15.7 C
Trikala
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Βουργαρέλι: Η Κόκκινη Εκκλησιά

Η Κόκκινη Εκκλησιά του 1821, που βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι Βουργαρελίου, γνωστή και ως Παναγιά Βελλάς, ένα κορυφαίο βυζαντινό μνημείο των Τζουμέρκων, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα και οφείλει το όνομά της πιθανόν στα κοκκινόμαυρα τούβλα που διακοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου. Εξαίσιο δείγμα τέχνης, είναι σταυρεπίστεγος ναός χωρίς τρούλο στον τύπο των διακονίων με ποικιλόμορφη στέγη, ενώ ανατολικά καταλήγει σε τρίπλευρη κόγχη.

- Advertisement -

Η Μονή Αγίου Γεωργίου του 1974. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και της κατοχής υπήρξε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, εστία προσφοράς και στήριξης του πληθυσμού όλης της περιοχής των Τζουμέρκων. Εδώ συγκεντρώθηκαν την Άνοιξη του 1821 οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων, του Ροδοβιζίου και του Ξηρομέρου για να συντονίσουν τον αγώνα και να κηρύξουν την επανάσταση στην περιοχή της Άρτας. Εδώ βρήκαν καταφύγιο οι Βουργαρελιώτες όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν και έκαψαν το χωριό τους το 1943. Αξιοσημείωτα σημεία ενδιαφέροντος:

1. στο Βουλγαρέλι είναι τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια “Νεραδογέφυρο”, το οποίο βρίσκεται κάτω από την παιδική χαρά στη θέση Μπάρδα

2. γεφύρι στη μεγάλη βρύση στο δρόμο προς Αθαμάνιο.

3. η μελέτη της βιβλιοθήκης στο Ιγγλέσιο με σπάνια βιβλία.

4. οι βρύσες στην πλατεία του χωριού που ονομάζονται Αρχόντω, Κρουστάλλω και η πηγή Λεπτοκαρυάς κάτω από το κέντρο υγείας.

Συμμετέχετε στις εκδηλώσεις:

1. Γιορτή Βουνού τον Ιούνιο

2. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 4 με 12 Αυγούστου στην πλατεία Βουλγαρελίου

3. Στα τοπικά πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στο Βουλγαρέλι και στην Κόκκινη Εκκλησιά στις 7 με 8 Σεπτεμβρίου στο Παλαιοχώρι.

πηγη:http://www.epiruspost.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ