17.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Βραδιά του Ερευνητή 2016

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το οποίο αποτελεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε και διατίθεται για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο έργο: «Researchers’ Night: 2016-2017», Activity: H2020-MSCA-NIGHT-2014.

- Advertisement -

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως βασικός εταίρος της σύμπραξης (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης- ΕΚΕΤΑ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Πατρών) αναλαμβάνει και φέτος τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Βραδιά του Ερευνητή» η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η εκδήλωση έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο έργο του ερευνητή αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο των ερευνητικών επιτευγμάτων στην ζωή, την επιστήμη, την ανάπτυξη και την τοπική κοινωνία.

Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα οφέλη που προκύπτουν από μία ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, με την υποστήριξη φορέων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (ΕΚΕΤΑ, Δήμος Λαρισαίων, ΣΒΕΘ)  θα συμμετέχουν στην εκδήλωση επιστήμονες και ερευνητές.

 

Γίνε και εσύ ερευνητής

Οι επισκέπτες του Μύλου θα συμμετάσχουν στη γιορτή του Ερευνητή ταυτόχρονα με δεκάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε 300 πόλεις, σε 26 χώρες στην Ευρώπη! Θα δουν, θα μάθουν, θα μυηθούν στον υπέροχο κόσμο της Έρευνας με ό,τι θα παρουσιάσουν οι ερευνητές-επιστήμονες στο περίπτερό τους:

 

  • Θα γνωρίσουνε το μικροσκόπιο, τα μέρη του και την ιστορία του.
  • Θα μελετήσουνε ζωικά όργανα και ιστούς μικροσκοπικά.
  • Θα δούνε τις διαφορές φυσιολογικών και καρκινικών κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο.
  • Θα δούνε μερικές από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές λύσεις για την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Τα εκπαιδευτικά προϊόντα που θα παρουσιασθούν συμβάλλουν στην εργαστηριακή εξοικείωση των μαθητών, μέσα από ένα σύνολο εργαστηριακών πειραμάτων, προσομοιώσεων και πολυμέσων.

Φέρτε τον καφέ, το κρασί ή το χυμό σας. Η συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα θα σας πει πόσο πρέπει να τρώτε και να πίνετε την ημέρα.

  • Ερευνητές θα παρουσιάσουν αλλά και θα εξηγήσουν, με διαδραστικά πειράματα, τα μόρια της ζωής. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί από τα βακτήρια και τα φυτά μέχρι τον άνθρωπο αποτελούνται από τα ίδια μόρια.

Τι είναι τα μικρόβια; Που βρίσκονται; Είναι εχθροί ή φίλοι μας; Ποιος ο ρόλος τους στο περιβάλλον; Τα μικρόβια υπάρχουν παντού, στο ακουστικό του τηλεφώνου, στα τηλεχειριστήρια, στα κλειδιά, στο έδαφος ακόμη και μέσα στα φυτά!

  • Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, θα έρθουν σε επαφή με προπλάσματα ανθρώπινου εγκεφάλου και θα παρατηρήσουν μικροσκοπικά παρασκευάσματα τομών εγκεφάλου πειραματόζωων.
  • Θα δούνε και  θα συζητήσουνε για τα εργαλεία της Μοριακής Βιολογίας που προσφέρουν ευφάνταστους τρόπους αντιμετώπισης των εντόμων αυτών προς όφελος της γεωργίας και της ανθρώπινης υγείας, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον.Το ξέρατε ότι υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ’ ό,τι όλα τα υπόλοιπα είδη πάνω στη γη; Χωρίς τα έντομα δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη.
  • Θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εφαρμογές μετάδοσης video που χρησιμοποιούν κινούμενοι χρήστες και η πειραματική ερευνητική πλατφόρμα NITOS
  • Τέλος, η ομάδα Κένταυρος του Τ.Μ.Μ.θα κατασκευάσει,στο πλαίσιο αυστηρών κανόνων και περιορισμών, ένα πλήρως λειτουργικό και ανταγωνιστικό αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου formula.

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

 

.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ