22.8 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Έπαιρνε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της για οκτώ χρόνια

Ποινή φυλάκισης 4 χρόνια από το Εφετείο σε 60χρονη Βολιώτισσα που εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της για μία οκταετία

- Advertisement -

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε 60χρονη Βολιώτισσα που εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής μητέρα της. Η απόφαση εκδόθηκε χθες από το Εφετείο Λάρισας και έχει εφέσιμο χαρακτήρα καθώς η κατηγορούμενη έχει προβεί σε διακανονισμό για να επιστρέψει τα χρήματα πίσω στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η 60χρονη επί 8 ολόκληρα χρόνια, εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο κατά 65.000 ευρώ.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία από την Αστυνομία για απάτη κατ’ εξακολούθηση. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο Βόλο, το πρώτο δικαστήριο έγινε στο Βόλο και μετά την έφεση που άσκησε η 60χρονη η υπόθεση εκδικάστηκε στο Εφετείο όπου και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση.

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν άρχισαν οι έλεγχοι από το ΙΚΑ στο πλαίσιο της απογραφής συνταξιούχων και κινήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αφενός για τις ποινικές ευθύνες όποιου εισπράττει τη σύνταξη παρανόμως και αφετέρου προκειμένου το ΙΚΑ να πάρει πίσω τα χρήματα που κατέβαλε για τη σύνταξη.

Το δρόμο της δικαιοσύνης στο Βόλο έχουν πάρει άλλες δεκαπέντε περιπτώσεις, ενώ από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει πως η δράση των επιτηδείων φτάνει ακόμα και τα δεκατρία χρόνια. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει το θέμα είναι πως τα ποσά που διεκδικούνται σε πολλές υποθέσεις ξεπερνούν τα 50.000 και φτάνουν έως και τα 150.000 ευρώ.

Η αναζήτηση των χρημάτων που έχουν παράνομα βάλει στην τσέπη τους επιτήδειοι αποτελεί προτεραιότητα για το Ταμείο, που καλείται να βρει ζεστό χρήμα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε παράνομη είσπραξη συντάξεων μετά το θάνατο του δικαιούχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά συνέχιζαν να εισπράττουν συνδικαιούχοι (π.χ. παιδιά, αδέλφια) των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς δεν είχε δηλωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου.

Υπάρχουν εξάλλου και περιπτώσεις όπου ο χήρος ή η χήρα έκανε στην πορεία νέο γάμο, τον οποίο… ξέχασε να δηλώσει για να μη διακοπεί η καταβολή της σύνταξης.

Σημειώνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις, μετά τις μηνυτήριες αναφορές που υποβάλλει το ΙΚΑ οι αποφάσεις είναι καταδικαστικές ακόμη και εάν προηγουμένως και όταν αποκαλυφτεί η παράνομη είσπραξη, επιστραφούν τα χρήματα, είτε μετρητοίς, είτε με διακανονισμό.

Η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινά από 2 μέχρι και φτάνει μέχρι και 5 χρόνια.

πηγή:taxydromos.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ