16.5 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ανοίγουμε φύλλο! Συνταγή για σπανακόπιτα με φέτα

Τι πιο λαχταριστό από μία πίτα δια χειρός Άκης Πετρετζίκης! Ο ταλαντούχος σεφ φτιάχνει σπανακόπιτα με φέτα ενώ δίνει λεπτομέρειες για πώς ανοίγουμε σωστά φύλλο…

- Advertisement -

Υλικά

  • 500 γραμμ. αλεύρι σκληρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξύδι από λευκό κρασί
  • 10 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 210 ml νερό
  • 200 ml ελαιόλαδο για άλειμμα

Για τη γέμιση

  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό πλυμένο σπανάκι
  • ½ μάτσο δυόσμο
  • 1 μάτσο καυκαλίθρες
  • 4 κλωνάρια ρίγανη
  • 1/3 μάτσο άνηθο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 500 γραμμ. φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας
  • 200 γραμμ. τυρί κρέμα
  • Μπόλικο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μίξερ με το γάντζο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι από λευκό κρασί, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Χτυπάμε για 5 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας για 5 λεπτά.

AdTech AdAdTech Ad

Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται και να ξεκολλάει από τα πλάγια του μπολ σε 5 λεπτά αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ του μίξερ. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα άλλο μπολ και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση: Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε. Σωτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ, τις καυκαλίθρες, ρίγανη, άνηθο, ξύσμα από 1 λεμόνι, φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.

Για να ανοίξουμε το φύλλο μας:  Μόλις είναι έτοιμη και η ζύμη μας. Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι τον πάγκο μας. Ξεκινάμε με ένα πλάστη να ανοίγουμε το πρώτο από τα 6 ζυμαράκια μας.

Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε κι άλλο σιμιγδάλι. Πάντα ανοίγουμε το ζυμάρι, γυρνώντας τον πλάστη προς το μέρος μας. Στα 5 πρώτα φύλλα δεν μας ενδιαφέρει το σχήμα του εκτός από το τελευταίο που το χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε την πίτα μας. Κόβουμε το ζυμάρι μας στα 4 μέχρι να σχηματίσουμε κύκλο διαμέτρου 40-50 εκ.

Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ με ελαιόλαδο. Κόβουμε τα 5 από τα 6 φύλλα στα 4. Απλώνουμε διαδοχικά τα 4 κομμάτια από το πρώτο φύλλο στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο στα φύλλα.

Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και δεν τα ακουμπάμε με το πινέλο για να μπαίνει αέρας και να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ μας. Με αυτό το τρόπο τα φύλλα μας θα γίνουν πιο τραγανά.   Χρειαζόμαστε περίπου 200 ml ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα μας συνολικά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλα 2 φύλλα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τη βάση της πίτας μας. Πρώτα δημιουργούμε τοιχώματα στην πίτα μας και μετά γεμίζουμε τα κενά της πίτας με τα κομμάτια της ζύμης δημιουργώντας έτσι υφές στην πίτα μας.

Απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο τη γέμιση. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με πριν για ακόμα 2 φύλλα, βάζοντας τα πάνω από τη γέμιση καλύπτοντας το σπανάκι. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο τελευταίο φύλλο που το έχουμε αφήσει ολόκληρο. Το βάζουμε από πάνω και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τα χέρια μας. Χαράζουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και έτοιμη να τη ψήσουμε. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και πάρει χρώμα. Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

πηγη:http://www.koolnews.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ