28.8 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Υπερπλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών και μερίσματος ΤτΕ

Αυξημένο κατά 846 εκατ. ευρώ ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε σχέση με τον στόχο, φτάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση δεν οφείλεται στην πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά στην υπερσυγκράτηση των δαπανών και στο υψηλό μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τον Ιανουάριο έγιναν ελάχιστες πληρωμές προς τους ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται στα 2,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία, που δεν έχουν υποβάλει ακόμη προϋπολογισμούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αποτέλεσμα να μη λάβουν την κρατική χρηματοδότηση και να μείνουν απλήρωτοι οι προμηθευτές. Συνολικά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»,  οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του έτους ανήλθαν στα 7,909 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 1,031 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 8,940 δισ. ευρώ.

- Advertisement -

Την ίδια στιγμή το μέρισμα που εισέπραξε το Δημόσιο από την ΤτΕ τον Φεβρουάριο ήταν αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο και ανήλθε στα 734 εκατ. ευρώ.

πηγη:http://www.real.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ