23.4 C
Trikala
Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Αμφίπολη: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του νεκρού

«Μέτριο ανάστημα με λευκό δέρμα και καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά» είχε ο νεκρός της Αμφίπολης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ενώ αναφέρεται πως ο νεκρός είχε θαφτεί με πλήθος κτερισμάτων τα οποία αφαιρέθηκαν από τυμβωρύχους.

- Advertisement -

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του νεκρού προέρχονται από τις πληροφορίες που έχουν οι επιστήμονες για τους ανθρώπους που έζησαν πριν από περίπου 24 αιώνες στην περιοχή και σημειώνεται πως αν ο νεκρός είχε καταγωγή από τη Θράκη τα μαλλιά του θα ήταν καστανοκόκκινα.

Ο καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, υποστηρίζει πως: «Σύμφωνα πάντα με τα σενάρια των αρχαιολόγων για την περίοδο και την περιοχή όπου έζησε ο άνθρωπος, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου θα ήταν αυτά».

Η καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας, Κατερίνα Χαρβάτη, εξηγεί: «Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως με βάση τα κτερίσματα που βρέθηκαν στην Βεργίνα, ο τάφος, αν δεν είχε συληθεί, θα ήταν πλούσιος με όπλα, σκεύη συμποσίου από ασήμι και χαλκό, χρυσά στεφάνια κ.α.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ