10.3 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αυξημένα περιστατικά λευχαιμίας σε παιδιά σε Βόλο και Αλμυρό

Αυξημένα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι τα περιστατικά λευχαιμίας ειδικά σε μικρά παιδιά στη Μαγνησία και οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τις αιτίες που προκαλείται η σοβαρή αυτή ασθένεια του αίματος.

- Advertisement -

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών (και Δοτών Μυελού των Οστών και οργάνων σύμφωνα με το τροποποιημένο καταστατικό) η «Αλληλεγγύη», αναζητά εθελοντές, καθώς μια απλή διαδικασία με ένα δείγμα σάλιου μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Ιγνάτιος Γελαγώτης, που σημείωσε ότι οι περιοχές της Μαγνησίας, που τελευταία παρουσιάζονται πολλά περιστατικά λευχαιμίας, ακόμη και σε παιδιά, είναι ο Αλμυρός, αλλά και διάφορες συνοικίες του Βόλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα.

«Αυτός είναι ο λόγος που ευαισθητοποιηθήκαμε και παρακαλούμε όσους μπορούν και θέλουν να ενημερωθούν και με δείγμα σάλιου, να εγγραφούν στη δεξαμενή των εθελοντών μυελού των οστών», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και δοτών Μυελού των Οστών «Αλληλεγγύη» Ιγνάτιος Γελαγώτης.

Ο Σύλλογος «Αλληλεγγύη», έχει τροποποιήσει το καταστατικό του και εκτός από προσφορά αίματος, κάνει δωρεά πλέον οστών και οργάνων, διότι ο παλιός Σύλλογος που υπήρχε μόνο για τη δωρεά οργάνων, έχει εξαφανιστεί και κάποιος πρέπει να συνεχίσει το έργο της προσφοράς ζωής στους συνανθρώπους μας.

«Επειδή υπάρχουν πολλά περιστατικά, αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα νέων ηλικιών, με παθήσεις του αίματος, ενημερώνουμε τους εθελοντές ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή, αρκεί να γίνει κάποιος, εθελοντής δότης», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου. Όπως ανέφερε, αν κάποιος είναι συμβατός δότης, με το αίμα που θα δώσει, αν χρειαστεί, θα μπορέσει να σώσει έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία ή άλλες ασθένειες του αίματος.

Μόνη θεραπεία η μεταμόσχευση

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη λευχαιμία και η μοναδική θεραπεία είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενικό άτομο ή εθελοντή δότη, ανέφερε ο κ. Γελαγώτης.

«Εάν υπάρχουν συγγενείς ή αδέλφια που είναι συμβατοί, είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συγγενείς ή τα αδέλφια ή τα δείγματα δεν είναι συμβατά, οπότε αναλαμβάνουν οι εθελοντές μυελού των οστών, που δίνουν αίμα για τον ασθενή», υπογράμμισε ο πρόεδρος των εθελοντών.

Πληροφορίες για τη διαδικασία που δεν είναι επώδυνη, δίνονται καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου «Αλληλεγγύη» και ο εθελοντής συμπληρώνει μια αίτηση, με στοιχεία κυρίως υγείας (δεν πρέπει να έχει σοβαρό πρόβλημα, όπως ζάκχαρο), ενώ δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος εθελοντής αιμοδότης. Η ηλικία που μπορεί κάποιος να δώσει μυελό των οστών είναι από 18 ως 50 χρόνων και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή του υγεία.

Δείγμα σιέλου

Το μόνο που κάνει ο εθελοντής μυελού των οστών είναι να δώσει λίγο δείγμα από το σάλιο του με μια μπατονέτα, το δείγμα πηγαίνει στα εργαστήρια (διεθνής τράπεζα δεδομένων) και στα δεδομένα των ιδιωτών εθελοντών μυελού των οστών. Στη συνέχεια, όταν και αν παρουσιαστεί συμβατός λήπτης (που είναι όμως σπάνιο), τότε ειδοποιείται ο εθελοντής, για να δώσει λίγο αίμα – σα να κάνει εξετάσεις αίματος – από το οποίο οι γιατροί θα πάρουν μερικά συστατικά για τον λήπτη. Ο κ. Γελαγώτης εξήγησε ότι η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται είναι μικρή, ο δότης δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία του, ενώ ζητείται πάντα η συγκατάθεσή του και περνάει από εξετάσεις, για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη, ανέξοδη και ο δότης δεν χρειάζεται να ταξιδέψει, αν βρεθεί συμβατός λήπτης σε άλλο σημείο του πλανήτη, παρά μόνο να δώσει λίγο αίμα, τόνισε.
Σήμερα Τρίτη ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του πρώην Δημαρχείου Ν. Ιωνίας και ο κ. Γελαγώτης κάλεσε όσους μπορούν να δώσουν αίμα, να το κάνουν, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και βοηθούν να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, αλλά και να ενημερωθούν για τη δωρεά μυελού των οστών.

Πηγή: http://www.onlarissa.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ