18.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Το 7ο γυμνάσιο Τρικάλων στο ΑΠΘ και στα παιδικά χωριά SOS

Στo πλαίσιo του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που υλοποιούμε στο σχολείο μας με θέμα «Η πλαστική ζωή μας», οι 35 μαθητές της Γ΄ τάξης (μέλη της Π.Ο) είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Θεσσαλονίκη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Μετά από μια μικρή στάση φτάσαμε στη συμπρωτεύουσα. Η περιήγησή μας άρχισε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί επισκεφτήκαμε το τμήμα χημείας και το εργαστήριο οργανικής χημικής τεχνολογίας, στο οποίο ο υπεύθυνος καθηγητής μας ενημέρωσε για τα πολυμερή (κοινώς πλαστικά), που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, για τον τρόπο παρασκευής τους, τις ιδιότητές τους, τον ασφαλή τρόπο επαναχρησιμοποίησης τους στην παραγωγική διαδικασία και τον σωστό τρόπο ανακύκλωσής τους. Επιπλέον μας έδειξε με πείραμα την πολύ απλή διαδικασία παρασκευής των πλαστικών ινών, που πραγματικά μας εντυπωσίασε.

- Advertisement -

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον μετεωρολογικό σταθμό του Α.Π.Θ, όπου μας παρουσίασαν  τα όργανα που χρησιμοποιούν στη μέτρηση της θερμοκρασίας, του ανέμου και της υγρασίας. Σειρά είχε το αστεροσκοπείο. Εκεί οι υπεύθυνοι μας μίλησαν για το διάστημα και τους πλανήτες του γαλαξιακού συστήματός μας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δούμε τον ήλιο, αφού τα σύννεφα  τον έκρυβαν.

Στο τέλος επισκεφτήκαμε το τμήμα πληροφορικής, για να μας ενημερώσουν για τη μεταφορική διάσταση «της πλαστικής ζωής μας». Ενημερωθήκαμε για τους κινδύνους του διαδικτύου και τα μέτρα προστασίας που πρέπει όλοι να τηρούμε στις διαδικτυακές μας επαφές καθώς και για τις πλασματικές και εικονικές φιλίες και σχέσεις που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας εξασφαλίζουν. Η ενημέρωση έκλεισε παρακολουθώντας βίντεο για τη συμπεριφορά μας και το πώς αυτή διαμορφώνεται λόγω της χρήσης του κινητού.

Αφήσαμε το Α.Π.Θ και περπατώντας φτάσαμε στο λιμάνι της πόλης. Περάσαμε από τη Ροτόντα, την Καμάρα και φυσικά από τον Λευκό Πύργο. Κοντά στο Λευκό Πύργο μας περίμενε και το λεωφορείο μας για να συνεχίσουμε…

Τα παιδικά χωριά SOS στο Πλαγιάρι ήταν η επόμενη στάση. Ανυπομονούσαμε να δούμε ένα χώρο διαφορετικό από ό,τι έχουμε όλοι στο μυαλό μας για την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών. Ο κοινωνικός λειτουργός που μας περίμενε μας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας αυτού του χώρου φιλοξενίας παιδιών και μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού. Μας ευχαρίστησε για τα πράγματα που το σχολείο μας είχε συγκεντρώσει γι’ αυτούς και μας συνόδευσε στη βόλτα μας μέσα στο παιδικό χωριό με τα όμορφα και περιποιημένα σπίτια.

Η επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με παιχνίδι στην παιδική χαρά που ήταν κοντά στο χωριό.

Η επίσκεψη αποτέλεσε σημαντική εμπειρία για μας και μας πρόσφερε γνώσεις που θα αξιοποιήσουμε στην περιβαλλοντική εργασία μας. Επίσης προβληματιστήκαμε, κουραστήκαμε, μα πάνω από όλα περάσαμε πολύ ωραία. Είναι από τις εκδρομές που θα θυμόμαστε γιατί επισκεφτήκαμε  χώρους που είναι συχνά στη σκέψη μας, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως όνειρο μελλοντικών φοιτητών) αλλά και παρουσιάζονται στα βιβλία μας, όπως τα παιδικά χωριά SOS (ως οργανισμοί φιλανθρωπικού χαρακτήρα). Στην επίσκεψη μας συνόδευσαν οι καθηγήτριες του σχολείου μας Βασιλική Μιχαήλ, Ουρανία Τσιούτσια και Ευαγγελία Συμεωνίδη.

 

 

Η περιβαλλοντική ομάδα της Γ΄ τάξης

του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων

Συντάκτριες

Γκαραγκάνη Φαίη (Γ1)

Μπουκουράκη Ευαγγελία (Γ3)

Ντιντή Βάνα (Γ3)

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ