21.6 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΝΑΒΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Π.ΟΡ.Τ. ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΓΙΑ

Η Τριγγία είναι ένα εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα με ψηλές κορφές που χωρίζεται από την οροσειρά της Νεράιδας με τα ρέματα Κατουνίτσα και Σκάλες και ενώνεται με αυτήν στον αυχένα «Γκουλέμη». Ανατολικά το Κλεινοβίτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τον Κόζιακα. Δυτικά το Σκληνασιώτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τη Μοράβα με την οποία ενώνεται στη θέση Κιάτρα Μπράστα. Στα πόδια της είναι χτισμένα ένα πλήθος χωριών από τα οποία ξεχωρίζουμε τον Κλεινοβό (Κλινός), την Κρανιά και το Παλαιοχώρι αφού αυτά αποτελούν την αφετηρία των μονοπατιών που οδηγούν στις κορυφές του βουνού.
Τα πετρώματα της Τριγγίας είναι κρητιδικοί ασβεστόλιθοι και πυριτικοί σχιστόλιθοι, γεγονός που καθορίζει και τον τύπο βλάστησης. Στα χαμηλότερα σημεία κυριαρχούν τα έλατα και οι βελανιδιές και τα πλατύφυλλα κοντά στα ρέματα. Πάνω από τα 1700 μ. υπάρχουν εκτεταμένα οροπέδια ιδανικά για τη βόσκηση των αιγοπροβάτων.
Σαν αφετηρία της τελευταίας μας ανάβασης επιλέξαμε το Παλαιοχώρι (Παλιογκροτσιά). Το χωριό ανήκει στο Δήμο Κλεινοβού, και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Στην ευρύτερη περιοχή εξαπλώνεται ένα πλούσιο δάσος από έλατα το οποίο διασχίζουν οι ποταμοί Πλιάτσικα, Βλάχα, Κόγκια και Κατωνίσθα. Το Παλαιοχώρι είναι ευρύτερα γνωστό για ένα σπήλαιο στην περιοχή Σουφλί, όπου και λειτουργούσε τα παλαιότερα χρόνια ως αποθηκευτικός χώρος πάγου.
Αφήνοντας πίσω μας το χωριό ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην Κρανιά. Δρόμος βατός, χαλικόστρωτος στο μεγαλύτερο κομμάτι του, έτοιμος να ασφαλτοστρωθεί, αλλά ας όψεται η οικονομική κρίση που τον άφησε ημιτελή. Μετά από 10 χλμ φτάνουμε στη θέση «Γκουλέμη» σε υψόμετρο 1600 μ. Είμαστε κάτω από την κορυφή Κάλτσα έχοντας μπροστά μας το πέτρινο τείχος της Τριγγίας. Καιρός αίθριος, ανοιξιάτικος, αλλά έχουν ήδη σηκωθεί κάποια σύννεφα, σημείο ανησυχίας.
Έχουμε να καλύψουμε μια υψομετρική διαφορά εξακοσίων μέτρων μέχρι το τριγωνομετρικό της κορυφής (2204 μ.) Πορεία ανηφορική χωρίς όμως ιδιαίτερες δυσκολίες. Μετά από μιας περίπου ώρας πορεία φτάνουμε στην κορυφογραμμή που κατακλύζεται από αγριοπανσέδες (Viola sp.) Είναι το λουλούδι που χαρακτηρίζει το βουνό στα αλπικά του τμήματα καθώς ανθίζει Μάιο και Ιούνιο προσφέροντας μια οπτική πανδαισία σε χρώμα μοβ και κίτρινο.
Μετά από άλλα είκοσι λεπτά φτάνουμε στο τριγωνομετρικό της κορυφής με το βιβλίο κορυφής που τοποθετήσαμε εδώ πριν από δυο ακριβώς έτη. Ξεφυλλίζοντάς το διαβάζουμε τις εντυπώσεις όσων έχουν φτάσει μέχρι εδώ στο διάστημα που μεσολάβησε.
Τα σύννεφα μας έχουν ήδη κυκλώσει, περιορίζοντας την θέα. Αναμονή για κάποια του ήλιου αναλαμπή, ίσα για να βγάλουμε την αναμνηστική φωτογραφία και επιστροφή. Από την ίδια φυσικά διαδρομή, που σαν κατήφορος είναι φυσικά πιο εύκολος.

- Advertisement -

Τα νέα του Συλλόγου

Την Κυριακή 7/6 είναι προγραμματισμένη ανάβαση στα όρη Βάλτου (κορυφή Αετοί – υψόμετρο 1852 μ.) με εκκίνηση από το Αστροχώρι. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται σαν μέτριας δυσκολίας

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ