21.3 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ο διορισμός πλέον λιγότερων υπαλλήλων στη Δημόσια μηχανή της χώρας είναι γεγονός. Εδώ και οκτώ χρόνια η χώρα μας πρέπει να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να μην βγει εκτός προγράμματος. Ενός προγράμματος που έχει πολλά λάθη όπως έχουν παραδεχτεί και υψηλόβαθμα στελέχη του Δ.Ν.Τ.

- Advertisement -

Η Εκκλησία της Ελλάδος που είναι Ν.Π.Δ.Δ. εμπίπτει σε όλες τις νομικές διατάξεις των Νομικών Προσώπων. Το γεγονός ότι η ίδια η Εκκλησία φορολογείται είναι αλήθεια (ναοί, ιερές μονές, Μητροπόλεις, εισοδήματα από κληροδοτήματα κ.τ.λ.). Η περιουσία της, τα έσοδα της εμπίπτουν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Νόμος 4173/2014). Οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου δεν έχουν καμία ειδική απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. (Νόμος 2859/2000).

φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου πληρώνουν κύριο και συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλα τα ακίνητά τους (Νόμος 4223/2013) συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων των οποίων δεν είναι επιτρεπτή η αξιοποίησή τους. Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο οι λατρευτικοί χώροι (Ναοί και Μοναστήρια) και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούν. Η συγκεκριμένη απαλλαγή ισχύει για όλες τις θρησκείες και δόγματα (θρησκευτικές κοινότητες) της χώρας, που διαθέτουν νόμιμα υφισταμένους λατρευτικούς χώρους ή χώρους με αντίστοιχη κοινωφελή χρήση, αλλά και για όλους τους μη κερδοσκοπικούς φορείς στην Ελλάδα για τα ακίνητά τους που εξυπηρετούν μορφωτικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Ο Ιερός κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο και οι κληρικοί έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και υποχρεώσεις με τους δημοσίους υπαλλήλους. Η μισθοδοσία του Ορθόδοξου Κλήρου, όπως και η χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, την οποία η ίδια διακήρυξε στα κείμενα των Επαναστατικών Εθνοσυνελεύσεων των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού (1822, 1829), σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο.

Οι θέσεις πλέον που δίνει η Πολιτεία για διορισμό των κληρικών είναι ελάχιστες ανά Μητρόπολη. Αλήθεια είναι όμως ότι δίνονται θέσεις προς διορισμό και το ΦΕΚ δημοσιεύεται περίπου τον μήνα Οκτώβριο κάθε έτους. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 ο ΙΣ.Κ.Ε. (Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος) που αποτελεί το ζωτικό τμήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη ραχοκοκαλιά της είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας του συνδέσμου για εκκλησιαστικά θέματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτημα του Γενικού Γραμματέα του Ι.Σ.Κ.Ε. π. Βασιλείου Χρηστίδη, γνωστοποίησε στην αντιπροσωπεία των κληρικών ότι η Πολιτεία ενέκρινε περισσότερες θέσεις νέων εφημερίων στην Εκκλησία για το 2016, διπλάσιες σχεδόν από την προηγούμενη χρονιά. Επίσης ο Μακαριώτατος έδωσε ξεχωριστή βαρύτητα στην ενότητα που πρέπει να επικρατεί στους κόλπους της εκκλησίας.

Αυτή είναι μία καλή είδηση που θα δώσει την ευκολία πλέον στους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας να χειροτονήσουν 1-2 κληρικούς από εκεί που ακουγόταν ότι η Πολιτεία δεν θα ενέκρινε καμία χειροτονία για το έτος 2016.

 

 

Κυριάκος Αντωνίου

Μ.Π.Ε.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ