16.4 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αντιπλημμυρικό έργο στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο της κατασκευής αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στην περιοχή Μεταμόρφωσης μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και του νομίμου εκπροσώπου της Κ/ξίας εργοληπτικών επιχειρήσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΘΩΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΟΠΟΥΛΟΣ» κ. Γιώργου Παπαλόπουλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για την κατασκευή αντλιοστασίου στη Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης του Δήμου Παλαμά και σκοπό έχει την βελτίωση της αξιοποίησης των αγροτεμαχίων που βρίσκονται βορειοδυτικά της Τοπικής Κοινότητας, τα οποία τους χειμερινούς μήνες πλημμυρίζουν, όταν πλημμυρίζει η αριστερή δανειόταφρος του ποταμού Καλέντζη εμποδίζοντας έτσι την καλλιέργεια τους, συνολικής εκτάσεως 3.000 στρεμμάτων».
Η χρηματοδότηση του έργου είναι από Πιστώσεις ΚΑΠ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

- Advertisement -

Τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι:
Στη Τ.Κ Μεταμόρφωσης και στο αριστερό ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη υπάρχει ρουφράκτης ο οποίος παροχετεύει με ελεύθερη ροή τα νερά από την αριστερή δανειόταφρο στον ποταμό Καλέντζη. Όταν όμως η στάθμη στον ποταμό Καλέντζη ανεβαίνει ο ρουφράκτης κλείνει, τα γόνιμα αγροκτήματα 3000 στρεμμάτων περίπου του διαγράμματος Αναδασμού έτους 1969, της Τ.Κ Μεταμόρφωσης πλημμυρίζουν με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καλλιέργειά τους ή να καθυστερήσει χρονικά. Για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις :
Στη αριστερή δανειόταφρο του ποταμού Καλέντζη της Τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης του Δήμου Παλαμά Αρ. Σχεδίων 1-2, προβλέπεται να κατασκευαστεί οικίσκος διαστάσεων 3,70χ3,70 ύψους 7,50 μ από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C 16/20 χάλυβα S 500, εντός του οποίου θα τοποθετηθεί ένα (1) αντλητικό συγκρότημα από στροβιλοφόρο αντλία παροχής Q=1.000 m3/H , μανομετρικού ύψους Η=8,00 μ , Κ.Σ = 4,00 μ , 1500 ΣΑΛ και κινητήρα ισχύος P=60 HP.
Από την έξοδο του αντλιοστασίου , προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος αγωγός από P.V.C διατομής Φ 355 χιλστ. 6 ATM , μήκους 24 μ , για την μετάγγιση του νερού από την αριστερή δανειόταφρο στην κοίτη του ποταμού Καλέντζη , για την βελτίωση της άρδευσης και αποφυγή πλημμυρών 3.000 στρεμμάτων της περιοχής.
Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρικού πίνακα ισχύος P=60 HP καθώς υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη σύμβαση του έργου “ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΑΣΜΩΝ 2013 Π.Ε ΛΑΡΙΣΑΣ ” προϋπολογισμού 200.000 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα με έργα ουσίας».

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο «Παράλληλα έργα αναδασμών 2013» Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και της αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης «ΑΡΓΥΡΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ε.Δ.Ε.».
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Σε μια σκληρή πραγματικότητα προσπαθούμε ως αιρετή Περιφέρεια να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα με έργα ουσίας. Ένα τέτοιο έργο είναι και το συγκεκριμένο. Μέχρι σήμερα εκτελούμε αρκετά παράλληλα έργα αναδασμού και ιεραρχώντας της ανάγκες που υπάρχουν σχεδιάζουμε και νέα. Ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε τέτοια έργα και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Στο νέο ΕΣΠΑ λοιπόν που θα ονομάζεται ΣΕΣ, δίνεται η δυνατότητα, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, χρήσης απ’ ευθείας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πόρων του Γεωργικού Ταμείου. Συνεπώς μπορούμε πλέον και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να προβούμε σε μια ιεράρχηση των έργων, που απαιτούνται στον αγροτικό τομέα και με ευθύνη των υπηρεσιών μας να τα υλοποιήσουμε. Ο αγροτικός τομές είναι ένας σημαντικός πυλώνας του ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος της Θεσσαλίας και χρειάζεται τη στήριξή μας».
Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 200.000,00 ευρώ και Ανάδοχος του έργου είναι ο ΑΡΓΥΡΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ε.Δ.Ε. Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις Κ.Α.Π. / 2013. Ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι ένα (1) έτος.
Αντικείμενο του έργου είναι:
Η κατασκευή παραλλήλων έργων σε περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμπελώνα και σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και περιλαμβάνει:
• Την κατασκευή τριών σωληνωτών οχετών
• Τον καθαρισμό τάφρου σε μήκος 3 χιλιομέτρων και την διάστρωση των χωμάτων στα παρακείμενα αγροτεμάχια.
• Την αμμοχαλικόστρωση 5 χλμ αγροτικών οδών

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημοπρατείται το έργο «Συμπλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Αλιευτικού Καταφυγίου Όρμου Βότση Αλοννήσου» προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Έργο πνοής για την Αλόννησο»

Την υλοποίηση ενός σημαντικού λιμενικού έργου στην Αλόννησο ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το δήμο Αλοννήσου. Συγκεκριμένα δημοπρατείται το έργο της συμπλήρωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου στον όρμο Βότση. Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.860.000,00 € δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και φορέας λειτουργίας ο Δήμος Αλοννήσου. Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με το Δήμο Αλοννήσου, θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης, ένα σημαντικό έργο για την Αλόννησο. Πρόκειται για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου στο Βότση έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τον ελλιμενισμό των σκαφών καθώς και για τους επαγγελματίες και γενικότερα τους χρήστες του αλιευτικού καταφυγίου. Η υλοποίηση του έργου δημιουργεί συνθήκες τέτοιες ώστε ο αλιευτικός στόλος να μπορεί να μεταφερθεί από το Πατητήρι στο αλιευτικό καταφύγιο στο Βότση της Αλοννήσου, με αποτέλεσμα το λιμάνι στο Πατητήρι να μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό σκαφών αναψυχής. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει μόχλευση στην τοπική οικονομία καθώς και νέες θέσεις εργασίας».

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολύ έργο πνοής για το νησί, το οποίο θα «φιλοξενεί» με ασφάλεια τον αλιευτικό στόλο του νησιού, ακόμη κι όταν επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να προστατεύονται οι περιουσίες των δεκάδων αλιέων της Αλοννήσου.

Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση των υπαρχόντων: προσήνεμου κατά 30μ. και υπήνεμου μώλου κατά 54,50 μ. Στο εσωτερικό του λιμένα θα κατασκευαστεί νέο κρηπίδωμα για τη διαμόρφωση χερσαίας ζώνης και ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών. Το αλιευτικό καταφύγιο θα εξοπλιστεί με φανούς ναυσιπλοΐας. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ