20.4 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τρόμος στα νησιά της Καραϊβικής για τον κυκλώνα Μαρία που πληριάζει

Στο ανώτατο επίπεδο της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον ενισχύθηκε ο κυκλώνας Μαρία, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 260 χιλιομέτρων την ώρα.

- Advertisement -

Ο κυκλώνας απειλεί άμεσα την Καραϊβική σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

«Η Μαρία έγινε ένας δυνητικά καταστροφικός κυκλώνας κατηγορίας 5» και «πλησιάζει τη Δομίνικα» καθώς βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της, ανέφερε το NHC.

Χθες, οι νήσοι Μαρτινίκα και Γουαδελούπη τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού καθώς, βρισκόμαστε μόλις δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, που άφησε πίσω του 11 νεκρούς και υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πιο ανησυχητικές προβλέψεις όμως κάνουν λόγο για βροχοπτώσεις έως και 8 ιντσών στα βόρεια νησιά Leeward και έως 20 ιντσών στο κεντρικό και νοτιότερο τμήμα (στο οποίο περιλαμβάνεται το νησί Barbuda). Το NHC κρούει τον κώδωνα και προειδοποιεί πως οι συνολικές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή, καθώς και κατολίσθηση εδάφους. Και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό τη στιγμή που οι εν λόγω περιοχές προσπαθούν να ανακάμψουν από το πέρασμα της Ίρμα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια άλλη τροπική καταιγίδα, ο Λι, ελλοχεύει πίσω από τη Μαρία και κινείται με αργούς ρυθμούς προς τα δυτικά. Ευτυχώς, προς το παρόν δεν φαίνεται να δυναμώνει σε ένταση.

 

alfavita.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ