22 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Αποδείξεις: Καταργείται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους – Τι ισχύει τελικά

Το απόλυτο αλαλούμ φαίνεται ότι επικρατεί στο Οικονομικό επιτελείο με το θέμα των αποδείξεων και όπως όλα δείχνουν θα την πληρώσουν και πάλι τα συνήθη θύματα, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.

- Advertisement -

Η κυβέρνηση αφού πρώτα θυμήθηκε 20 ημέρες πριν λήξει ο χρόνος να ζητήσει από τους φορολογούμενους να μαζέψουν όλη τη… χαρτούρα ενός χρόνου και αφού αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση μέσα σε μερικές ώρες τώρα διαφημίζει ότι απαλλάσσει τους πολίτες από τις αποδείξεις για το 2015 και… χαρίζει το αφορολόγητο σε όλους, αλλά φέρνει ξανά το θέμα των αποδείξεων για το 2016 και μάλιστα το συνδέει με το αφορολόγητο.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα εισοδήματα του 2015 θα έχουν την έκπτωση φόρου χωρίς να υποβάλλουν τις αποδείξεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση καταργεί το αφορολόγητο των μισθωτών και των συνταξιούχων συνδέοντάς το με τη συγκέντρωση αποδείξεων από πλαστικό χρήμα. Δηλαδή οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουν τρόπο να κρύψουν εισόδημα χάνουν το αφορολόγητο επί της ουσίας ενώ και πάλι για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση επαναφέρει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι, κατά την ίδια, στην πρώτη γραμμή της φοροδιαφυγής.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι για να έχουν αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2016 θα πρέπει να εξασφαλίσουν δαπάνες ίσες με το 10% του εισοδήματός τους οι οποίες θα πληρωθούν με πλαστικό χρήμα.

Κατά τα άλλα στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:
– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.
– Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
– Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

πηγη:http://www.newsit.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ