15 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Χαιρετισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Μαυρομμάτι Καρδίτσας

- Advertisement -

Ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου

Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Δημητρίου Γιώτη

«….Τα χρυσαφένια σταροχώραφα της Ελλάδας είναι πλατιά όσο και ο κόσμος. Αν θελήσεις να τα περιδιαβείς ,δεν θα προκάνεις. Το ταξίδι σου θα έχει τελειώσει…»

Πώς αλλιώς θα μπορούσα με λίγα και απλά λόγια να ξεκινήσω την περιγραφή μου για το τεράστιο πολιτιστικό έργο της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. και των μελών της σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου; Αυτά τα λίγα λόγια του συγγραφέα που όμως περικλείουν όλη την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης πώς να τα παραβλέψω;

Είναι λόγια αποτυπωμένα πάνω στο χαρτί που έρχονται από όλες τις μεριές του πλανήτη, με τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προτρέπει τους Έλληνες, γηγενείς και απόδημους, σε εγρήγορση και πάλη. Τα δρώμενα, πολιτικά ή πολιτιστικά της πατρίδας μας δεν προμηνύουν τίποτα το καλό και ο αδυσώπητος χρόνος έπαψε να αποτελεί πλέον πολυτέλεια για εμάς τους ανθρώπους.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων- Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ», εδώ και αρκετά χρόνια συμβαδίζουν με άριστη συνεργασία αναφορικά με τα πολιτιστικά δρώμενα, εκτιμώντας ότι μέσα από τέτοιες συμπράξεις ωφελημένος βγαίνει πάντα ο άνθρωπος.

Ανελλιπής είναι η παρουσία του προέδρου της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., κ. Βάϊου Φασούλα, των μελών και φίλων της στον πολιτιστικό στίβο του ιστορικού Μαυρομματίου, γενέτειρα του μεγάλου Στρατηλάτη, πολέμαρχου του 21’ Γ. Καραϊσκάκη. Επιπρόσθετα, κατά την επέτειο της 23ης Απριλίου, ημερομηνίας γέννησης αλλά και θανάτου του ήρωα, η συνεισφορά της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. σε πολιτιστικές δράσεις και όχι μόνο, προσδίδει σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης κύρος αλλά και μεγαλύτερη «ευθύνη» εκ μέρους μας απέναντι στην ιστορία.

Οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο, απόδημοι και γη-γενείς, μετά και από την συνεχή ενημέρωση του προέδρου, κ. Βάϊου Φασούλα, όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας με την Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. είναι τεράστια και ευεργετική σε πνευματικό επίπεδο, όπως π.χ. η επίσκεψη στο χωριό μας, το Μαυρομμάτι, τον Ιούλιο του 2010 του αείμνηστου δημοσιογράφου, πνευματικού ανθρώπου με τεράστια συνεισφορά στον απόδημο Ελληνισμό, Νόε Παρλαβάντζα, αλλά και άλλων σημαντικών πνευματικών ανθρώπων της ομογένειας.

Ευεργετική συνεισφορά στην βιβλιοθήκη του συλλόγου μας είναι όλα τα έργα της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., που αποτελούν κορυφαία δείγματα γραφής γι’ αυτό το κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, πράγμα που για εμάς είναι τιμή και ένα αέναο αδελφικό σύγκρυο αλληλεγγύης με όλους ανά την υφήλιο Έλληνες που δεν σταμάτησαν ποτέ το ταξίδι τους στον κόσμο, ως «ταξιδευτές», μεταφορείς σε όλη την οικουμένη του πολιτιστικού θαύματος της μητέρας Ελλάδας. Πιστεύω ότι σε αυτό συνεισφέρει σήμερα η Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. δια του προέδρου και των μελλών της . Αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερο σήμερα ο απόδημος και γηγενής Έλληνας.

Μια χούφτα Έλληνες της διασποράς από αρχαιοτάτων χρόνων με το μεράκι και την τεράστια αγάπη για την μάνα Ελλάδα, μολονότι αναγκάστηκαν πολλοί απ’ αυτούς να βρεθούν στην «άκρη της γης», μεταλαμπάδευσαν τον τεράστιο πολιτισμό της.

Δεν είναι καθόλου περίεργο που άνθρωποι απλοί και όχι ευτυχώς, κάποιοι «γραμματιζούμενοι» με περγαμηνές, εργάτες γης οι περισσότεροι, με μόνο εφόδιο τη βασική εκπαίδευση και αυτή, τις περισσότερες φορές κουτσουρεμένη, μεγαλουργούν στα ξένα μέρη, απλά το πετυχαίνουν, γιατί είναι Έλληνες με πνευματική διαύγεια και ολοκληρωμένη παιδεία.

Ο σύλλογός μας, ιδρυθείς το έτος 1927, προσπαθεί πάντα με τις όποιες δυνάμεις του να διατηρεί τους δεσμούς με τους απόδημους πατριώτες, και ειδικά με τους Μαυρομματιανούς, σε υψηλά επίπεδα, και αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ μας, αλλά να διατηρηθούν οι ρίζες στην γενέθλια γη.

Στο ιστορικό χωριό μας ο Σύλλογός μας, στα πλαίσια των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης για τον Γ. Καραϊσκάκη, «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2016», παρουσίασε με με-γάλη επιτυχία το τελευταίο έργο του συγγραφέα προέδρου της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., κ. Β. Φασούλα, με τίτλο «Καλειδοσκόπιο στην ποίηση- Αχ ετούτος ο Αιώνας».

giotisdhm@gmail.com

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Μαυρομμάτι Καρδίτσας Τ.Κ. 43060 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ