23.6 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Βαρουφάκης: Αποσύρθηκε κείμενο που μπορούσα να υπογράψω

Τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή για να ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος έδωσε το Eurogroup προς την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από ένταση σε σημείο ρήξης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εταίρους, μετά την απόρριψη από την Αθήνα του προσχεδίου συμφωνίας που παρουσιάστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης.

- Advertisement -

Το Μαξίμου τόνισε ότι “σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται”, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα καταλήξουμε σε συμφωνία”, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον πρόγραμμα “έχει αποτύχει” και “δημιούργησε μία ανθρωπιστική κρίση”.

Ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του αποκάλυψε ότι ο επίτροπος Μοσχοβισί του είχε παρουσιάσει μία πρόταση την οποία ήταν έτοιμος να υπογράψει. Η πρόταση αυτή -είπε- άλλαξε μέσα στη συνεδρίαση, γεγονός που οδήγησε την ελληνική πλευρά να απορρίψει το σχέδιο.

“Την προηγούμενη βδομάδα Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για ένα νέο συμβόλαιο. Αυτή ήταν μια γνήσια διέξοδος. Σήμερα ο κύριος Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Ήταν ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών με στήριξη από την ΕΕ”.

Πρόσθεσε ότι εντός της συνεδρίασης αποσύρθηκε αυτό το κείμενο και εμφανίστηκε ένα κείμενο που “μας πήγε πίσω, όχι στην προηγούμενη Πέμπτη, αλλά στην προηγούμενη Τετάρτη”.

Τόνισε ότι περιλάμβανε τον νεφελώδη όρο “ορισμένη ευελιξία”. “Δεν θέλουμε κάποια ευελιξία” είπε και ανέφερε ότι “κάτω από αυτές τις περιστάσεις απορρίψαμε τη συμφωνία”.

“Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθεί να πάρουμε μέτρα που είναι υφεσιακά και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση”.

Σημείωσε δε ότι “τίποτα καλό δεν ήρθε με τελεσίγραφα”, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες ημέρες κάθε έννοια τελεσίγραφου θα αποσυρθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι “δεν κάνουμε μπλόφες, θέλουμε μία έντιμη συμφωνία”, για να συμπληρώσει ότι “οφείλει η άλλη πλευρά να αποσαφηνίσει τον όρο της ευελιξίας. Δεν το έκαναν σήμερα αυτό”.

“Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση αυτή είναι ευρωπαϊκή και θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα που δεν αντιμετώπισε την κρίση”, είπε και επανέλαβε: “Ήμουν έτοιμος να υπογράψω το προσχέδιο που πρότεινε την επέκταση του προγράμματος και έβαζε κάποιους όρους. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί μία διατύπωση στην οποία μπορούμε να προχωρήσουμε”.

“Δεν παίζουμε παιχνίδια. Θέλουμε διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε υπερήφανοι και περιμένουμε αλλά ο καθένας θα κάνει τον μισό δρόμο για να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις. Η Ευρώπη δεν θέλει να αποτύχει, θα φτάσει σε μια καλή συμφωνία για να φύγει από το αδιέξοδο”, τόνισε.

Ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε νέο κείμενο στη λογική εκείνου που του παρουσίασε ο Μοσκοβισί και συμφωνία εντός δύο ημερών.

Στην τελευταία ερώτηση, εάν η μπάλα είναι στην πλευρά της Αθήνας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μιλώντας για μπάλες είναι σαν να μιλάμε για παιχνίδι. “Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον της Ευρώπης”.

“Μαζί με τους εταίρους μας θα τα βρούμε στη μέση της διαδρομής τις επόμενες δύο μέρες. Θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις και να συμφωνήσουμε την κατάλληλη ώρα: “Η Ευρώπη θα κάνει το σύνηθες τρικ. Θα καταλήξει σε μία έντιμη συμφωνία”.

Το τελεσίγραφο του Eurogroup

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, είπε ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να επιλέξει εάν θέλει την επιμήκυνση του υπάρχοντος προγράμματος κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας. Όπως είπε, “στην Αθήνα μπορούμε να δώσουμε μία εβδομάδα, αλλά αυτό είναι όλο”.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι η βάση κάθε συζήτησης είναι το παρόν πρόγραμμα, το οποίο περιέχει και χρήματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι άκουσε πολύ προσεκτικά τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, που ζητεί “γέφυρα”, για να σημειώσει ότι “πρόκειται επί της ουσίας το ίδιο πράγμα με άλλες λέξεις”. “Η επέκταση είναι ντε φάκτο μία γέφυρα”, είπε και επισήμανε πως το πρόγραμμα είναι “ντε φάκτο στο σωστό δρόμο”.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να υπάρχει δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί το πρόγραμμα”.

Νωρίτερα εξέφρασε την απογοήτευση των υπουργών από την έκβαση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο καθώς “ακόμα δεν έχουμε βρει κοινό σημείο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές και τις αναπροσαρμογές για τα περαιτέρω βήματα. Στη συνάντηση που είχαμε για το 70%-30%, συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως η καλύτερη λύση θα ήταν η παράταση του προγράμματος”.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι θα μπορούσε να γίνει αντικατάσταση κάποιων μέτρων, “αλλά χρειαζόμαστε μια σειρά από δεσμεύσεις”.

“Είμαστε ανοικτοί στην ευελιξία αλλά όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες. Να μην υπάρχει ανάκληση μέτρων παρά μόνο αν υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση και συμφωνία των θεσμικών οργάνων”, τόνισε.

Και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θα ζητήσει. Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση όσον αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών. Την εβδομάδα αυτή μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει επέκταση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα”.

“Έχουμε κάνει πρόοδο τόσα χρόνια και είναι κρίμα να πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Να ζητήσει επιμήκυνση τώρα η Ελλάδα για να μιλήσουμε για τα τεχνικά ζητήματα όπως το φορολογικό”, τόνισε.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ήρθε σε επαφή με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής για την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί είπε: “Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την επέκταση του προγράμματος, Όποιος είναι μέλος της ευρωζώνης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες”. “Πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι. Έτσι θα βρούμε λύση”, πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι εάν η Ελλάδα ζητήσει παράταση και δεσμευτεί στην τήρηση του υπάρχοντος προγράμματος, τότε μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί. “Αλλά εάν δεν γίνει έτσι, οι εκταμιεύσεις δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν και δεν θα διεξαχθούν συζητήσεις αναφορικά με νέα όρια και προϋποθέσεις”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

http://admin.nooz.gr/Uploads/varoufakis162153.jpg

Ρήξη στη συνεδρίαση

Μέσα σε ένα κλίμα ρήξης και αδιεξόδου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, για την οποία είχε προεξοφληθεί ότι δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Στη συνεδρίαση ετέθη από τον Γ. Ντάισελμπλουμ ως βάση συζήτησης ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει.

Το σχέδιο αυτό πρότεινε στην Αθήνα να ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος και να δεσμευθεί ότι για έξι μήνες θα συνέχιζε το παρόν μνημόνιο με τεχνική παράταση, μέχρι να μπει σε εφαρμογή η νέα συμφωνία.

Το Μαξίμου, και ενώ η συνεδρίαση εξελισσόταν, προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση με την οποία απέρριπτε το σχέδιο:

“Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη. Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα”.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση που θορύβησε περισσότερο την κυβέρνηση ήταν: “Οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα”.

Σύμφωνα με τις πηγές, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε χρονική γέφυρα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup προκειμένου να εργαστούν επί διευθετήσεων που θα ακολουθούσαν. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο σε αυτή τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup εμφανίζεται με θετική διάθεση έναντι παρόμοιας αίτησης από τις ελληνικές αρχές”.

Στο ίδιο κείμενο που απορρίφθηκε, υπογραμμίζεται ότι “οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή μας είναι να κάνουμε χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν δέσμευση να απόσχουν από μονομερείς δράσεις και να εργαστούν σε στενό συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους κυρίως στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων”.

Έτερες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε ήταν του Β. Σόιμπλε, ενώ έγινε λόγος για προσπάθεια απαξίωσης του Γ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το Bloomberg η συνεδρίαση διακόπηκε για 15 λεπτά, ξανάρχισε και λίγη ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει νέα συνεδρίαση την Παρασκευή.

Ο δημοσιογράφος Joseph Weisenthal ανάρτησε νωρίτερα σε tweet την πληροφορία ότι η συνεδρίαση του Eurogroup “πάγωσε” και εξελίσσονται διαβουλεύσεις.

Ο δημοσιογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ σε tweet του ανέφερε: Ενημερώθηκε ότι στο Eurogroup επήλθε ρήξη προτού ακόμα δοθεί η ευκαιρία στους υπουργούς να συζητήσουν το προσχέδιο.

Το κείμενο που απέρριψε η Αθήνα

http://admin.nooz.gr/Uploads/eggrafoeurg1.jpg
http://admin.nooz.gr/Uploads/eggrafoeurg3.jpg

Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

Το αρνητικό κλίμα για την ελληνική πλευρά φάνηκε ξεκάθαρα στις δηλώσεις των υπουργών κατά την προσέλευση τους.

“Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και πρόσθεσε: “Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί”. Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις. “Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν με έκαναν πιο αισιόδοξο. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα”, είπε. “Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε, προφανώς”.

Νωρίτερα, ο Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την Αθήνα πως συμπεριφέρεται ανεύθυνα.

http://admin.nooz.gr/Uploads/soible1621653.jpg

Χωρίς δηλώσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως έγινε γνωστό, οι δυο τους είχαν 15λεπτη συνάντηση ενόψει του Eurogroup, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

“Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, είναι οι αρχές επί των οποίων θα εργαστούμε, με τη βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της”, δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην ανάγκη η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. “Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος”, τόνισε για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άμβλυνση των πολιτικών λιτότητας και μια νέα συμφωνία για το χρέος, αλλά κάλεσε την Ελλάδα να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα ώστε να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες.

Σκληρή στάση και από τον ισπανό ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γίδος: “Τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν στο 100%”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ανέφερε δε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. “Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες”, είπε. Ο ίδιος άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. “Η Ελλάδα μοιάζει να είναι ακόμα σε κατάσταση εκλογών κι όχι σε κατάσταση δουλειάς”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούνα ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια.

Ο λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ Πιερ Γκραμένια δήλωσε: Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές, τίποτε δεν έχει τεθεί επί τάπητος ακόμα

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα περιέγραψε τη συνεδρίαση του Eurogroup ως αβέβαιη, δηλώνοντας ότι θεωρεί πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι “ακόμη χειρότερη από ό,τι αναμενόταν”.

“Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις. Τόνισε ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κάθε πλευρά και πρόσθεσε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις.

ΝΟΟΖ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ