16.5 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Αν η ομορφιά είναι μέρος τότε είναι η Διάβα Καλαμπάκας!

Η αισθητική προσέγγιση του χώρου που συνδέεται άρρηκτα στο διαχρονικό και μεταβλητό χρόνο, το χρόνο της στασιμότητας και της προοπτικής εξέλιξης, εκεί φυλάσσονται αναμνήσεις, πόθοι, σχέδια, όνειρα κι ελπίδες. Κάθε χώρος ως αυτόνομη πηγή ενδυνάμωσης προσωπικοτήτων και δημιουργίας καταστάσεων όμορφα εξελίσσεται χωρίς στατικά να στέκεται αλλά δυναμικά να αλλοτριώνει τις άσχημες βιωματικές εμπειρίες της ζωής που με αλλοπαρμένη διάθεση και προκλητική έκσταση εισχώρησης σε ζωές άλλων, γίνεται ιδιαίτερος. Ιδιαιτερότητα που αναζητά διακαώς την ομορφιά της αισθητικής έκφρασης της εικόνας, του ήχου και του ερωτισμού. Σε ανθρώπους, μέρη και στιγμές.
Χωριό δεν είναι μία σύναξη σε ορεινά μέρη. Η ομορφιά δεν κατοικεί σε δεδομένες χωροχρονικές στιγμές. Αρέσκεται να αλλάζει το φόρεμα της και να το προσαρμόζει στο ίδιον της εκάστοτε τοποθεσιακής ιδιοσυγκρασίας. Η ομορφιά κατοικεί παντού. Αναπνέει στον αέρα της φύσης. Γελάει με τις υπέροχες στιγμές που βιώνουμε. Στα νέα μας ξεκινήματα. Στο πένθος της ξενικής χθεσινής φύσης που στροβιλίζει σαν υπενθύμιση της ασχήμιας στο σήμερα. Ονειρεύεται, σηκώνεται και παλεύει στη μεθυστική αύρα της νιότης που ανακαινιστικά εξουσιάζει το ειδεχθές του χθες και το υποτάσσει με κρασί και μέλι πνευματικής έκρηξης, στα σπλάχνα της ομορφιάς ενός τόπου. Ενός τόπου που προπτωτικά και μεταπτωτικά είναι ίδιος. Ενεός τόπου που δεν βυθίστηκε και αναλώθηκε εωσφορικά στο δίλημμα του «μήλου» του δέντρου της γνώσεως, αλλά γνωρίζοντας το χώμα, το νερό και την ανάσα των λουλουδιών του, γνωρίζεις το άλλο σου «εγώ». Το εγώ της ακραιφνούς υπαρξιακής σου γέννησης που βαδίζει σε δρόμους που η φύση καλεί σε ένα διαρκή έρωτα τόπων και ανθρώπων.
Πιο εύκολα ντύνεις με το άγγιγμα σου τη φύση ενός μέρους και δικαιώνεις τις ομορφιές του, με φράσεις από το «Άσμα Ασμάτων». Ενός παρεξηγημένου βιβλίου από μέρος των ορθόδοξων αετών της «αυθεντίας» και της υποκρισίας, που ο νους του θρησκευόμενου ανθρώπου σκότωσε στην ανυπαρξία της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης του αντικατοπτρισμένου εαυτού δια της επίμονης καταδίκης της αληθινής ομορφιάς του ορθόδοξου ανθρωπιστικού βιώματος. Έτσι αν διαβάσεις το Άσμα Ασμάτων και εξερευνήσεις τις ομορφιές ενός τόπου που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων (22 km) και 4kmαπό την Καλαμπάκα, θα διευκολυνθείς στον ορισμό λέξεων που εμπεριέχουν κάθε έκφραση της ομορφιάς.
Η Διάβα, ένα χωριό 1.000 κατοίκων με περισσότερους ακόμη παραθεριστές κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι απλά ένα στόλισμα. Μία υπερηφάνεια για εμάς που είμαστε μέρος του μέρους αυτού και παιδιά της φύσης του. Τόσο οι ομορφιές του όσο η φιλοξενία, η ζεστασιά και η αγνότητα των Διαβινών είναι ελκυστικές για κάθε έναν που θέλει να περάσει στιγμές εξερεύνησης της γύρω περιοχής και αν διασκεδάσει με την παρέα του εκεί.
Περνώντας μετά το γήπεδο της Καλαμπάκας τη γέφυρα με το ποτάμι του Πηνειού, αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή του αέρα. Ένας κρύος αέρας επιβεβαιώνει πως εδώ η φύση υπόσχεται πολλά. Στην αρχή του χωριού συναντάς την αλευροβιομηχανία των ΑΦΩΝ Βλαχογιάννη που εδώ και χρόνια έχει άριστη παραγωγή και φυσικά οι δύο αδελφοί καθώς και τα παιδιά και εγγόνια των ΑΦΩΝ Βλαχογιάννη έχουν συνεισφέρει και συνεισφέρουν πολλά ακόμη στον τόπο. Μπορείς να καθίσεις για αρχή να δροσιστείς στο πρατήριο του Ντάρντα όπου αγναντεύεις τη θέα προς τα Μετέωρα και το βουνό. Προχωρώντας συναντάς την επιχείρηση των ΑΦΩΝ Αβραμόπουλων με σίδηρα και μπετόν. Στη συνέχεια μπορείς να στρίψεις για Νερόμυλο και να δοκιμάσεις τις πέστροφες καθώς και άλλα φαγητά. Επίσης πάνω στο χωριό στην πλατεία του χωριού μπορείς να γευτείς τα ντόπια κρεατικά της Διάβας, κάτι το οποίο συμβαίνει και με τις ψησταριές στα Πλατάνια όπου τα πλατάνια δροσίζουν και ξεκουράζουν τον επισκέπτη. Μετά τον κοιμητηριακό ναό στα 20 m. δεξιά του δρόμου, εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί το οινοποιείο του Κωνσταντίνου Λούδα που παράγει και εμπορεύεται εξαίσιο κρασί (ΕΥΑΗΣ) με αμπέλια δικής του φροντίδας και επιμέλειας.
Από ρυάκια, λόφους και γάργαρα και δροσερά νερά; Η Διάβα μας δεν συγκρίνεται με τίποτε. Και δεν ανταγωνίζεται την ομορφιά κανενός άλλου μέρους, γιατί πολύ απλά η φύση της «παίρνει κάτι» από την ευλογία των άγιων Μετεωρίτικων βράχων και της αγιαστικής φύσης. Γνωστά ρέματα είναι η Μπουντουράσα, η Μπαμπαλή (βρύση με πλατάνια στην αρχή του χωριού στρίβοντας προς την ψαροταβέρνα ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ) η Γκούρα (βρίσκεται στο δρόμο πηγαίνοντας για τον ΝΕΡΟΜΥΛΟ, πλατάνια και το καλύτερο κρύο νερό – όπου υπάρχει ειδική σήμανση για να κάνει κάποιος πλέον και διαδρομές με το ποδήλατο), οι Συκιές (μία περιοχή πιο πάνω από τη Γκούρα που έχει κι αυτή πολύ καλό νερό). Επίσης η περιοχή του Συπωτού (οροπέδιο με πηγή νερού πιο πάνω από τον κοιμητηριακό ναό του αγίου Αθανασίου). Το Βαθύρεμα (ρέμα που πέφτει νερό και βρίσκεται μετά τον κοιμητηριακό ναό αριστερά στο δάσος). Το Καλό Νερό όπου υπάρχει πηγή ιαματικού νερού που θεράπευε τιε πληγές των αρρώστων. Και φυσικά τα Νησιά – Νοβός, όπου υπάρχουν πολλά πλατάνια με νερά και βρίσκονται στο δρόμο προς Σαρακίνα. Μέρος που έχει πολύ βάθος και παλιότερα δροσίζονταν οι Διαβινοί. Πολύ όμορφη σε θέα και σε έκταση είναι και η ράχη με την ονομασία «προσήλια» (λόφοι πάνω από το γήπεδο του χωριού).
Όσον αφορά τους ναούς της Διάβας; Ο ενοριακός ναός είναι ο Άγιος Δημήτριος πάνω στην πλατεία του χωριού. Ο κοιμητηριακός ναός είναι ο Άγιος Αθανάσιος όπου οι ΑΦΟΙ Βλαχογιάννη συνέβαλλαν τα μέγιστα στις εργασίες του χώρου όλου. Μάλιστα το οστεοφυλάκιο είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ο χώρος δεν μοιάζει με κοιμητήριο παρά με παράδεισο! Ο Άγιος Παντελεήμων είναι η νέα εκκλησία (2ος ναός) της Διάβας η οποία μάλιστα τις προάλλες γιόρτασε όπως και κάθε χρονιά πλέον με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια. Η Αγία Παρασκευή είναι το εκκλησάκι που με τις άοκνες προσπάθειες των ΑΦΩΝ Βλαχογιάννη στολίζει την περιοχή και το λόφο σαν ένα άλλο κόσμημα με υπέροχη θέα προς τα Μετέωρα. Βρίσκεται πάνω από το τυροκομείο του Βλαχογιάννη (δρόμος προς ψαροταβέρνα ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ). Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στο δρόμο προς την Κορομηλιά περίπου 5 λεπτά από τη Διάβα. Ανεβαίνοντας προς το βουνό απολαμβάνεις τη θέα της περιοχής. Το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε ένα καθαρό περιβάλλον με απίστευτη θέα την πεδιάδα, την πόλη της Καλαμπάκας και τα Μετέωρα. Και φυσικά οι Διαβινοί και οι όμορφες Διαβινές φροντίζουν ακούραστα με εθελοντική εργασία συχνά. Επίσης στα όρια της Διάβας με την Κρύα Βρύση πάνω στο βουνό δεξιά του χωριού, δεσπόζει το εξωκκλήσι του Αϊ Γιάννη όπου κι εκεί η θέα απογειώνει την ψυχή.
Η Διάβα έχει ανθρώπους με επιχειρηματικά μυαλά. Προκομμένους ανθρώπους. Οι άνδρες εργάζονται όλη τη μέρα στα χωράφια, εργασία στην οποία βοηθούν και τα παιδιά τους. Ακόμη και οι γυναίκες της Διάβας πέρα από τις καθημερινές εργασίες στο σπίτι τους, βοηθάνε στα χωράφια μαζί με όλη την οικογένεια. Ο ιερέας του χωριού είναι η μοναδική και ιδιαίτερη φυσιογνωμία αληθινού σε λόγια, συμπεριφορές και έργα, ιερέα που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Αληθινό πρότυπο ιερέα και μιμητής Χριστού. Ένας ιερέας πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές, που εργάζεται για την πνευματική οικοδομή του χωριού. Άκακος, ήρεμος, πράος, ταπεινός, ήσυχος, διακριτικός. Άνθρωπος με αγάπη και πάντα με χαμόγελο. Χρόνια τώρα στο χωριό μας ο πατήρ Φώτης ο Βούρλας μας διδάσκει και μας συγκινεί με τον χαρακτήρα του. Η Διάβα επίσης έχει βγάλει πολλούς ιερείς. Ένας από αυτούς είναι και ο π. Κων/νος Νούλας. Γέννημα θρέμμα της Διάβας. Ένας άνθρωπος που μέσα από τη φτώχεια και με τέσσερις αδερφές και με έναν πατέρα άγιο άνθρωπο και πρόεδρο του χωριού, κατάφερε στις κακουχίες την κρίση να τη μετατρέψει σε ευκαιρία. Προερχόμενος από ένα σόϊ που έβγαλε πολλούς ιερείς, κατάφερε μέσα από απίστευτες δυσκολίες και από μόνος του να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή, καθώς και στη φιλοσοφική του Α.Π.Θ. Διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και στην Ιερά Μητρόπολη μας Τρίκκης και Σταγών. Και πριν χρόνια σαν εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων, συνταξιοδοτήθηκε και τώρα διακονεί σε ναούς και μοναστήρια. Γέννημα θρέμμα της Διάβας είναι και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Βλαχογιάννης, ένας πετυχημένος άνθρωπος με επιχειρήσεις στο όμορφο νησί της Πάρου. Επίσης από τη Διάβα κατάγεται και ο νέος Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης που αγαπά το χωριό και συνεχώς επισκέπτεται. Από τη Διάβα κατάγεται και ο νέος περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Μπουτίνας.
Αυτή είναι η Διάβα. Μία ιδιαίτερη κι ευλογημένη ομορφιά. Ένας τόπος με καλοσυνάτους ανθρώπους κι εργατικούς ανθρώπους, με προκομμένους νέους και όμορφες σαν τα γάργαρα νερά κοπέλες. Ένας προορισμός για όλες τις εποχές. Ένα ξέσκασμα από την καθημερινότητα. Ένα χωριό που πλέον ενώνεται σιγά σιγά με την Καλαμπάκα. Ένα χωριό που πολύς κόσμος επισκέπτεται για να ηρεμήσει, να κάνει τη βόλτα του, να φάει, να δροσιστεί και να θαυμάσει τις υπέροχες ομορφιές του.
Διάβα σ’ αγαπάμε και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε δικά σου παιδιά. Μας έμαθες στις ομορφιές και στην ωραιότητα της φύσης σου. Μας δίδαξες το σεβασμό στη φύση. Μας ενέπνευσες και μας εμπνέεις κάθε στιγμή της ζωής μας. Είσαι η ησυχία μας. Το καταφύγιο μας. Ο κόσμος μας. Οι παρέες μας. Η μεγάλη μας αγάπη. «Δόξα τω Τριαδικώ Θεώ για τις ομορφιές Διάβα που σου χει χαρίσει. Είθε να είσαι στολίδι του Νομού και αρχοντιά στη φύση»!!!

- Advertisement -

ένας Διαβινός – Τρικαλινός

Ιάκωβος Αναστασίου
(e-mail: iakovostrk@gmail.com)

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ