειρίες. Συγκεκριμένα, το ταξίδι στη Λετονία μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε μια τόσο όμορφη χώρα και να μάθουμε τα μυστικά της. Μέσω του προγράμματος επισκεφτήκαμε νέους τόπους και γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, με τους οποίους αναπτύξαμε φιλικούς δεσμούς. Βελτιώσαμε εξάλλου τις γνώσεις μας στην αγγλική γλώσσα, καθώς η επικοινωνία δεν μπορούσε να επιτευχθεί διαφορετικά. Γνωρίσαμε τη νοοτροπία , τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις του ξένου λαού, καθώς επίσης μοιραστήκαμε στοιχεία του δικού μας πολιτισμού. Βιώσαμε ξεχωριστές εμπειρίες και μαγευτήκαμε από την ομορφιά των τοπίων, των κτηρίων και των θεαμάτων, που ίσως να μην ξαναδούμε όμοιά τους. Καταφέραμε να ξεφύγουμε για μία βδομάδα από τη νοοτροπία της πόλης και να ακολουθήσουμε για λίγο τους ξέγνοιαστους ρυθμούς ζωής στο χωριό και στη φύση, όπου επικρατεί γαλήνη και ηρεμία. Ακόμη, ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος, η συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών-μελών , επιτεύχθηκε, αφού όλοι μαζί με καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά φέραμε σε πέρας τις διάφορες δραστηριότητες. Απαραίτητη , επίσης , ήταν η συνεργασία τόσο μεταξύ των μαθητών, όσο και μαθητών-καθηγητών. Τα αποτελέσματα ήταν εξαίσια! Οι μαθητές της Λετονίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μας ξενάγησαν στο σχολείο τους, ένα μεγάλο και πολύ καθαρό, αν και παλιό κτήριο, πλήρως εξοπλισμένο, όπου περάσαμε αρκετές ώρες με μαθητές διαφόρων ηλικιών και ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό τους σύστημα , που διαφέρει από το δικό μας. Η επίσκεψή μας στον ζωολογικό κήπο, οι εκδρομές και οι δραστηριότητες, όπως το τάισμα των ψαριών και οι περίπατοι, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά με τη φύση, να γνωρίσουμε το μεγαλείο της και να τη θαυμάσουμε. Συνεπώς, το πρόγραμμα Comenius , με αυτό το ταξίδι χάρισε τη δυνατότητα σε εμάς τους μαθητές και στους καθηγητές, που επισκεφτήκαμε τη Λετονία , να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές και να θυμόμαστε για πάντα αυτή την εμπειρία!
Μαρία Μπαρούτα

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ