28.8 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ασφαλιστικό: Ενιαίοι κανόνες ασφάλισης για όλους

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

- Advertisement -

Ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, «παλαιούς» και «νέους», άνδρες και γυναίκες, εν ενεργεία εργαζόμενους ή ήδη συνταξιούχους, προωθεί η Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Με δεδομένο ότι πρέπει έως τις 7 Οκτωβρίου η Επιτροπή να καταθέσει το πόρισμά της, στο νέο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, προωθείται με ταχείς ρυθμούς η καταγραφή όλων των διαφορετικών συστημάτων υπολογισμού των συντάξεων, έτσι ώστε σε δεύτερο επίπεδο να πραγματοποιηθεί η εξισορρόπησή τους. Ουσιαστικά, η υποεπιτροπή που θα συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό θα αναλάβει να εντοπίσει σε ποια ταμεία ισχύουν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων για χρόνο ασφάλισης έως το 2010. Κατά μέσο όρο το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται σήμερα στα επίπεδα του 75 – 80%, ενώ ο στόχος είναι το ποσοστό να υποχωρήσει στα επίπεδα του 50%, όπως επιθυμούν και οι θεσμοί.

Βασικό πεδίο της μεταρρύθμισης που προωθείται, όπως άλλωστε ειπώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και στην χθεσινή συνάντηση με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι να υπάρξει περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με βάση αυτή τη μνημονιακή δέσμευση (0,25% του ΑΕΠ για φέτος, δηλαδή 450 εκατ ευρώ και 1% του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή 1,8 δισεκ ευρώ), τα «ευνοϊκά» καθεστώτα συνταξιοδότησης που ισχύουν έως σήμερα θα θιγούν. Επί της ουσίας αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε Δημόσιο και σε ΔΕΚΟ, που τώρα γίνεται με βάση είτε τον τελευταίο μισθό, είτε την τελευταία διετία ή πενταετία του εργασιακού βίου και έχει ως αποτέλεσμα να χορηγούνται συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Σε ό,τι αφορά τους ήδη συνταξιούχους, η Επιτροπή συνεχίζει να ψάχνει τρόπο, έτσι ώστε να βρει ισοδύναμα για την δαπάνη ύψους 2 δισεκ ευρώ που προκαλείται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 και μετά. Όμως ταυτόχρονα, επειδή έρχεται όλο και πιο… κοντά το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, εξετάζεται αυτές να ενσωματωθούν στην ευρύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ως ένα μέρος αυτής, για να αποφευχθεί νέα ανάλογη απόφαση του ΣτΕ στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η εκπόνηση σχετικής οικονομικής μελέτης που θα μπορεί να αποτελέσει «διαπραγματευτικό ατού» σε πιθανή μελλοντική δικαστική διαμάχη με συνταξιούχους.

πηγη:www.dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ