23 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Βγάζουν δίσκο… για αγορά υλικών ~ Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας

Υπάλληλοι και ασφαλισμένοι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, ενώ η 5η ΥΠΕ συνιστά… υπομονή

- Advertisement -

«Ο,τι έχετε ευχαρίστηση» για να αγοραστεί τόνερ, μελανάκια και χαρτί για τη συνταγογράφηση, αναγράφει η πινακίδα στο περιφερειακό ιατρείο Λεχωνίων, όπου, όπως και σε άλλα περιφερειακά ιατρεία του Νομού αλλά και στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, η προμήθεια σε αναλώσιμα υλικά έχει γίνει «οικογενειακή υπόθεση». «Κάντε υπομονή, δεν υπάρχει χρήμα» απαντά η 5η ΥΠΕ όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας. Και μπορεί έστω εκ των έσω να «μπαλώνεται» η κατάσταση με τα τόνερ και το χαρτί Α4, όμως… τα βουλωμένα φρεάτια στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής δεν μπορούν να περιμένουν…

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησίας έχουν «ξεμείνει» από τα περισσότερα αναλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να καλύπτονται είτε με «δίσκο» όπου ασφαλισμένοι αλλά και υπάλληλοι και γιατροί εναποθέτουν τον «οβολό τους», είτε με τη συνδρομή των τοπικών φαρμακοποιών που συνδράμουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι. Στα Καλά Νερά, την «αμερικανική βοήθεια αναλώσιμων υλικών» σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχει αναλάβει τοπικό φαρμακείο, ενώ στα Λεχώνια, δίπλα από το γραφείο του γιατρού, έχει «ανοιχτεί κουμπαράς» όπου ο καθένας ρίχνει χρήματα για να συγκεντρωθεί το κομπόδεμα που θα επιτρέψει την αγορά Α4 και άλλων αναλώσιμων υλικών που είναι απαραίτητα. Την ίδια εικόνα συναντά κανείς και στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας, όπως στο Βελεστίνο όπου για τα αναλώσιμα υλικά έχει επιστρατευθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου που συνδράμει μαζί με το προσωπικό για να υπάρχουν τόνερ, χαρτί και μελανάκια, σακούλες για απορρίμματα, απορρυπαντικά και άλλα είδη που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Σε Σκιάθο και Σκόπελο με ρεφενέ όπως ξαναέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ γίνεται τόσο η προμήθεια των υλικών, όσο και η κίνηση ασθενοφόρων καθώς τα ταμεία έχουν «στεγνώσει» και από ρευστό για τα καύσιμα.

Οσον αφορά το υγειονομικό υλικό, τα περισσότερα Κέντρα Υγείας εάν δεν γίνει ανεφοδιασμός, εκτιμάται ότι θα ξεμείνουν σύντομα, ενώ για τα φάρμακα, ευτυχώς υπάρχει το φαρμακείο του Νοσοκομείου απ’ όπου με ειδική έγκριση της 5ης ΥΠΕ γίνεται ο εφοδιασμός χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Την εικόνα των ελλείψεων και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν ως προς αυτό τον τομέα το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ασφαλισμένους, ενημερώθηκε πριν από λίγες μέρες που βρέθηκε στην περιοχή μας ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Μιχ. Βενιζέλος ο οποίος και ζήτησε από τους υπαλλήλους να κάνουν υπομονή… υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία έτσι ώστε να γίνουν εφάπαξ προμήθειες που θα λύσουν το πρόβλημα.

Χωρίς συντήρηση με πολλές ζημιές

Και εάν δεν υπάρχουν χρήματα για αναλώσιμα υλικά, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στο θέμα των συντηρήσεων. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, παραμένουν «όρθια» χάρη στις μικροπαρεμβάσεις που γίνονται είτε από τους ίδιους τους υπαλλήλους είτε με τη συνδρομή των δημοτικών υπηρεσιών κάθε Δήμου. Ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί των δημοτικών κοινοτήτων είναι σε πρώτη ζήτηση για να επιδιορθώσουν ζημιές που ανακύπτουν, ενώ για μεγαλύτερες ζημιές όπως επιδιορθώσεις καυστήρων, συστημάτων θέρμανσης, σκεπών και ελαιοχρωματισμούς… επιστρατεύεται η υπομονή καθώς πρέπει να γίνει έγγραφο στην 5η ΥΠΕ και εφόσον εγκριθεί το κονδύλι να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής εδώ και είκοσι ημέρες, οι υπάλληλοι περιμένουν ένα «νεύμα» από την 5η ΥΠΕ προκειμένου να δοθεί η έγκριση για να ξεβουλώσουν τα φρεάτια και οι υδρορροές του κτιρίου, ενώ στο ιατρείο στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, από την υγρασία τα τοιχώματα του ιατρείου… έχουν πλέον γίνει υδάτινοι πίδακες περιμένοντας την έγκριση κονδυλίου για να επιδιορθωθεί η ζημιά.taxydromos.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ