16.7 C
Trikala
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Έλεγχος στο ΙΚΑ για το ΤΕΑΠΕΤΕ και τις διπλές συντάξεις

Απο τον Βασιλη Αγγελόπουλο

- Advertisement -

Σε έλεγχο των αποφάσεων συνταξιοδότησης που έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους στο πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής τράπεζας Ελλάδας (ΤΕΑΠΕΤΕ), αποφάσισε να προβεί το ΙΚΑ.

Προηγήθηκε έκθεση ελέγχου που διενεργήθηκε κατόπιν εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), στην οποία επιχειρήθηκε να διερευνηθεί η ύπαρξη συνταξιούχων που λάμβαναν για σημαντικό χρονικό διάστημα ταυτόχρονα τόσο την κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, όσο το σύνολο της προσυνταξιοδοτικής παροχής( αντί μέρους αυτής), αρχικά από το ΕΤΕΑΜ και στην συνέχεια από το ΕΤΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις που χορηγήθηκαν παράνομα διπλές συντάξεις, το χρονικό διάστημα 2007 – 2013, με τη «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί προς το ΕΤΕΑ, να ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για 336 περιπτώσεις ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ οι οποίοι λάμβαναν παρανόμως δύο συντάξεις, ενώ έχουν βρεθεί και οι υπάλληλοι που υπέγραψαν τις συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Ουσιαστικά, έπρεπε να λαμβάνουν το προσυνταξιοδοτικό τους βοήθημα, μέχρι να βγει η σύνταξή τους από το ΙΚΑ. Όμως εκείνοι συνέχιζαν να το εισπράττουν παράλληλα με την καταβολή και της σύνταξης του ΙΚΑ, μέχρι να εντοπιστούν. Από αυτή την παράτυπη καταβολή συντάξεων, μόνο στο ΕΤΕΑ το άνοιγμα ανέρχεται στο 1,45 εκατ. ευρώ και τα ποσά που εισέπραξαν οι ωφελούμενοι κυμαίνονται από 21.000 έως 163.000 ευρώ.

Η έκθεση έχει εντοπίσει περιπτώσεις στη Λαμία και στο Βόλο, που εκμεταλλευόμενοι τη μεταφορά των αρχείων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑ και τη γενικότερη γραφειοκρατία, κατάφεραν να λαμβάνουν διπλές συντάξεις επί μία εξαετία. Ταυτόχρονα όμως βρέθηκαν και περιπτώσεις ασφαλισμένων, που εντόπισαν οι ίδιοι το πρόβλημα και με επιστολή τους προς το ΕΤΕΑ, ζήτησαν να γίνει συμψηφισμός της σύνταξής τους, για να μην βρεθούν υπόλογοι και κινδυνεύσουν με ποινικές ευθύνες.

Για το λόγο αυτό η διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων των υποκαταστημάτων του Ιδρύματος να κοινοποιούν στο ΕΤΕΑ τις αποφάσεις συνταξιοδότησης που αφορούν τους συντ/χους του ΤΕΑΠΕΤΕ, προκειμένου αυτό να προβαίνει στην διακοπή τυχόν προσυνταξιοδοτικής παροχής και χορήγηση του μέρους που αντιστοιχεί στην υπολογισθείσα επικουρική σύνταξη.

πηγη:www.dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ