21.5 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Υπάρχουν και οι γονείς «δηλητήριο»

Οι κακοποιητικοί γονείς είναι συνήθως άτομα που δεν φαίνονται σε καμία περίπτωση πως είναι τέτοιοι.

- Advertisement -

Κρύβουν καλά την όλη τους υπόσταση & νοσηρή ψυχονοητική τους συγκρότηση και τάση… δείχνοντας στον έξω κόσμο το πρόσωπο του καλού, στοργικού και καθ΄όλα φυσιολογικού γονέα. Πολλές φορές ούτε τα ίδια τους τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν με τι έχουν να κάνουν, μέχρι το σημείο που πλέον είναι αργά…

Υπάρχουν και γονείς, δυστυχώς, που είναι βίαιοι, απότομοι, επικριτικοί & επιθετικοί προς τα παιδιά τους με… βάναυσο τρόπο (σεξουαλική, σωματική κακοποίηση, άσκηση λεκτικής βίας κτλπ).

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να μιλάμε για κάτι απεχθές και κάτι τερατώδες αλλά πρόκειται για κάτι φανερό που γίνεται αμέσως αντιληπτό από το παιδί ή κάποιο άτομο του κοντινού του κοινωνικού, φιλικού,οικογενειακού κύκλου, με αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισης κρούσματος ενδοοικογενειακής βίας ή μιας in extremis κατάστασης που δεν ευνοεί την ομαλή ψυχονοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Εκτός από την κατάθλιψη, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας… όπως ένα παιδί εν προκειμένω… βιώνει συνήθως συνεχές & άγχος πανικό και είναι πιθανό μελλοντικά να αναπτύξουν αγχώδη διαταραχή.

Πέραν αυτών, η πιο συχνά αναφερόμενη ψυχολογική επίπτωση για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αναδρομή και αναβίωση οδυνηρών σκηνών & επώδυνων εμπειριών έντασης, διαπληκτισμών και συγκρούσεων του παρελθόντος που είναι ικανές να καταρρακώσουν, να στιγματίσουν και να κουρελιάσουν τον ευάλωτο και εύθραυστο ψυχισμό ενός παιδιού ανεπανόρθωτα.

anapnoes.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ